Viranomaisten mukaan butaanikaasua käytetään vähän päihtymistarkoituksessa Suomessa.
Butaanin käyttö nuorten päihteiden käytössä nousi esille, kun 14-vuotias Yasmine Al-Saady löytyi kuolleena koulun vessasta Ruotsissa. Tyttö oli aiemmin jäänyt kiinni kotona kuivashampoopullon butaanikaasun haistelusta. Huhtikuussa hänet löydettiin kuolleensa vessasta, mukanaan hänellä oli kuivashampoopullo.
Tapauksen jälkeen Ruotsissa uutisoitiin vaarallisesta imppaamistrendistä lasten keskuudessa. Yasminen kotikaupungissa Luulajassa, jotkut liikkeet päättivät siirtää kuivashampoot kassoille myytäviksi ja vain täysi-ikäisten ostettaviksi.
Kuivashampoota voi käyttää huoletta, kun sitä käyttää oikein. Väärin käytettynä se on vaarallista.
– Butaanikaasussa on erityistä se, että yksikin käyttökerta voi osoittautua hengenvaaralliseksi. Se on mielestäni pikemminkin myrkky kuin päihdeaine, sanoo Ruotsin myrkytystietokeskuksen ylilääkäri Erik Lindeman TV4:n haastattelussa.
Entä Suomi?
Suomen myrkytystietokeskuksen erikoislääkärin Päivi Porkan mukaan heidän tietoonsa on tullut vain vähän butaania koskevia myrkytystapauksia.
– Tänä vuonna aiheeseen liittyen on tullut yksi puhelu. Viime vuonna niitä tuli noin yksi per kuukausi, Porkka kertoo MTV Uutisille.
Myös Helsingin poliisilaitokselta kerrotaan, ettei heidän tietoonsa ole tullut myrkytys- tai väärinkäyttötapauksia, joihin butaani liittyy.
Sen sijaan ilokaasun käyttö on nuorten keskuudessa lisääntynyt. Ilmiön vahvistavat myös viime viikolla Asian ytimessä -ohjelmassa haastattelut nuoriso-ohjaajat.
Helsingin kaupungin nuoriso-ohjaaja Satu Rautavaaran mukaan nuoret käyttävät kannabista ja ilokaasua.
– Snapin (Snapchat) kautta voi tilata mitä tahansa, Rautavaara kertoi Asian ytimessä -ohjelmassa.
Nuoriso-ohjaaja Sabally Ansumana sanoo, että marihuanan poltto on lisääntynyt, eikä sitä peitellä kuten ennen.
– Kaasun käyttöä on tullut ilmi, tyhjiä pulloja on joka paikassa. Se on tosi vaarallista.
2:09Katso video: Ilokaasun käyttö päihdetarkoituksessa on lisääntynyt viime vuosina Suomessa.