Palsternakka-perunasosekeittoa
---
Ankkaa hapankaalipedillä
---
Vadelmia ja Portteri-sabayon
Palsternakka-perunasosekeitto
200 g kuorittua palsternakkaa
100 g kuorittua perunaa
pieni sipuli kuutioituna
pätkä purjon valkeaa vartta
1 kpl kasvisliemikuutio
0,8 l vettä
1 dl ruokakermaa
0,5 dl olutta tai pilsneriä
koristeluun:
tuoretta tomaattia kuutioina ja ruohosipulia
1. Kuutioi juurekset ja leikkaa purjo renkaiksi ja kuullota kasvikset voinokareessa kattilassa.
2. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio ja keitä kypsiksi, lisää kerma ja soseuta.
3. Kiehauta keitto ja lisää suolaa tarvittaessa.
4. Mausta oluella ja koristele tuoreilla tomaattikuutioilla ja ruohosipulilla
Ankkaa hapankaalipedillä
2 kpl ankanrintaa tai 4 ankan- tai broilerin kopireisipalaa
suolaa ja pippuria
garam masala tai kiinalaista 5 -maustetta tai pippuria
1.Viillä ankanrintaan rasvspuolelle viiltoja noin 1 cm välein puoleen väliin rasvakerrosta Laita ankanfilee pannulle nahkapuoli alaspäin ja lisää lämpöä vähitellen ( tämä irrottaa rasvan nahan ja lihan välistä). Kaada rasva välillä pois pannulta niin pinnasta tulee rapeampi. Mausta lihapuoli ja paista sitä 2-3 min. omassa rasvassaan
2. Nosta filee nahkapuoli ylöspäin hapankaalipedille ja paista 180 asteessa noin 12 min. Kääri ankkapalat folioon ja anna rauhoittua noin 10 min. Viipaloi ankka ja nosta takaisin hapankaalipedille Jos käytät broilerin- tai ankan koipireisipaloja, nosta ne maustettuina vähän aikaa padassa hautuneen hapankaalin päälle ja työnnä pata uuniin alimmalle ritilätasolle ja kypsennä 150-175 asteessa 2-3 tuntia.
Oluella maustettu hapankaali
800 g hapankaalia
1 sipuli
1-2 porkkanaa
tilkka öljyä
(1 kpl lihaliemikuutio)
vähän hunajaa
1 tl kuminaa
1 pullo olutta
1. Viipaloi sipuli ja porkkana ja kuullota ne hapankaalin kanssa pienessä määrässä öljyä padassa.
2. Lisää loput aineet.
3. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes neste on haihtunut melkein kokonaan, jos käytät ankanrintaa. Jos valitset broilerin- tai ankankoivet, hauduta kaalia hetken aikaa ja nosta koivet hapankaalin päälle ja anna hautua uunissa kypsäksi.
Vadelmia ja Portteri-sabayon
0,5 l suomalaisia vadelmia tai mansikoita
muutama keksi
1. Murenna lasin pohjalle keksinmuruja (kaura, digestive tms.)
2. Lisää kohmeiset tai tuoreet vadelmat lasiin.
Portteri-sabayon
3 keltuaista
100 g hienoa sokeria
1 dl Portteria
1. Vatkaa keltuaiset pyöreäpohjaisessa kulhossa ilmaviksi. Vatkaa mukaan vähin erin sokeri. Jatka vatkaamista lisäten olut ohuena nauhana.
2. Kuumenna vaahtoa mikroaaltouunissa minuutin ajan. Sekoita kevyesti ja kuumenna mikrossa puoli minuuttia. Sekoita uudelleen ja kuumenna vielä puoli minuuttia.
3. Vatkaa seos kylmäksi ja kaada sabayon marjojen ja keksin murujen päälle.