15.5.2003 Birkkalan rapeat spelttivohvelit katkarapulisukkeineen ja mansikkaherkku

Spelttiä eri muodoissa
Spelttiä eri muodoissaCopyright MTV Oy 2003
Julkaistu 16.05.2003 13:54

Vuoden Suomalainen Elintarvike - vuoden 2003 Tähtituotteet on valittu. Ne ovat vähittäiskauppasaarjassa: Birkkalan tilan spelttituotteet, Valion Porar 5% juusto, Turun Kalan Ahti-silakat, Myllyn Paras Pullataikina ja Sinebrychoffin Hyvää Päivää vihreä tee -juoma sekä suurkeittösarjassa HK Ruokatalon Kariniemen Kalkkuna -tuotesarja. Tunnustuspalkinnon sai Ingman Foodsin suurkeittiöille tarkoitettu irtojäätelöpallo.

Vieraana ohjelmassa emäntä Pirkko Larmo Birkkalan tilalta, kertomassa speltistä eli alkuvehnästä.

Birkkalan rapeat spelttivohvelit

Spelttivohveleita, suolaisia ja makeitaSpelttivohveleita, suolaisia ja makeitaCopyright MTV Oy 2003

3 kananmunaa
3 dl Birkkalan puolikarkeita spelttijauhoja
1 dl Birkkalan ydinspelttiä (tai vehnäjauhoja)
ripaus suolaa
2 1/2 tl leivinjauhetta
2 dl kermaviiliä
2 dl maitoa
2 dl voi- tai margariinisulaa, juoksevaa Voimariinia tai margariinia tai öljyä
1. Sekoita jauhot, leivinjauho ja suola keskenään. Lisää maito kermaviiliin. Vatkaa munat kevyesti vaahdoksi.
2. Sekoita munavaahtoon vuorotellen jauho- ja kermaviiliseos. Hämmennä lopuksi taikinaan rasvaseos. Anna taikinan levähtää noin 15-30 minuuttia. Kuumenna vohvelirauta (noin 5 minuuttia). Voitele se kevyesti öljyllä tai voisulalla. Levitä taikinaa vohvelipannulle noin 1 dl ja paista vohvelia noin 2 minuuttia. Jäähdytä vohveleita erillään esim. talouspaperilla tai ritilällä niin ne säilyvät rapeina. Valmiit vohvelit maistuvat esimerkiksi vaahterasiirapin kera. Tai tomusokerin ja kanelin kera. Herkkuhetkiin vieraille voi valmistaa esimerkiksi seuraavanlaisia lisukkeita .

Mansikkaherkku

2 dl kermaa
1 dl rahkaa
(1-2 rkl sokeria)
1/2 dl mansikkahilloa
200 g mansikoita

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää rahka, sokeri, hillo ja hiukan survotut mansikat joukkoon ja sekoita. Tarjoile vohveleiden ja mansikkaherkun lisäksi mansikoita.

Maukas katkarapulisuke vohveleille

100 g ruohosipulituorejuustoa
1 dl kermaviiliä
1/2 rkl hunajaa
1/2 dl tillisilppua
180 g katkarapuja
Pehmennä tuorejuusto kermaviilillä. Lisää hunaja, tillisilppu ja katkaravut. Tarjoile vohveleiden ja katkarapulisäkkeen lisäksi erillisessä kulhossa katkarapuja. (raikasta salaattia).


Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle