Deittisovellus Tinderillä on kymmeniä miljoonia aktiivisia käyttäjiä. Ihmisten halu jakaa asioita tekee alustasta täydellisen ympäristön kyberrikollisille.
Tinder avasi ovensa käyttäjille 12. syyskuuta 2012, ja sittemmin sen suosio on kasvanut hurjaa vauhtia. Palvelulla oli vuoden 2022 alussa peräti 75 miljoonaa aktiivista käyttäjää.
Tinder on täynnä käyttäjiensä syntymäpäiviä, puhelinnumeroita, profiilikuvia ja yksityisiä keskusteluja, mahdollisesti jopa intiimejä kuvia tai luottamuksellisesti jaettua tietoa. Nämä ovat suuri houkutus hakkereille, jotka voivat käyttää tietoja kiristämisen lisäksi muun muassa identiteettivarkauksiin ja petoksiin.
Tietoja voidaan myös myydä eteenpäin pimeässä verkossa. Check Point Software varoittaa tiedotteessaan, että pimeässä verkossa – niin sanotussa dark webissä – on satoja hakkeroituja treffisovellusprofiileja, joita voi ostaa korkeaan hintaan. Tiedot sisältävät sähköposteja, salasanoja ja muita henkilökohtaisia tilitietoja, joita voidaan myydä ja käyttää tietojenkalastelu- tai haittaohjelmahyökkäyksiin.
Verkkorikolliset saattavat myös esiintyä toisena henkilönä tai luoda kuvia ja esittelyjä sisältäviä väärennettyjä profiileja, jotka kiinnittävät käyttäjän huomion. Yleisenä toimintatapana on herättää uhrin kiinnostus ja aloittaa keskustelu tarkoituksenaan varastaa rahaa.
Katso artikkelin yläpuolella olevalta videolta Check Point Softwaren neljä tietoturvavinkkiä, jotka jokaisen Tinder-käyttäjän tulisi pitää mielessään.
8:23
Lue myös: Älä kutsu deittiä "katsomaan Netflixiä" – suositussa kutukutsussa piilee vaara
Lähteet: Check Point Software, Business of Apps