Helsingin hovioikeus tuomitsi ilokaasukauppiaan terveysrikoksesta ehdolliseen vankeuteen. Mies itse piti yritystoimintaansa laillisena.
Miehen yritys on myynyt ilokaasuampulleja ja niiden käyttöön soveltuvia laitteita useamman vuoden ajan niin verkossa kuin kivijalkakaupoissakin.
Yritys markkinoi tuotteita näennäisesti ruoanlaittoon ja leivontaan. Hovioikeuden mukaan firma ei kuitenkaan ole pyrkinyt käytännössä varmistamaan, etteivät asiakkaat käytä kaasua päihteenä.
Oikeudessa osoitettiin, että yrittäjä jopa tiesi asiakkaiden käyttävän ilokaasua päihtymistarkoituksissa.
Väitteiden tueksi oli yrityksen sisäistä viestinvaihtoa, jossa puhuttiin muun muassa asiakkaiden "kaasuilemisesta" ja siitä, että kaasua haetaan juhlapyhiä varten. Oikeudessa kuultiin myös todistajia, jotka olivat ostaneet yritykseltä kaasua päihteeksi.
Lue myös: Uusi ilmiö nuorten kesken leviää: Ilokaasua käytetään päihteenä nyt suurista pulloista – varomaton käyttö voi johtaa jopa halvaantumiseen
Laillinen kaasu, mutta...
Ilokaasun hallussapito ja myynti ei sinänsä ole laitonta.
Kaasulle löytyy laillisia käyttötarkoituksia muun muassa keittiössä, sillä sitä voidaan käyttää esimerkiksi apuna kerman vaahdottamisessa.
Aineella on kuitenkin myös päihdyttäviä vaikutuksia: keuhkoihin vedettynä se aiheuttaa euforiaa ja todellisuudentajun hämärtymistä.
Tämä tekee myymisestä hieman tavallista mutkikkaampaa.
Vaahdottamiseen tarkoitettu ilokaasu katsotaan Suomen lain mukaan kemikaaliksi. Kemikaalilain mukaan kemikaalia ei saa luovuttaa, jos on syytä epäillä, että sitä hankitaan päihtymistarkoitukseen.
Myynti on myös kiellettyä, jos on ilmeistä, että käytöstä voi aiheutua erityistä vaaraa terveydelle.
Tukes on varoittanut, että ilokaasun päihdekäyttö voi aiheuttaa tukehtumisvaaran. Keuhkoissa se syrjäyttää hapen ja lisäksi voi yhdessä alkoholin kanssa aiheuttaa arvaamattomia yhteisvaikutuksia, kuten hengityksen lamaantumista ja tajuttomuutta.
Oikeuden mukaan tuomittu ilokaasuyrittäjä myi ainetta suuria määriä, eikä piitannut siitä, että ainetta voisi päätyä vääriin käsiin.
Edes ikää ei kysytty
Yritys ei pitänyt asiakkaistaan rekisteriä, saati tarkkaillut näiden tekemien tilausten tai hankkimien kaasuampullien määrää.
Yritys ei myöskään tarkistanut ostajien käyttötarkoituksia – tai edes ikää.
Yrityksen verkkosivuilla ilokaasua myytiin paketeissa, joista suurimmat sisälsivät satoja ilokaasuampulleja.
Hovioikeus summasi, että yrityksessä suhtauduttiin välinpitämättömästi päihdekäytön mahdollisuuteen.
– Myynnin toteutustapa antaa aiheen olettaa, että yhtiön toiminta on perustunut ainakin osaksi ilokaasutuotteiden myyntiin päihdekäyttöön, tuomiossa lukee.
Lue myös: Vantaalla hämmästellään siellä täällä lojuvia ilokaasukapseleita – poliisi ei mahda kaasua imppaaville nuorille mitään: "Laitontahan se ei ole"
Tukes ei saanut suitsittua
Tuomion perusteella Tukes yritti puuttua yrityksen toimintaan jo vuosia sitten.
Se kielsi yritykseltä ilokaasun myynnin loppuvuodesta 2017. Kielto ei kuitenkaan tepsinyt, ja yritys jatkoi toimintaa normaalisti.
Oikeuden asiakirjoista selviää, että yrityksen tilille tehtiin vuosien 2017–2019 aikana panoja reilusti yli 600 000 euron edestä.
Oikeudessa yrittäjä vetosi näkemykseensä, jonka mukaan toiminta on laillista. Hän ei puolustuksensa mukaan ollut tietoinen siitä, mihin tarkoituksiin kaasua yritykseltä hankittiin, eikä hänen tarvinnutkaan tietää.
Mies kertoi oikeudelle, että yksityishenkilökin saattaa tarvita runsaasti kapseleita jos harrastaa säännöllisesti ruoanvalmistusta, johon liittyy vaahdottamista.
Miehen kertoman perusteella asiakkaiden keskimääräinen ostos oli noin 150 ilokaasukapselia. Se riittää yhteensä 30 kermalitran vaahdottamiseen.
Oikeuteen selitykset eivät purreet.
Ehdollista vankeutta
Hovioikeus antoi ratkaisunsa asiassa tänään. Se katsoi, että ilokaasukauppias rikkoi toiminnallaan sekä rikoslakia, kemikaalilakia että valtioneuvoston asetusta kemikaalien vähittäismyynnistä.
Viisikymppinen yrittäjämies tuomittiin 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen terveysrikoksesta. Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut miehelle neljä kuukautta ehdollista, mutta hovin silmissä rangaistus oli liian ankara.
Miehen rinnalla tuomion sai nainen, joka oli oikeuden mukaan tiiviisti mukana yrityksen toiminnassa. Myös hänen katsottiin syyllistyneen terveysrikokseen.
Nainen tuomittiin 75 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen, josta maksettavaa jää naisen tuloilla minimimäärä, 450 euroa.
Ennen oikeusjuttua yrityksen toimitiloista takavarikoitiin lähes 10 000 ilokaasuampullia. Aiemmin käräjäoikeus määräsi ne menetettäväksi valtiolle. Hovioikeus kuitenkin katsoi, ettei ampullien hallussapito ole sinänsä laitonta ja perui päätöksen.
Jutun käräjäoikeusvaiheessa tuomion sai myös yrityksen myyjänä työskennellyt henkilö. Hänet tuomittiin lievään sakkorangaistukseen terveysrikoksesta. Hän ei valittanut tuomiostaan hovioikeuteen, joten hänen osaltaan tuomio jäi voimaan aiemmin.