Vaarallinen trendi nostamassa päätään? Tamperelaisfestareilla ilmiö näkyi hotellissa ja kaduilla

Havainnot ilokaasun päihdekäytöstä ovat herättäneet huomiota Tampereella Blockfest-tapahtuman yhteydessä. Viranomaisten mukaan ongelma ei ole kaupungissa vielä suuri. Ilokaasun käytön piilevistä vaaroista suurin on tukehtumisvaara.

Ilokaasun käyttö on lisääntynyt poliisin ja päihdeasiantuntijoiden mukaan viime vuosina huolestuttavasti pääkaupunkiseudulla ja muualla eteläisessä Suomessa.

Myös hyvin nuoret ovat löytäneet ilokaasun "ilot".

A-klinikkasäätiön Jalma-hankkeen projektikoordinaattori Ahmed Mowlid kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että nuorisotyöntekijät ovat tavanneet jalkautuvassa työssään jopa 12-vuotiaita ilokaasun päihdekäyttäjiä.

A-klinikkasäätiön kohtaavan työn päällikön Annuska Del Mason mukaan ilokaasua käytetään aiemmasta poiketen päihteenä myös suurista ilokaasupatruunoista.

Del Maso kertoi MTV Uutisille vuonna 2022, että nuorten mukaan suuria patruunoita on helpompi käyttää kuin pienempiä ja niillä saa kerralla isompia annoksia. Uudenlaisia ilokaasutynnyreitä on myös helppo tilata verkosta.

Ilokaasun käyttö ei ole laitonta, ja sitä saa myös myydä esimerkiksi kermaa vaahdottavien laitteiden käyttöön. Sen sijaan päihteeksi myynti johtaa poliisitutkintaan.

Tampereella impattiin ilokaasua ilmapalloista

MTV Uutisten toimittaja törmäsi ilokaasun käyttöön Tampereella Blockfest-tapahtuman yhteydessä viikonloppuna.

Hänen mukaansa festivaaliväki täytti ilmapalloja hotellissa ja imppasi niitä. Monella oli kaasupullo mukana.

Ilokaasupulloja oli näkyvillä myös kaduilla.

– Tyhjiä ilokaasusäiliötä nähtiin muutamia ja muutaman kerran järjestysmiehet olivat ottaneet huvialueelle pyrkiviltä ihmisiltä ilokaasua pois. Tilanne ei herättänyt poliisin silmissä kuitenkaan mitään erityistä ongelmaa, rikosylikomisario Pasi Nieminen Sisä-Suomen poliisista kommentoi MTV Uutisille.

Ennen tätä poliisi ei Niemisen mukaan ole huomannut viitteitä ilokaasun käytöstä Tampereella lainkaan.

Nuoriso-ohjaajat tietoisia trendistä

Tampereen nuorisopalvelujohtaja Tiina-Liisa Vehkalahti kertoo kaupungin nuorisotyöntekijöiden olevan ilmiöstä hyvin tietoisia, mutta myöskään hänen mukaansa ongelma ei ole noussut vielä merkittäväksi Tampereella.

– Yleensä kaikki ilmiöt tulevat Helsingistä katsottuna tänne pohjoisempaan Suomeen kyllä mutta aina vähän jäljessä ja pienempinä. Ilmiö on täällä havaittavissa, mutta ihan marginaalinen. Ei siis puhuta vielä mistään esimerkiksi vapettamisen eli sähkötupakan käytön kaltaisesta trendistä, Vehkalahti sanoo MTV Uutisille.

Vehkalahden mukaan Blockfest-viikonloppuna nuoriso-ohjaajat löysivät kaduilta tyhjiä ilokaasupatruunoita, mutta eivät nähneet ilokaasun käyttöä.

– Tietoisia ohjaajat asiasta ovat. Nuoret puhuvat siitä ja on nähtykin käyttöä, mutta ei niin, että voitaisiin sanoa, että ilmiö on yleinen. Ollaan nyt tietysti vähän odottavalla kannalla, että millaiseksi se täällä muodostuu. Toivotaan, että se ei rantautuisi suuressa määrin tänne päin.

Vehkalahti muistuttaa vielä, että iso osa nuorista ei käytä ilokaasua eikä muitakaan huumeita, eikä ole niitä edes kokeillut.

Blockfestistä asiaa kommentoidaan lyhyesti.

– Teemme festivaalina tiivistä yhteistyötä sekä poliisin että muiden viranomaisten kanssa estääksemme mahdollisia häiriöitä niin tapahtuma-alueella kuin sen ulkopuolellakin. Olemme tietoisia poliisin havainnoista ja otamme ne vakavasti, mutta näistä löydöistä vastaa ensisijaisesti poliisi, Blockfestin viestinnästä kerrotaan MTV Uutisille sähköpostitse.

