Viime vuonna Viron valtion kirstuun ropisi 231,8 miljoonaa euroa alkoholin valmisteveroa. Vuotta aiemmin tulo- ja menoarvioon oli kirjattu, että veroa kerääntyisi vuoden aikana yhteensä 332,7 miljoonaa euroa.
Toteutuneen todellisuuden ja alkuperäisen toiveen välillä on yli sata miljoonaa euroa, kertoo Postimees-lehti.
Tosin valtionvarainministeriö korjasi jo kesällä arviota reippaasti alaspäin. Syksyllä uusien laskelmien jälkeen odotettiin, että erilaisista alkoholituotteista valtio saisi 259 miljoonaa euroa. Tähänkään summaan ei siis päästy.
Valtiovarainministeriön lehdistöedustaja Ott Heinapuu kertoi Postimees-lehdelle, että yksi syy tavoitteiden alittamiseen oli se, että hallitus perui tämän alkaneen vuoden alkuun suunnitellun alkoholin valmisteveron korotuksen.
Koska alkoholivero ei noussut nyt vuoden alussa, ihmiset eivät rynnänneet joulukuussa täyttämään alkoholivarastojaan ja valtio jäi ilman oletettuja lisätuloja.
Suomalaiset ostavat vähemmän
Heinapuu myöntää, että syynä on myös "oleelliset muutokset kuluttajan käyttäytymisessä, alkoholinkäytön tottumuksissa sekä rajakaupassa".
Postimees-lehden toimittaja tulkitsee, että todellisuudessa alkoholiveron vajaus johtuu siitä, että virolaiset ostavat suuria määriä alkoholia Latviasta, josta sitä saa halvemmalla. Ja toisaalta suomalaiset ostavat Virosta alkoholia aiempaa vähemmän.
Eniten väheni tulot oluen myynnistä. Oluen myynti väheni lähes kolmanneksen. Viinaa myytiin kuusi prosenttia vähemmän ja viiniä yhdeksän prosenttia aiempaa vähemmän.