Tiesitkö? Nämä ruoat voivat salakavalasti tuhota hampaitasi yhtä paljon kuin makeiset

0:46img
KATSO MYÖS: Viisi helppoa vinkkiä parempaan suuhygieniaan.
Julkaistu 28.02.2024 07:33
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Monille on jo iskostunut mieleen, että karkki, sokeroidut juomat ja muut reilusti sokeria sisältävät ruoat ovat tuhoksi purukalustollemme, mutta oletko tajunnut kiinnittää huomiota näihin arkisiin ruokiin?

Oletko vaalean pastan tai leivän, murojen tai suolakeksien ystävä?

Jos olet, on hyvä tiedostaa, että saatat saada näitä ruokia syömällä hampaillesi aikaan tuhoa yhtä paljon tai jopa enemmän kuin karkilla tai muilla sokeriherkuilla.

Lue myös: "Tekniikka on melkein kaikilla väärä"– tällä suuhygieniamokalla voi olla vakavat seuraukset terveydelle

Vaalea pasta ja leipä sisältävät tärkkelystä, joka on sokeria.

Kun syöt esimerkiksi vaaleaa leipää, sen sisältämä tärkkelys, joka on monimutkainen sokeri eli polysakkaridi, hajoaa yksinkertaisemmiksi sokereiksi glukooseiksi jo suussamme pureskelun aikana, kertovat New York Post ja Healthline

Hajotessaan leivästä muodostuu yhdessä syljen kanssa hieman kumimaista ja tahnamaista ainetta, joka tarttuu hampaiden väleihin ja koloihin.

Lue myös: Haiseeko hengityksesi? Hammaslääkärin vinkillä selvität sen kysymättä kaverilta

Suu muuttuu leivän sisältämien sokerien nauttimisen myötä happamammaksi ja sylkeä erittyy enemmän, jotta ruoan jämät puhdistuisivat pois purupinnoilta.

Näistä syistä vaalean pastan, leivän, suolakeksien ja murojen syöminen voi olla yhtä pahaksi hampaille kuin sokeroitujen herkkujen.

Tämänkaltaiset ruoat voivat aiheuttaa hampaille jopa enemmän vaurioita kuin sokeriset herkut, sillä ihmiset eivät välttämättä ajattele syövänsä sokeria, kun he valitsevat ateriakseen vaaleaa pastaa tai leipää, selittää hammashygienisti Whitney DiFoggio, New York Postille.

Lue myös: Nämä tyypilliset merkit paljastavat hammaslääkärille, ettet ole langannut hampaitasi

Vältä jatkuvaa napostelua

DiFiggo sanoo, ettei pastoista, leivistä tai suolakekseistä tarvitse kuitenkaan kokonaan luopua suuhygienian nimissä.

Pyri syömään annos yhdellä kertaa, älä napostele vähän pitkin päivää. Jos laitat suuhusi koko ajan jotain, pysyy suun pH-arvo jatkuvasti happamana syödyn sokerin vuoksi ja happamuus tuhoaa hampaita. 

– Jos taas keskität ruokailun yhteen hetkeen, ehtii sylki neutralisoitua välillä. Eli kertaöverit ovat hampaillesi parempi vaihtoehto kuin pienet määrät usean kerran päivässä.

Lue myös: Pää- tai niskasärkyä, tinnitusta, huimausta? Testaa, kärsitkö hampaiden narskuttelusta eli bruksismista

Jätä neutralisoivat ruoat viimeiselle suupalalle

Hampaitaan voi pyrkiä suojaamaan reikiintymiseltä myös jättämällä ateriastaan mahdollisimman neutralisoivat ruoka-aineet viimeisiksi.

Neutralisoivia ruokia ovat esimerkiksi sokeroimattomat jogurtit ja jotkin hedelmät ja vihannekset.

Esimerkiksi, jos syöt juustoja ja suolakeksejä, puraise viimeiseksi palaksi juustoa, sillä se auttaa neutralisoimaan suun pH-tasoa reikiä aiheuttavilta suolakekseiltä, DeFiggo vinkkaa New York Postissa.

Suosikkini on kova cheddarjuusto. Se on todella neutralisoivaa. Juo lisäksi vettä, jotta ruoanjämät huuhtoutuisivat pois mahdollisimman hyvin. Ksylitolia sisältävä purukumi on myös hyväksi, sillä ksylitolilla on happamuutta neutralisoiva vaikutus.

Lue myös: Lääkäri määräsi hedelmiä ja vihanneksia "reseptillä" – millaiset olivat vaikutukset?

Lue uusimmat lifestyle-jutut!

Lähteet: New York Post, Healthline

Tuoreimmat aiheesta

Suun terveys