Erityisesti yksi juoma huolestuttaa hammaslääkäreitä – tuhoja verrataan jopa metamfetamiinin käyttöön

Jotkut ruoat ovat erityisen haitallisia hampaiden terveydelle ja voivat aiheuttaa reikiintymisen lisäksi myös hampaiden murtumia.

On tiettyjä ruokia ja juomia, joita hammaslääkärit kehottavat välttelemään hampaiden terveenä pitämisen kannalta, kirjoittaa Huffpost.

Osa ruoista ja juomista luo kasvualustan hampaiden reikiintymiselle, osa taas voi aiheuttaa jopa hampaiden murtumia.

Hammaslääkärit kertovat, mitkä ruoat ja juomat ovat hampaille vaarallisimpia ja miten voit suojella hampaitasi.

Happamat sitrushedelmät

Sitrushedelmät sisältävät runsaasti C-vitamiinia, minkä takia niiden syöminen on hyödyllistä terveydelle. Hedelmien happamuus tekee niistä kuitenkin haitallisia hampaille.

Hammaslääkäri Jossen Gastelumin mukaan sitruksien syöminen nostaa suun happamuustasoa.

– Appelsiinit tai greipit, oikeastaan mitkä tahansa sitrushedelmät, voivat laskea suun pH-arvoa, tehden siitä happaman, Gastelum toteaa.

Toisessa Huffpostin artikkelissa  Cheryline Pezzullo, apulaisprofessori hammaslääkäreitä kouluttavasta NYU College of Dentistry -koulusta kertoo, että minimoidakseen sitrushedelmien vaikutukset hampaille, ne kannattaa pureskella ja niellä nopeasti.

Pezzullo suosittelee myös suun huuhtelua vedellä happamuuden neutraloimiseksi. 

Sitrusta sisältävät juomat Pezzullo kehottaa juomaan pillillä, jolloin juoma ei ole niin paljoa kosketuksissa hampaiden kanssa.

Kylmä ja kova jää

Vaikka monet ihmiset pitävät jääpaloista juomassaan, ne eivät ole hyväksi hampaille, toteaa Kim Capeheart, Augustan yliopiston yleishammaslääketieteen osaston puheenjohtaja.

Capeheartin mukaan jään kylmä lämpötila voi olla hankala ihmisille, joilla on herkät hampaat. Jään kovuus voi sen sijaan johtaa jopa hampaiden murtumiin.

– Usko tai älä, monet ihmiset syövät jäätä. He vain ottavat jääpaloja ja alkavat pureskella niitä, Capeheart kertoo ja toteaa, että tällaisille jään ystäville hammasvauriot ovat todellinen uhka.

Tahmeat ruoat

Kim Capeheart kertoo pyrkivänsä kertomaan kaikille potilailleen, että kaikesta happamasta ja tahmeasta kannattaisi pysyä kaukana, sillä tällaiset ruoka-aineet ovat haitallisia hampaille.

Käytännössä tahmeiden karkkien kategoriaan kuuluvat esimerkiksi toffee, nallekarkit sekä karamelli. Capeheartin mukaan nämä voivat juuttua hampaiden väleihin ja niitä on hankala harjata pois.

Myös leipä voi olla tahmeaa, eli se voi juuttua helposti kiinni hampaisiin. Lopulta leipä muuttuu sokeriksi ja hampaihin tarrautuneena se voi aiheuttaa ongelmia.

Katso myös: Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään. Juttu jatkuu videon alla.

Ahdistaako hammaslääkäri? Esittelyssä yleisimmät työvälineet – tätä niillä tehdään 4:49
Hammaslääkärikäynti on usein ahdistava kokemus. Osasyy lienee se, ettei monelle ei ole koskaan selitetty sitä, mitä hammaslääkäri milläkin välineellään tekee ja miksi. Erikoishammaslääkäri Timo Kallio Hammas Mehiläinen Stoma -klinikalta listaa hammaslääkärien yleisimmät työvälineet.

