Ruokalähettien palkat kalpenevat Wolt-johtajien miljoonatulojen rinnalla.
Ruokalähettipalveluna tunnetun teknologiayritys Woltin johtajien nousu jälleen tulokärkeen on huomattu myös Palvelualojen ammattiliitto PAMin alustatyöntekijöiden ja itsensä työllistäjien ammattiosastossa PAM Couriers Finlandissa.
PAM Couriers Finlandin puheenjohtaja Papy Nkunda sanoo STT:lle, että tiedot herättävät ikäviä tunteita ja kysymyksen työelämän ja palkan oikeudenmukaisuudesta.
Torstaina julkistettujen verotietojen mukaan Suomen suurituloisin oli viime vuonna Woltin perustajajäsen ja toimitusjohtaja Miki Kuusi, joka sai ansio- ja pääomatuloa yhteensä 60 miljoonaa euroa. Suurituloisten listan kärkipäässä oli miljoonatuloilla myös muita Woltin johtajia.
– Hyvin ansaitsevat johtajat saavat ison palkan, kun ruokalähetti ei saa mitään. Tämä on epäreilu duuni, mitä me tehdään, Nkunda sanoo.
Maahanmuuttajien vaikea työllistyä muualle
Nkunda huomauttaa, että ruokalähettien tilanne on monella tapaa vaikea. Monet heistä ovat kevytyrittäjiä, eli he esimerkiksi ostavat itse työssä käyttämänsä autot ja vastaavat niiden kuluista.
Hinnat ovat nousseet, ja työstä saatava raha vähenee.
Talvella työnteko on polkupyörällä lähes mahdotonta, mutta kaikilla ei ole varaa hankkia autoa.
Nkunda huomauttaa, että suomen kieltä taitamattomien maahanmuuttajien on todella vaikeaa yleisesti ottaen löytää töitä, mutta Woltilta niitä löytyy. Ongelma on, että siitä saatava palkka ei riitä elämiseen.
Nkunda sanoo, että hyvänä päivänä ruokalähetti voi tienata kulujen ja verojen jälkeen muutaman euron tunnissa. Hän katsoo, että tulojen pitäisi Woltissa jakaantua tasaisemmin.
– Olisi parempi, että meidän työtämme kunnioitettaisiin.
Neuvottelut työehdoista jumissa
PAM on neuvotellut ruokalähettien työnteon ehdoista Woltin kanssa viime vuoden joulukuusta lähtien. Pari viikkoa sitten PAM tiedotti, että neuvottelut ovat jumissa ja PAMin ja Woltin näkemykset reilusta palkkiosta ovat edelleen kaukana toisistaan.
Nkunda sanoo nyt, että neuvottelut ovat haastavat.
– Me emme voi hyväksyä huonoa sopimusta.
Nkunda on tehnyt töitä Woltille noin kuusi vuotta. Tällä hetkellä hän suorittaa ylempää korkeakoulututkintoa, mutta työskentelee toisinaan iltaisin ja viikonloppuisin.
Nkunda sanoo lähteneensä ammattiosaston johtoon juuri siksi, että tuntee työn ja sen hankaluudet hyvin.
Kuusi ei antanut haastattelua
Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi ei antanut aiheesta haastattelua STT:lle. Hän kommentoi asiaa lyhyesti Ylelle.
Kuusen mukaan kritiikki ruokalähettien pitkistä päivistä ja pienistä tuloista heijastelee Suomen ongelmia eli sitä, että ulkomaalaistaustaisten on vaikea löytää töitä.
– Valtaosa tekee työtä sivutyönä. Globaalisti lähettityytyväisyys on erittäin hyvä. Mutta ongelma on, että tämä ei ole maailman paras täysipäiväinen työ, Kuusi sanoi Ylelle.
Kuusi kommentoi Woltin ruokalähettien työoloihin ja toimeentuloon kohdistunutta kritiikkiä MTV Uutisille viime vuonna veropäivän yhteydessä.