Afganistanissa miljoonia ihmisiä uhkaa nälänhätä, ja yhä useampi perhe päätyy epätoivoisessa tilanteessa myymään nuoria tyttäriään.
MTV Uutiset kirjoitti perjantaina 9-vuotiaasta Parwanasta, jonka isä oli myynyt hänet 55-vuotiaalle miehelle.
Isä kertoi CNN:lle, että teki päätöksen taloudellisessa ahdingossa saadakseen perheelleen ruokaa. Voit katsoa Parwanan tarinan artikkelin alussa olevalta videolta.
CNN:n reportaasista nousi kohu, ja Parwana palautettiin hänen vanhemmilleen. Too Young to Wed -järjestö siirsi myös hänen sisaruksensa ja äidin turvakotiin.
Jopa alle vuoden ikäisiä tyttöjä naitetaan
Parwana ei ole ainoa tyttö, joka on joutunut kauppatavaraksi. Unicef varoitti marraskuussa yhä useamman tytön joutuvan lapsimorsiameksi, eikä suurimman osan tarina pääty niinkään hyvin kuin Parwanalla.
Ilmiö ei ole Afganistanissa täysin uusi, sillä lapsiavioliittoja tapahtui myös ennen Talebanin valtaa.
Unicefin mukaan vuosina 2018–2019 pelkästään Heratin ja Baghdisin maakunnissa raportoitiin 183 lapsiavioliittoa ja 10 lasten myymistapausta. Nuorimmat lapset olivat vasta kuuden kuukauden ikäisiä.
Unicefin arvion mukaan 28 prosenttia 15–49-vuotiaista afganistanilaisnaisista olivat naimisissa ennen 18 vuoden ikää.
Nyt määrät näyttävät kasvavan huolestuttavaa vauhtia.
– Olemme saaneet luotettavia raportteja perheistä, jotka ovat tarjonneet jopa 20 päivän ikäisiä tyttäriään tuleviin avioliittoihin myötäjäisten vastalahjaksi, Unicefin toimitusjohtaja Henrietta Fore sanoo.
Romahtanut talous ja lähestyvä talvi enteilevät karmeita olosuhteita afganistanilaisille. IPC-arvion mukaan miljoonia ihmisiä uhkaa nälänhätä ensi maaliskuuhun mennessä.
– Hirveä taloustilanne syöksee yhä useampia perheitä syvemmälle köyhyyteen ja pakottaa heidät tekemään epätoivoisia päätöksiä, kuten laittamaan lapset töihin tai naittamaan nuoria tyttöjä.
Talebanin lupaukset herättävät epäilyksiä
Taleban julkaisi odotetun naisten asemaa koskevan asetuksen perjantaina. Vaikka sananmuodot ovat lepsumpia kuin 20 vuotta sitten, ei se takaa naisille täysiä oikeuksia.
Siinä nainen määritellään jaloksi ja vapaaksi ihmisolennoksi, joka ei ole kenenkään omaisuutta, mutta naisen on kuitenkin suostuttava naimisiinmenoon.
Asetuksessa ei kerrota, saako nainen opiskella tai käydä työssä kodin ulkopuolella.
Suurimmassa osassa maata tytöt eivät ole saaneet enää vallanvaihdosta alkaen osallistua opetukseen yli 11-vuotiaina.
Taleban on sanonut päästävänsä tytöt takaisin kouluun, mutta tähän mennessä se ei ole toteutunut.
– Suurin osa teinitytöistä ei vieläkään pääse palaamaan kouluun, ja lapsiavioliiton riski kasvaa entisestään, Fore sanoo.
Alaikäisenä naimisiin menneet naiset kohtaavat Unicefin mukaan useammin perheväkivaltaa, syrjintää, hyväksikäyttöä ja mielenterveysongelmia. He ovat myös alttiimpia raskauden ja synnytyksen komplikaatioille.
Kansainvälinen yhteisö on vaatinut Talebania kunnioittamaan naisten oikeuksia ehtona sille, että Afganistanin ulkomailla olevat varat vapautettaisiin.
Afganistanin kriisille ei siis näy helppoa ratkaisua, ja kovimman hinnan siitä tällä hetkellä maksavat nuoret tytöt.