Makeat ja happamat virvoitusjuomat

Limsat ovat ilmeisen haitallisia hampaille sanoo hammaslääkäri Jossen Gastelum. Harva kuitenkaan todella tietää, kuinka vahingollisia ne voivat olla.

”Mountain Dew -suu” nousi huolenaiheeksi Yhdysvalloissa jo vuosia sitten, kun virvoitusjuomien huomattiin aiheuttavan hampaiden ruskistumista ja mädäntymistä Appalakkien alueella asuvien ihmisten keskuudessa. Termi sai nimensä alueen asukkaiden suosikkijuoman mukaan. 

– Limsat voivat olla erittäin happamia. Niiden happamuus voi lähennellä jopa akkuhappoa, Gastelum toteaa.

Gastelumin mukaan on peräti olemassa termi "Mountain Dew -suu".

– Ihmiset, jotka ovat todella kroonisia Mountain Dew'n juojia tulevat vastaanotolle ja joskus heidän suussaan voi esiintyä rappeutumista tai jopa tuhoa, kuten ihmisillä, jotka käyttävät metamfetamiinia tai jotain vastaavaa (huumetta), Gastelum kertoo.

Gastelum muistuttaa, että myös energiajuomat ovat hampaille haitallisia.

– Suurin osa näistä juomista on täynnä ylimääräisiä sokereita, jotka eivät todellakaan auta. Jopa sokerittomissa versioissa niiden happamuusaste on silti todella huonoksi hampaille, Gastelum toteaa.

Hapan kahvi

Kim Capeheartin mukaan myös kahvi kuuluu hampaille haitallisten happamien juomien joukkoon.

Jossen Gastelum lisää, että tämä pitää paikkansa joit kahvisi sitten mustana tai makeutusaineen kanssa.

Niille, jotka lisäävät sokeria kahvikupposeensa, se on kaksinkertaisesti haitallista suussasi pyörivien sokereiden takia.

Capeheart muistuttaa, että kahvi myös värjää hampaita.

Hyvää hammasterveyttä edistävät ruoat

Onneksi jotkut ruoat ja juomat vastavuoroisesti tekevät hyvää hampaillesi. 

– Porkkanat ja rapeat kasvikset. Ne ovat ylipäätään hyväksi terveydellesi, mutta myös hampaillesi. Niiden pureskelu auttaa puhdistamaan hampaita, Kim Capeheart toteaa.

Capeheartin mukaan tähän kategoriaan putoavat myös omenat ja Jossen Gastelum lisää listalle sellerin.

– Ne voivat auttaa poistamaan plakkia mekaanisesti niitä syödessäsi, Gastelum toteaa.

Toisaalta omenan haukkaaminen voimalla voi aiheuttaa hampaissa myös kiillevaurioita, minkä takia newyorkilainen hammaslääkäri Lauren Becker kehottaa pilkkomaan omenan ensiksi viipaleiksi, jolloin omenaa voi pureskella turvallisesti takahampaita hyödyntäen.

Hieman yllättäen myös juuston syöminen on hyväksi hampaille.

– Juusto on itse asiassa melko hyvä hampaille, ja sitä voidaan käyttää neutralisoimaan happoja suussasi, Gastelum toteaa.

Lisäksi juusto sisältää kalsiumia, joka auttaa vahvistamaan hampaita ja edesauttaa syljen tuotantoa.

Myös esimerkiksi vesi, maito ja vihreä tee voivat auttaa ylläpitämään tervettä happotasapainoa suussa.

Terveyskirjaston mukaan myös heti ruokailun jälkeen pureskeltu ksylitolipurukumi tai -pastilli katkaisee happohyökkäyksen. Myös pureskelu itsessään lisää syljen eritystä, mikä laimentaa syntyneitä happoja.

Katso myös: Tiesitkö? Hammaspaikat eivät ole ikuisia – niitäkin pitää vaihtaa. 

Tiesitkö? Hammaspaikkojakin pitää uusia 2:49
Haastattelussa paikkauksen ja juurihoidon erikoishammaslääkäri Ulla Palotie.

Lue myös:

    Uusimmat