Itsenäisyys on ollut kaiken perusta sotaveteraani Kelpo Lehdon, 94, elämässä. 16-vuotiaana vapaaehtoisena sotaan lähtenyt Lehto kannatti Suomea myös sodan jälkeen 65 vuoden yrittäjänuralla.
– Isäni (Frans Lehto) perusti liikkeen 1906 ja vuonna 45 hän sanoi, jos sinä jäisit tähän. Jäin ja olin kiitollinen yrittäjän toiminnasta. Monta kertaa se oli raskasta, töitä kuusi päivää viikossa ja kirjanpito kotona, Linnan juhliin itsenäisyyspäiväksi kutsuttu Lehto kertoi MTV Uutisten haastattelussa.
Lehto aloitti Turun Humalistonkadulla sijainneen Paperi-Lehdon tiskin takana vuonna 1944. Siellä tiskin takana hän seisoi vuoteen 2009, kun Paperi-Lehto lopetti toimintansa.
– Liikettä on vaikea jatkaa, sillä myyntiartikkelimme ovat lähes kadonneet markkinoilta. Tilikirjoja ja kortistoja ei enää tarvita, kun tietokoneet ovat ne korvanneet, Lehto kertoi Turun Sanomien haastattelussa vuonna 2009.
Turun Sanomien mukaan liike oli vaarassa kaatua jo 1930-luvun lamassa, mutta se nousi kukoistukseen 1960- ja 1970-luvuilla toimitettuaan koulutarvikkeet kaikkiin alueen oppikouluihin.
Lue myös: Tässä on illan sykähdyttävin hetki: Entinen hävittäjälentäjä Mauri Maunula esiintyi ja sulatti katsojien sydämet – "Arvoisa presidentti, saanko lainata puolisoanne?"
Venäläisten kranaattien jytke kuuroutti
Ennen 65 vuoden uraansa Kelpo Lehto teki teini-ikäisenä kolmen vuoden tärkeän uran rintamalla. Hän suuntasi vapaaehtoisena rintamalle 16-vuotiaana ja oli jo mukana Sortavalan valtauksessa jatkosodan alussa vuonna 1941.
– Sen jälkeen siirryin jalkaväkeen Rukajärvelle. Loppusodan taistelin tykistön tulenjohtueessa Maaselän kannaksella, mistä vetäydyimme Tolvajärvelle, siellähän vihollinen sai minut kuuroksi.
Venäläisten kranaattien jytke kuuroutti Kelpon, mutta hän kertoi onneksi saaneensa Valtiokonttorin puolesta molempiin korviin kuulokkeet.
– Niillä kuulen aika hyvin.
"Se veljeys on lyöty yhteen"
Sodan jälkeen Lehto on toiminut Sortavalan hyökkäyksen 15.6.1941 -yksikön killan vastuuhenkilönä.
– Käymme perustamispäivänä sankarihaudoilla. Se on velvollisuutemme. Samoin jouluna viemme kynttilät sekä nimenomaan itsenäisyyspäivänä.
– Se veljeys on niin lyöty yhteen. Se on kovissa taisteluissa, vaaroissa ja kuolemassa luotu, se ei koskaan häviä. Me emme koskaan unohda sitä.
Kelpo Lehto kertoo olevansa kiitollinen, että suomalaiset sotilaat antoivat henkensä isänmaan vapauden puolesta.
– Se on kaiken perusta ollut elämässäni, että minulla on itsenäisyys ja sen puolesta me ollaan taisteltu.
Mitä näette tämän päivän Suomessa ja suomalaisuudessa?
– Näen Suomessa ja nuorisossa kasvavan polven, jotka ovat antaumuksella maanpuolustushenkisiä. Kiitos Suomen nuorisolle.