Vatsatautia vai koronaa? Yksi merkittävä ero

1:15img
Hyvä käsihygienia estää sekä korona- että norovirusten leviämistä. Katso videolta ohjeet huolelliseen käsienpesuun.
Julkaistu 09.03.2022 13:29

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Koronavirustartunta voi aiheuttaa suolisto-oireita, kuten oksentelua ja ripulia, jotka voivat kuitenkin johtua myös vatsataudista. Vatsanväänteiden syytä miettiessä kannattaa kiinnittää huomionsa mahdollisiin ylähengitystieoireisiin.

Uuden koronaviruksen aiheuttama covid-19 aiheuttaa monenkirjavia oireita, jotka sopivat useaan muuhunkin tautiin. Rokotusten myötä moni sairastaa taudin lieväoireisena, jolloin sen erottaminen muiden hengitystievirusten aiheuttamista flunssista on hankalaa.

Samankaltaisuudet eivät kuitenkaan pääty tähän. Osalla potilaista koronavirustauti aiheuttaa suolisto-oireita, kuten pahoinvointia, oksentelua ja ripulia. Näitä oireita esiintyy myös esimerkiksi vatsatautiin sairastuneilla. Toisaalta vatsatautiin voi myös liittyä kuumetta ja kuumeista oloa särkyineen.

Health-sivuston haastattelemat amerikkalaislääkärit kertoivat, miten erottaa covid-19 ja vatsatauti toisistaan.

Vatsataudin ja koronavirustaudin oireet

Vatsataudilla tarkoitetaan suolistotulehdusta eli gastroenteriittiä. Se on hyvin tavallinen sairaus etenkin lapsilla, joista se tarttuu herkästi muihin perheenjäseniin.

Vatsatauteja aiheuttavat virukset ja bakteerit, jotka tarttuvat esimerkiksi kosketustartuntana tai ruoka-aineiden ja juomaveden kautta. Suomen kaltaisissa hyvän hygienian maissa yleisin äkillisten suolistoinfektioiden aiheuttaja on norovirus.

Tyypillisiä vatsataudin oireita ovat pahoinvointi, oksentelu, ripulointi, vatsakipu, huono ruokahalu ja kuume. Koska tauti aiheuttaa herkästi nestehukkaa, on sairastuneen tärkeää juoda.

Koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, mutta tartunta voi tapahtua lähikontaktissa myös kosketuksen tai ilman välityksellä. Covid-19-taudin oireita ovat pääsärky, haju- ja makuaistin häiriöt, nuha, yskä, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kuume, hengenahdistus, pahoinvointi, oksentelu ja ripuli.

LUE MYÖS: Tutkimus kertoo, missä järjestyksessä koronaoireet todennäköisimmin ilmenevät – yksi merkittävä ero influenssaan

Yksi merkittävä ero: Vatsataudissa on harvoin ylähengitystieoireita

shutterstock_1672186543

Yskää esiintyy harvoin vatsataudeissa toisin kuin koronavirustaudissa. Kuvituskuva.

Vatsanväänteiden aiheuttajaa pandemian keskellä pohtivan kannattaa kiinnittää huomio ylähengitystieoireisiin.

Esimerkiksi mahdolliset haju- ja makuaistin häiriöt sekä yskä ovat tyypillisiä koronan aiheuttamia oireita, kun taas vatsatautien yhteydessä niitä ei juuri esiinny. Myös rintakivut ovat vihje siitä, että kyseessä on covid-19 eikä vatsatauti.

LUE MYÖS: Mistä haju- ja makuaistin muuttuminen johtuu? Viisi yleistä syytä – sairastuneet kertovat koronaoireen inhottavasta erityispiirteestä

Infektiotauteihin erikoistuva lääkäri Tania Elliot sanoo Healthille, että koronaa epäillessä kannattaa lisäksi pohtia oman alueensa koronatilannetta sekä mahdollisia altistumisia.

– Jos potilaalla on tiedossa altistuminen koronalle, nämä oireet ovat paljon huolestuttavampia, Elliot sanoo.

Pelkästään oireiden perusteella ihminen ei kuitenkaan voi päätellä, onko niiden aiheuttaja koronavirus vai jokin muu virus tai bakteeri. Oireisen henkilön tulee välttää vapaaehtoisesti kontakteja muihin kuin samassa asunnossa oleviin ihmisiin vähintään viiden päivän ajan. Halutessaan voi tehdä kotitestin, THL neuvoo.

Voiko koronan kotitestin tuloksen väärentää positiiviseksi? Katso testi videolta! Juttu jatkuu videon alla.

0:49img

Katso video: Testasimme, voiko koronan kotitestin tuloksen väärentää positiiviseksi kolajuomalla tai appelsiinimehulla.

Milloin hoitoon vatsataudin vuoksi?

Myös vatsatautiin sairastuneen kannattaa pysyä kotosalla, sillä esimerkiksi norovirus on herkkä tarttumaan. Suolistotulehduksiin ei ole lääkettä, vaan elimistön oma puolustusjärjestelmä parantaa tulehduksen päivien kuluessa.

Jos ripulissa on verta tai tauti kestää yli kolme päivää, on syytä hakeutua hoitoon. Lapset ja vanhukset ovat aikuisia suuremmassa kuivumisvaarassa, ja heidän on hakeuduttava lääkäriin herkemmin, jos nesteiden nauttiminen ei onnistu. Yhtämittainen oksentelu, ripuli, korkea kuume ja yleiskunnon huononeminen ovat myös syitä lähteä lääkäriin.

Artikkeli on koronaoireiden ja toimintaohjeiden osalta päivitetty uusinta vuodelta 2020.

Lue myös: Lähes jokaisella suolistosyöpään sairastuneella on yksi näistä kolmesta oireesta

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähteet: Health.com, Terveyskirjasto, THL

Tuoreimmat aiheesta

Vatsavaivat