Kouvolalaisperheen tuskaiset tunnit: Vakavasti sairasta vauvaa pompoteltiin luukulta toiselle – "anteeksiantamatonta"

viviana
Viviána taisteli hengestään – hetkenkin lisäodottelu olisi ollut kohtalokas. Kuva: Alisa Koskela.Alisa Koskela
Julkaistu 04.04.2017 15:40

MTV UUTISET – NELLY RAUHALA

Kouvolan Myllykoskella asuvat Alisa Koskela ja Tapio Koivula joutuivat viime viikonloppuna pelkäämään vasta puolen vuoden ikäisen tyttärensä hengen puolesta. Kouvolassa Kuusankosken päivystyksessä pariskuntaan suhtauduttiin välinpitämättömästi.

Aluksi Alisa Koskela ajatteli tyttärensä Viviánan kärsivän harmittomasta maitoruvesta. Kun punaiset jäljet pahenivat ja tytöllä nouse kuume, nainen otti yhteyttä läheiseen Keltakankaan terveysasemaan.

Myös terveysasemalla tytöllä epäiltiin olevan allerginen reaktio. Hänelle määrättiin voiteita punaisten läikkien hoitamiseksi. Lääkäri kehotti ottamaan yhteyttä päivystykseen, mikäli oireet pahenisivat.

Perjantai-iltana Viviánan tila paheni hetkessä. Tytön kasvot turposivat ja ruvet levisivät koko kehoon.

– Olin järkyttynyt. Tyttöä ei pystynyt koskettamaan, koska hän veti itsensä heti jäykäksi ja tärisi kivusta. Päätimme lähteä heti päivystykseen, Koskela selvittää.

Välinpitämättömiä lääkäreitä ja turhaa odottelua

Puoli yhdeksältä pariskunta saapui Viviánan kanssa Kuusankosken päivystykseen. Vanhemmat olettivat pääsevänsä heti lääkärin vastaanotolle, koska Viviánan tila näytti pahenevan kokoajan.

– Lääkäri otti meidät vastaan, mutta oli hyvin turhautunut ja välinpitämätön. Hän ei katsonut tyttöämme, ellemme sitä erikseen pyytäneet, Koskela kummastelee.

– Pyysimme häntä kuuntelemaan tytön keuhkoja, mutta hän totesi siihen, että ”En minä varmaan kuule mitään, kun tyttö itkee.”

Lopulta tytöltä otettiin tulehdusarvot, mutta odottelu jatkui edelleen. Iltakymmenen aikoihin pariskunta huomasi Viviánaa hoitaneen lääkärin lähtevän.

– Meidät vastaanottanut hoitaja tuli kyselemään, tiedämmekö me, missä lääkäri on. Kerroimme nähneemme hänen lähteneen, jolloin hoitaja silminnähden hämmästyi, Koskela kertoo.

Viimein viiden tunnin odottelun jälkeen noin kello yhdeltä pariskunta pääsi lääkärin puheille. 

– Lääkäri ei katsonut edes tyttöä päin. Mieheni alkoi siinä kysellä hoitovastuun perään, mutta lopulta lähdimme kiukkuisena kotiin ainoana suosituksena voidella tyttöä, Koskela toteaa.

”Lapsellani on jokin todella pahasti pielessä”

Viviána huusi koko seuraavan yön. Yön lapsen kanssa valvonut isä oli uupunut ja toivoton.

– Mieheni kertoi, ettei tyttö ollut syönyt tai juonut 12 tuntiin. Hän oli jo luovuttamassa ja pyyteli, ettei kukaan veisi tyttöä pois meiltä, Koskinen kertoo.

Koskinen soitti epätoivoissaan hätänumeroon, josta vanhempia kehotettiin viemään lapsi päivystykseen. Koskinen kuitenkin itki, ettei päivystyksestä ollut annettu aikaisemmin apua.

– Itkin, että lapsellani on jokin todella pahasti pielessä, kun hän itkee ja on kosketusherkkä. Kerroin, että päivystyksessä meihin suhtauduttiin hyvin vähättelevästi, nainen suree.

Pikainen puhelu Kotkan päivystykseen varmisti Koskelan pelot todeksi. Lapsen tila oli vakava. Apua olisi saatava nopeasti.

Toimittaja-isä sai liikettä hoitajiin

Koskela ja Koivula päättivät vielä kokeilla, saataisiinko Kuusankosken päivystyksestä apua. Pariskunnan mukaan tuli myös Koskelan toimittaja-isä, joka lupasi nauhoittaa tilanteen.

Päivystyksessä oli joukon saapuessa noin parisenkymmentä ihmistä. Asiat alkoivat rullaamaan melko nopeasti, kun joukko saapui päivystykseen.

– Aika nopeasti lääkäri otti meidät vastaan ja pahoitteli aikaisemmin tapahtunutta. Saimme heti kiireelliseen lähetteen Kotkaan, Koskela kertoo ja uskoo isänsä nauhureineen olleen suuri apu hoitoon pääsyn kannalta.

mms_20170404_132312

Viviána voi nyt jo paremmin. Kuva: Alisa Koskela.

Kymenlaakson sairaalassa Kotkassa Viviánan tila arvioitiin erittäin vakavaksi. Pieninkin lisäodottelu olisi saattanut olla kohtalokas.

– Monet hoitajat sanoivat meille, että tila olisi voinut mennä verenmyrkytykseksi, koska tulehdus oli jo siinä vaiheessa ehtinyt levitä limakalvoille, Koskela kertoo.

Viviánalla todettiin olevan Stafylococcin aiheuttama iho-infektio. Tyttö kytkettiin aikailematta nenämahaletkuihin.

Kymmenittäin yhteydenottoja

Puolivuotissyntymäpäiväänsä sairaalan eritysosastolla viettänyt Viviána voi nyt jo paremmin. Tyttö ei vielä ole täysin terve, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa.

–Tänään tyttö otti ensimmäisen kerran tuttipullosta maitoa, mikä oli voitoin paikka meille. Toivon kovasti, että ollaan nyt kuivilla vesillä, mutta vieläkään en uskalla täysin rentoutua, murehtiva äiti kertoo.

Nainen jakoi sunnuntaina tapahtumista kertovan Facebook-päivityksen.Naisen tarkoituksena ei ole päivityksellään osoitella ketään sormella, vaan hän toivoo, että vastaaviin tilanteisiin kiinnitettäisiin jatkossa enemmän huomiota.

Tähän mennessä päivitys on kulkenut ympäri maan.


Ihmiset ovat osoittaneet Koivulalle tukensa kommentein ja yhteydenotoin. Hän on saanut esimerkiksi kymmeniä yhteydenottoja samankaltaisissa tilanteissa olevilta perheiltä.

– Olen todella kiitollinen, jos voin tarinallani auttaa samanlaisissa tilanteissa olevia perheitä, etteivät he jäisi ilman hoitoa. Nämä ovat pieniä lapsia, jotka eivät kestä tällaista.

”Anteeksiantamatonta toimintaa”

Facebook-päivitys tavoitti myös Kouvolan kaupungin terveysjohtajan Kari Kristerin. Kristeri kertoo, että asiaa selvitetään. Virallista selvityspyyntöä asiasta ei ole tehty.

– Luin päivityksen ja totesin, että tässä on aihetta meidän omavalvonnan ja oman laadunvalvonnan käynnistymiselle. Käynnistimme selvityksen ja asian tutkimisen heti.

– Totta kai tällaiset asiat selvitetään ja käydään läpi. Päivityksessä on kuvattu sellainen tapahtumasarja, jota en missään tapauksessa haluaisi nähdä missään terveydenhuollon toimipisteessä enkä varsinkaan meidän toimipisteessä. 

Kristeri sanoo, että viiden tunnin odottelu päivystyksessä vauvan kanssa on anteeksiantamatonta.

– Päivityksessä on kuvattu jonkin verran resurssipulaa ja useammankin lääkärin välinpitämättömyyttä potilaita kohtaan. Kyllä se, että puolivuotias lapsi on päivytysalueella odottamassa viisi tuntia on täysin anteeksiantamatonta, hän toteaa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa