13-vuotias tyttö joi itsensä teholle – Isä: Kuinka kapealla langalla elämä voikaan kulkea

Nuori tyttö masentunut
Kuvituskuvaa.Lehtikuva
Julkaistu 26.04.2016 20:17
Toimittajan kuva

Päivi Hannula

paivi.hannula@mtv.fi

@paivihannula

Hyvinkääläistytön isä herättelee vanhempia keskustelemaan ajoissa alkoholikokeilujen vaaroista lastensa kanssa.

”Hyvinkää, sunnuntai 24.4.2016. Päivä, jolloin rakas tyttäreni (nimi) oli kuolla.”

Näin alkaa helsinkiläismiehen kertomus päivästä, jolloin maailma melkein romahti. Hän sai tuolloin puhelun esikoisensa äidiltä, joka kertoi vuonna 2002 syntyneen tytön matkaavan tiedottomana kohti Lastenklinikkaa.

Tyttö oli juonut väkevää alkoholia. Paljon. Keskellä sunnuntaipäivää.

Oli pienestä kiinni, ettei tytön elämä päättynyt hyvinkääläiseen skeittipuistoon.

– Hän selvisi hengissä, koska joku Hyvinkään skeittiparkin nuorista tajusi soittaa ambulanssin ja se saapui ajoissa.

Elintoiminnot heikkenivät ambulanssissa

Tyttö kiidätettiin tehohoitoon Helsinkiin Lastenklinikalle.

Matkalla tytön elintoiminnot heikkenivät. Ambulanssihenkilökunta soitti valmiuteen pelastushelikopterin, jotta tyttö saataisiin tarvittaessa sairaalaan, mikäli tila romahtaisi kesken matkan. Ambulanssikyyti kuitenkin jatkui Lastenklinikalle, jossa tyttö kiidätettiin tehohoitoon ja hengityskoneeseen.

Pian hoidon aloittamisen jälkeen tapahtui käänne parempaan. Seuraavana päivänä hänet saatettiin jo siirtää osastolle tarkkailuun. Tänään tyttö pääsi kotiin.

– Fyysisesti hän voi nyt hyvin. Henkisesti vointi on ollut huonompi.

"Päiväkännejä" koulupäivän jälkeen

Isä kertoo kirjoittaneensa tapauksesta julkisesti Facebookiin, jotta kotona ja kouluissa herättäisiin siihen, millaisia seurauksia nuorten päihdekokeiluilla saattaa olla. Lisäksi hän haluaa muistuttaa nuoria, miten tärkeää on huolehtia ystävistään ja miettiä tarkemmin ennen kuin hetken mielijohteesta tarttuu päihdyttäviin aineisiin.

Hyvinkääläisnuorten keskuudessa on isän kuuleman mukaan liikkunut päähänpisto juoda "päiväkännejä" jopa koulupäivän jälkeen.

– Toivottavasti jokainen vanhempi käsittelee lapsensa kanssa sitä, kuinka pienellä asialla henki voi lähteä. Miten nuoret ymmärtäisivät alkoholinkäytön vaaroista, kun kaikki aikuisetkaan eivät ymmärrä.

Toinenkin tapaus Hyvinkäällä

Kokemus vei tytön muistin, eikä hän ole osannut kertoa mitä ja miten paljon tuli juotua. Joka tapauksessa kyse on ollut isoista määristä.

Hyvinkään kaupungin sivistystoimen johtajalla Pentti Halosella on alustava tieto myös toisesta vastaavanlaisesta tapauksesta viime viikonvaihteen tienoilta. Tässä tapauksessa nuori ei ole kuitenkaan tarvinnut sairaalahoitoa.

Kaupunki selvittää parhaillaan, mistä nuoret ovat saaneet väkevää alkoholia niin suuria määriä. On mahdollista, että taustalla ovat kiljun valmistukseen liittyvät kokeilut.

– Se on tullut eteen koulun rehtorille kotijoukkojen kautta, kysymys siitä että onko kilju tai muu oma valmiste, jota on näille lapsille joku järjestänyt. 

Halonen kertoo olevansa nyt yhteydessä mm. poliisiin, jotta selviäisi miten laajasta ongelmasta on kyse ja mitä pitäisi tehdä. Tietoja vaihdetaan myös kaikkien koulujen kanssa.

– Vielä ei ole tietoa siitä, liittyvätkö tapaukset toisiinsa tai onko juoma ollut samaa, Halonen muistuttaa.

Halosen mukaan kyseiselle ikäluokalle kohdistettiin päihdevalistusta juuri edellisellä viikolla. Hän toivottaa lasten vanhemmat tervetulleiksi päihde- ja huumevalistusiltoihin, joita kaupunki järjestää säännöllisesti.

Mitätön kokeilu voi tuhota elämän

Isä kertoo saaneensa kirjoituksensa johdosta runsaasti yhteydenottoja huolestuneilta hyvinkääläisvanhemmilta. Hän toivoo, ettei kukaan joutuisi kokemaan vanhempana samanlaista sokkia.

”Tämän kirjoituksen tarkoitus ei ole etsiä suoraan syyllisiä. Vaikka isänä sisälläni kiehuukin ja tahtoisin repiä esiin alaikäiselle päihteitä hankkineet ja..
Tämän tarkoitus on herättää vanhempia JA nuoria, siitä kuinka kapealla langalla elämä voikaan kulkea. Ja kuinka mitättömän pienillä asioilla sen voi ajattelemattomuuttaan tuhota. Itseltä, toiselta ja kaikilta niiltä jotka välittävät.
Jokainen meistä tekee virheitä ja niin pitääkin, mutta se ei tarkoita että lentokoneesta pitää hypätä ilman varjoa, vaikka sillä hetkellä siltä tuntuisikin.”


Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa