Muistatko, millaisia puhelinten perustoiminnoiksi nykyisin luettavia ominaisuuksia aivan ensimmäisestä iPhonesta puuttui vuonna 2007?
Sunnuntaina 9. tammikuuta 2022 tuli kuluneeksi tasan 15 vuotta siitä, kun Applen silloinen toimitusjohtaja Steve Jobs esitteli ensimmäisen sukupolven iPhonen. Sitä ei koskaan myyty Suomessa, vaan ensimmäinen meidän markkinoillemme saapunut iPhone oli vuonna 2008 julkaistu iPhone 3G.
Vaikka kukaan tuskin pystyi arvaamaan millaiseen suosioon teknologiajätin ensimmäisetkin puhelimet tulisivat nousemaan, oli alkuperäinen iPhone huomattavasti nykyisiä älypuhelimia yksinkertaisempi laite. Jotkin asiat ovat säilyneet pitkälti muuttumattomina, mutta olemme oppineet pitämään itsestäänselvyyksinä monia sellaisia ominaisuuksia, joita ei ensimmäisen sukupolven iPhonesta löytynyt.
MacRumors on listannut artikkelissaan 15 toimintoa, jotka ovat tulleet Applen puhelimiin vasta ensimmäisen iPhonen jälkeen; osa vähän aiemmin, osa vasta paljon myöhemmin.
Lue myös: Et enää ikinä naputtele osoitteita perinteiseen tapaan: Maailman helpoin navigaattorikikka säästää aikaa ja hermoja
1. App Store
Alkuperäisestä iPhonesta löytyi muun muassa Sää-, Muistiinpanot-, Kalenteri- ja Laskin-sovellukset, mutta kolmannen osapuolen sovelluksia siihen ei voinut ladata, koska ensimmäinen versio Applen sovelluskaupasta julkaistiin vasta kesällä 2008.
2. Kopioi ja liitä
Kuinka moni pärjäisi nykyään ilman mahdollisuutta kopioida tai leikata kirjoittamaansa tekstiä ja liittää sitä muualle? Ennen oli ainakin iPhone-käyttäjien pärjättävä, sillä ominaisuus tuli vasta 2009.
3. Etukamera
Selfiet ovat tätä nykyä kaikkialla, mutta 15 vuotta sitten oli toisin. iPhone sai ensimmäisen "selfiekameran" vasta 2010 julkaistun iPhone 4:n myötä.
4. Videokuvaus
Ensimmäisellä ja itse asiassa vielä toisellakaan iPhonella ei pystynyt kuvaamaan kuin valokuvia. Videokuvaus oli vasta iPhone 3GS:n ominaisuus.
Lue myös: Apple tuo iPhoneen kaivatun toiminnon, mutta jonkun on kuoltava ennen kuin siitä on mitään iloa
5. Taskulamppu
Alkuperäisessä iPhonessa ei ollut salamaa, jota olisi voinut käyttää taskulamppuna. Kun App Store julkaistiin, tuli tarjolle useita sovelluksia, jotka näyttivät pelkkää valkoista kuvaa ja nostivat näytön kirkkauden maksimiin matkiakseen taskulamppua.
6. Multimediaviestit
Ensimmäisen iPhonen käyttäjän ei kannattanut haaveilla valokuvien lähettämisestä tekstiviesteissä, sillä MMS-multimediaviestit saapuivat vasta käyttöjärjestelmäversio 3.0:n myötä ja sillonkin vain iPhone 3G:hen ja 3GS:ään.
7. GPS
Vaikka vuonna 2009 esitellyssä iPhonessa olikin esiasennettuna Google Maps, ei se ollut navigaattorina kovinkaan kummoinen, koska itse laitteesta puuttui paikantamisen mahdollistava GPS. Se lisättiin vasta seuraavan vuoden laitteeseen.
8. Kotinäytön taustakuvat
Sovelluskuvakkeiden tausta oli ensimmäisessä iPhonessa musta, eikä sitä voinut vaihtaa miksikään muuksi. Ainoastaan lukitusnäytön taustakuvan pystyi vaihtamaan. Mahdollisuus kotinäytön taustakuvan vaihtamiseen tuli vuoden 2010 iOS 4 -käyttöjärjestelmäpäivityksessä, mutta vain uudemmille laitteille.
Lue myös: Osaatko jo tämän iPhone-kikan? Niksi voi räjäyttää mielesi: "Ei voi olla"
9. Tuki useille operaattoreille
Ensimmäistä iPhonea ei koskaan tuotu virallisesti Suomeen, ja Yhdysvalloissakin myydyt laitteet oli lukittu operaattori AT&T:n verkkoon. Itse asiassa iPhonet vapautuivat AT&T:n ikeestä USA:ssa vasta 2011, jolloin myös Verizon sai ne valikoimiinsa.
10. Siri
Applen ääniavustaja oli vasta vuonna 2011 julkaistun iPhone 4S:n ominaisuus.
11. Touch ID / Face ID
Vaikka sormenjälkitunnistin Touch ID sekä kasvosi tunnistava Face ID ovat olleet Apple-maailmassa arkipäivää jo todella pitkään, ei alkuperäistä iPhonea voinut suojata kuin nelinumeroisella pääsykoodilla.
12. Lightning-liitin
Monille tuttu Lightning-liitin nähtiin ensimmäisen kerran vuonna 2012 julkaistussa iPhone 5:ssä. Sitä ennen Apple käytti iPhoneissaankin iPodeista tuttua litteää ja leveää 30-pinnistä liitintä.
Lue myös: Joku maksoi muutaman vuoden vanhasta iPhonesta yli 75 000 euroa – käytännössä näkymätön ero tavalliseen
13. Retina-näyttö
Puhelinten näytöt ottivat loikan vasta iPhone 4:n myötä, kun Apple esitteli Retina-teknologiansa. Kyseessä oli aikansa suuritarkkuuksisin älypuhelimen näyttö koskaan, ja vaikka iPhone 4:n näyttö oli saman kokoinen kuin alkuperäisessä iPhonessa, mahtui sen ruudulle neljä kertaa enemmän pikseleitä.
14. Langaton lataus
Langaton lataus on iPhoneissa suhteellisen tuore ominaisuus, sillä se nähtiin vasta vuoden 2017 iPhone 8:ssa ja iPhone X:ssä.
15. Vedenkestävyys
Vuonna 2016 esitelty iPhone 7 oli ensimmäinen puhelin, jolle Apple lupasi IP67-luokituksen mukaisen roiskeen-, veden- ja pölynkestävyyden. Sitä ennen vesi oli iPhonelle vihollinen. Uusimmat iPhonet täyttävät IP68-luokituksen standardin 60529, minkä mukaan laite pitäisi voida upottaa enintään 6 metrin syvyyteen korkeintaan 30 minuutin ajaksi.
Katso alta video iPhonen ensiesittelystä tammikuulta 2007.
Lue myös: Meneekö hermot, kun iPhone ei lataudu kunnolla? Helppo kotikonsti voi auttaa
Lähde: MacRumors