Hampaiden kunnosta on tärkeä pitää huolta. Päivittäiset huonot tavat voivat vahingoittaa hampaita ja aiheuttaa reikiintymistä sekä värjäytymiä.
Terveyssivusto WebMD listaltasi yleisiä tapoja, jotka ovat hampaille haitallisia. Sorrutko näihin yleisiin tapoihin?
Jään pureskelu
Pureskeletko juomasta jääneet jäät? Voisi luulla, että pelkästä vedestä koostuvat jääpalat ovat täysin harmittomia hampaille. Näin ei kuitenkaan ole, vaan jääpala voi pahimmassa tapauksessa jopa lohkaista hampaan.
Jään pureskelu voi myös ärsyttää suun pehmytkudosta ja aiheuttaa hammassärkyä. Jäät kannattaakin seuraavalla kerralla lasin pohjalle.
Hampaiden narskuttelu
Hampaiden narskuttelu voi tehdä hampaille pitkällä aikavälillä pahaa. Hampaiden narskuttelu voi johtua muun muassa stressistä tai univaikeuksista. Kovien ruokien välttäminen päivisin voi helpottaa narskuttelun mukanaan tuomaa kipua. Öisin voi käyttää ongelmaa varten kehitettyä hammassuojaa.
Kurkkupastillien imeskely
Vaikka kurkkupastilleja markkinoidaan suun raikastamiseen ja flunssan hoitoon, ne eivät ole kuitenkaan aina hyväksi hampaille.
Kurkkupastillit sisältävät usein paljon sokeria, joka saa aikaan hampaiden päälle tahmean sokerikerroksen. Tämän vuoksi onkin tärkeää muistaa pestä hampaat huolellisesti.
Pehmeiden karkkien syöminen
Vaikka pehmeät karkit maistuvat hyvälle, ovat ne hampaille pahaksi. Pehmeä sokerinen karkki tarttuu hampaiden syvänteisiin, jolloin sokeri on pitkään kosketuksissa hampaan kanssa. Tämä taas lisää reikiintymisen mahdollisuutta.
Limonadin juominen
Erilaiset limonadit ovat usein todellisia sokeripommeja. Yksi lasillinen voi sisältää jopa 11 teelusikallista sokeria.
Limonadien hapot voivat myös vahingoittaa hampaita, joten sokerittomatkin virvoitusjuomat voivat olla pahaksi hammaskiilteelle.
Pakettien avaaminen hampailla
Pullonkorkkien ja muovisten pakkausten avaaminen hampailla ei ole suositeltavaa. Tällaisten tuotteiden avaaminen hampailla voi aiheuttaa halkeamia ja jopa palasten lähtöä. Hyvä yleisohje on, että hampaita kannattaa käyttää ainoastaan syömiseen.
Tuoremehujen juominen
Vaikka tuoremehuja markkinoidaan vitamiineja sisältävinä, terveellisinä juomina, saattavat ne sisältää suuret määrät sokeria. Sokerimäärä voi olla lähes sama kuin makeissa virvoitusjuomissa.
Hedelmät ovat luonnostaan makeita, joten mehutölkistä kannattaakin varmistaa, että mehuun on lisätty mahdollisimman vähän sokereita.
Perunalastuilla herkuttelu
Vaikka sipsejä ei monesti koeta hampaille haitallisiksi, sisältävät ne aineita, jotka saavat happohyökkäyksen kestämään jopa 20 minuuttia suussa. Kuten pehmeät karkitkin, takertuvat sipsit hampaiden syvänteisiin.
Kahvin hörppiminen
Kahvi voi tehdä hampaista kellertävät. Monet lisäävät kahviin myös sokeria, jolloin hampaat joutuvat koville. Kellertäviä hampaita on vaikea saada taas valkoisiksi.
Tupakointi
Tupakkatuotteet värjäävät hampaita ja altistavat suusairauksille. Pahimmassa tapauksessa tupakka voi aiheuttaa suu-, huuli- ja kielisyöpää.
Punaviinin siemailu
Punaviini tuhoaa hammaskiillettä, jolloin hampaat tummuvat helpommin. Punaviini sisältää myös tanniineja, jotka helpottavat entisestään värin pinttymistä hampaisiin.
Punaviinin korvaaminen valkoviinillä
Voisi ajatella, että valkoviini vähemmän haitallista hampaille kuin punaviini. Näin ei kuitenkaan ole, vaan myös valkoviinin sisältämät hapot vahingoittavat hammaskiillettä. Itse valkoviini ei välttämättä tummenna hampaita, mutta kiilteen vaurioiduttua, muut ruoat ja juomat voivat värjätä hampaita.
Lähde: WebMD.com
Miten suuta ja hampaita pitäisi huoltaa ikääntyessä? Tästä keskusteltiin Studio55.fi-lähetyksessä maaliskuussa 2014 hammaslääkäri Sami Savolaisen kanssa. Katso video alta!
23:23