Haittavaikutukset pysyviä

Ilokaasun päihdekäyttö voi kuulostaa vaarattomalta, koska ilokaasua käytetään myös esimerkiksi synnytyksissä ja hammaslääkärillä.

Lääkekäytössä ilokaasu kuitenkin sekoitetaan happeen, kun päihdekäytössä ilokaasua käytetään sellaisenaan joko suoraan patruunoista ja aerosolipulloista tai apuvälineen, kuten ilmapallon, avulla hengitettynä.

HUSin Myrkytystietokeskuksen ylilääkärin Tuomas Liliuksen mukaan ilokaasun toistuva ja pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa vakavia neurologisia oireita. Niistä osa voi olla pysyviä.

Farmakologian dosentti Markus Storvik Itä-Suomen yliopistosta arvioi ilokaasun haittavaikutusten olevan kaiken kaikkiaan moninaisia.

Akuutit riskit syntyvät hapen syrjäytymisestä keuhkoissa ja sitä kautta verenkierrossa. Pahimmillaan ilokaasun imppaaminen voi johtaa jopa kuolemaan.

Päihdelinkin mukaan kuolemantapaukset liittyvät usein poikkeuksellisen suuriin ilokaasumäärin. Muiden päihteiden sekakäyttö ilokaasun kanssa voi lisätä muun muassa tukehtumisen riskiä.

Ilokaasu vaikuttaa myös sekä tasapainoon että koordinaatiokykyyn, mikä voi johtaa toikkarointiin, kaatumisiin ja pahoinvointiin ja sitä kautta tapaturmiin.

Kaasu tulee painesäiliöstä hyvin kylmänä, ja ihmiset ovat saaneet siitä paleltumia huuliin, äänihuuliin ja keuhkoihin. Käyttö on aiheuttanut hammasvaurioita, kun kaasupulloja on avattu hampailla tai pullo kolahtanut hampaisiin.

Suurin välitön vaara on tukehtumisvaara, sillä typpioksidi syrjäyttää hengitysilmasta hapen.

– Jos ilokaasua ottaa muutama kymmenenkin hengenvetoa päivässä, siitä voi jo aiheutua haittoja. Suuret määrät tuhoavat hermoston kyvyn tuottaa myeliiniä ja se voi johtaa tuntohermohaittoihin, toistuvasti ja suurilla annoksilla käytettynä jopa halvaantumiseen. Haittavaikutukset ovat pysyviä, Storvik totesi MTV Uutisille aiemmin.

– Yksittäinen hengenveto ei aiheuta muuta kuin hassun olotilan. Nuorille ylipäätään kaikki päihteiden käyttö on aikuisiin verrattuna vaarallisempaa, sillä nuoruuteen liittyy tapaturma- ja hölmöilyalttiutta.

Lisäksi ilokaasun pitkäaikainen ja toistuva päihdekäyttö voi vaurioittaa luuydintä ja ääreishermostoa.

Mikä ilokaasu?

Ilokaasu eli dityppioksidi on typen happiyhdiste eli typen oksidi, ja se on väritön kaasu.

  • Ilokaasua käytetään lääketieteessä esimerkiksi kivunlievityksessä ja nukutusaineena leikkauksissa.
  • Kaasua käytetään myös elintarvikkeiden aerosolipakkauksissa.
  • Ilokaasua myyvät yritykset kertovat käyttävänsä kaasua kermasifonien patruunoissa.
  • Kaasua käytetään lisäksi autourheilussa, sillä se lisää polttomoottoreiden tehoa hetkellisesti.
  • Ilokaasua voidaan käyttää myös päihteenä sen aiheuttaman lyhytkestoisen päihtymistilan vuoksi.
  • Lain mukaan ilokaasua ei saa myydä päihdetarkoitukseen.
  • Ilokaasu luokitellaan kaasumaiseksi opiaatiksi, jonka päihdekäytössä vaarana on sekä psyykkisen että fyysisen riippuvuuden kehittyminen.
  • Heliumin imeminen ilmapallosta ”akuankkaäänellä” puhumiseksi ei vaikuta samoin kuin ilokaasun käyttö, mutta suurina määrinä hengitettynä helium voi syrjäyttää hapen verestä.

Lähteet: Päihdelinkki, Duodecim, Tukes ja HUSin Myrkytystietokeskus.

 

Lue myös:

    Uusimmat