Sudanissa yli kolmasosa tytöistä joutuu hylkäämään lapsuutensa ja päätyy lapsimorsiameksi. Laki sallii edelleen avioliiton kymmenvuotiaan kanssa.
Noura Hussein oli vain teinityttö, kun hänet revittiin väkivaltaisesti makuuhuoneeseen hänen aviomiehensä raiskattavaksi.
– En halunnut naimisiin, enkä halunnut olla aviomieheni kanssa. Häämatkalla lukitsin itseni huoneeseen ja kieltäydyin syömästä, kertoo Noura.
Häämatkan yhdeksäntenä päivänä miehen sukulaiset tulivat hakemaan Nouran pois huoneesta. Hänen käsiinsä tartuttiin ja hänet raahattiin väkivaltaisesti makuuhuoneeseen.
Tuore aviomies raiskasi itkevän teinitytön miehen sukulaisten pidellessä kiinni hänen käsistään ja jaloistaan.
Nyt Noura istuu sudanilaisessa vankilassa odottamassa kuolemantuomiotaan. Kuten monet muut pakkonaitetut tytöt, Noura ei kestänyt enää tilannetta. Hän murhasi 35-vuotiaan aviomiehensä veitsellä.
Nouran tarina on surullinen, muttei valitettavasti harvinainen. Sudanissa 37 % alaikäisistä tytöistä pakkonaitetaan.
Lapsiavioliittoja vaikea rikkoa
Myös sudanilaisen Amalin, 11, suurin toive on saada avioero väkivaltaisesta aviomiehestään.
– Hän kohteli minua hirvittävästi. Yritin saada apua isältäni, mutta hän lähetti minut takaisin aviomieheni luokse. Kun mieheni löi minua toisen kerran, hakeuduin jälleen isäni luo ja sama toistui. Viimeisen kerran kun aviomieheni löi minua, menin poliisiasemalle, sanoo Amal.
Nyt Amalin isä on pyörtänyt päätöksensä.
– Kahdesti hän tuli hakemaan minulta apua peloissaan ja kahdesti minä lähetin hänet takaisin, toteaa Amalin isä murheissaan.
Katumustyö voi kuitenkin olla liian myöhäistä. Pakkonaitetun tytön eroaminen aviomiehestään on vaikeaa.
Ihmisoikeusaktivistit pyrkivät muuttamaan Sudanin lakeja, joissa lapsiavioliitot ovat sallittuja ja avioliiton sisäistä raiskausta ei ole olemassa.
Nouran ja Amalin tarinat vain antavat äänen sadoille samassa tilanteessa oleville lapsille.