16 vaatekappaletta ja silti kylmä – ruokalähettien karu arki hirmupakkasilla: "Käteni jäätyvät jatkuvasti"

1:31img
"Asematunnelit ovat hyviä paikkoja lämmitellä" – MTV jalkautui pakkaseen ja kysyi lähettien selviytymiskeinoja.
Julkaistu 07.01.2024 11:12
Toimittajan kuva
Anton Aaltio

anton.aaltio@mtv.fi

Toimittajan kuva
Roosa Mustonen

roosa.mustonen(at)mtv.fi

Kireät pakkaset ovat koetelleet erityisesti autottomia ruokalähettejä toden teolla. Eräs MTV Uutisten haastattelema lähetti kertoo, etteivät useat ravintolatkaan huoli heitä sisätiloihin lämmittelemään. 

Woltin ja Foodoran lähetit kuvailivat lauantaina Helsingissä MTV Uutisille tuntemuksiaan noin 15 asteen pakkasessa. Mittari on kuitenkin jo alkuvuoden aikanakin valahtanut reippaasti yli 20 pakkasasteen. 

– Viime päivät ovat olleet hyvin kylmiä. Käteni jäätyvät jatkuvasti, kertoo sähköskootterilla kulkeva Ramesh Kumar

Kumar kertoo pukeneensa päällensä 16 vaatekappaletta. Toisella puolella Helsingin Kalliota puolestaan kävellen ruokia kuljettanut Dickson Kiprop oli pukenut kolme takkia. 

– Olen varmistanut, että minulla on tarpeeksi päällä, hän kuvailee selviytymiskeinojaan. 

Lue myös: Kottosten perhe värjötteli yöjunassa neljässä asteessa – seuraavan hytin ikkuna pysyi kiinni vain teippaamaalla

Forecan mukaan ilma tuntui iholla vielä lähes 10 astetta todellista mittarilukemaa kylmemmältä. Tämän väittämän allekirjoittaa myös Hassan Khan, joka kuvailee viime päiviä hyvin hankaliksi. 

– Tällaisessa säässä on naurettavaa työskennellä. Tuntuu iholla kuin olisi -27 astetta.

Khan oli juuri ennen haastattelua lämmittelemässä erään ravintolan tuulikaapissa.

– Haluaisimme tietysti, että meillä läheteillä olisi jonkinlainen taukotila, jossa lämmitellä. Usein ravintoloista sanotaan, ettet voi olla täällä, vaan sinun täytyy mennä ulos odottamaan.

Artikkelin videolla ruokalähetit kertovat, miten he selviävät kovista pakkasista.

Lämmittelyä asematunnelissa

Hassan kertoo, ettei työnteko ole helppoa kovalla pakkasella. Lähettien jo valmiiksi kehnot palkkiot kutistuvat entisestään, kun tilauksien välissä on lämmiteltävä. 

– Työskentely näin kylmällä on todella raskasta. Jo parin minuutin jälkeen olemme aivan jäässä. Viiden minuutin jälkeen tuntuu ehkä hiukan lämpimämmältä, jolloin voi lähteä tekemään seuraavaa noutoa.

Lähettiyritykset eivät tarjoa läheteille erillisiä taukotiloja, mutta kovilla pakkasilla sisätiloihin on välillä päästävä. 

– Yleiset tilat, kuten asematunnelit ovat hyviä paikkoja lämmitellä, toteaa Namrata Hiren Kumar Goyani sähköskootterinsa selästä.

MTV Uutiset on aiemmin haastatellut ruokalähettejä, jotka ovat kertoneet epäkohdista työehdoissaan ja -oloissaan. 

Lähettien keskuudessa erityisesti kritiikkiä on herättänyt epäoikeudenmukaiset palkkiot, jotka ovat huonontuneet entisestään viime vuoden aikana. 

Lue myös: Ei varaa vapaapäiviin, töitä 70 tuntia viikossa – tällaista on Wolt-lähetin työ

MTV Uutiset uutisoi myös marraskuussa, että lukuisilta kevytyrittäjinä toimineilta läheteiltä peritään jäännösveroa viime vuosien aikana tehdyistä kuljetuksista, mikä lisää useiden lähettien taloudellista ahdinkoa entisestään.  

Lue myös: MTV:n selvitys: Ruokalähettien ahdinkoon uusia ulottuvuuksia – kuskeja rankaistaan mätkyillä, Wolt ei ota kantaa

Tuoreimmat aiheesta

Ruokalähettipalvelut