16-vuotias iranilaistyttö kuollut "vain siksi, että näytti hiuksiaan metrossa" – väitetyt pahoinpitelijät poliiseja

6:05img
Joulukuussa 2022 kuvatulla videolla Helsingin yliopiston Lähi-idän tutkimuksen professori Hannu Juusola arvioi "siveyspoliisin" vaikutuksia.
Julkaistu 28.10.2023 10:59
Toimittajan kuva

Johanna Pakarinen

johanna.pakarinen@mtv.fi

16-vuotias iranilaistyttö on kuollut ja hänen väitetään joutuneen poliisien pahoinpitelemäksi maan hijab-lakien rikkomisesta. 

16-vuotias iranilaistyttö Armita Geravand on kuollut sen jälkeen, kun hänen väitettiin kohdanneen poliiseja maan hijab-lain rikkomisesta, kertoi virallinen uutistoimisto IRNA lauantaina. Asiasta uutisoi Reuters.

– Valitettavasti hän vaipui koomaan joksikin aikaa kärsittyään aivovauriosta. Hän kuoli muutama minuutti sitten, IRNA kertoi.

Geravand oli julistettu aivokuolleeksi viime viikolla sen jälkeen, kun hän oli vaipunut koomaan 1. lokakuuta.

Al Jazeeran mukaan Iranin viranomaiset ovat kiistäneet oikeusaktivistien raportit, joiden mukaan 16-vuotias Armita Geravand loukkaantui sunnuntaina yhteenotossa poliisien kanssa. 

Kahden ihmisoikeusaktivistin mukaan Geravand vaipui koomaan sen jälkeen, kun hän oli heidän mukaansa joutunut yhteenottoon poliisin kanssa Teheranin metrossa hijab-lain rikkomisesta, uutistoimisto Reuters kertoi.

Teheranin metroyhtiö kertoi valtiolliselle uutistoimistolle IRNA:lle, että valvontakameran kuvamateriaalissa ei näkynyt merkkejä sanallisista tai fyysisistä konflikteista matkustajien tai yhtiön työntekijöiden välillä.

Geravandin sairaalahoito on herättänyt sosiaalisessa mediassa vihaa iranilaisten keskuudessa, jotka vaativat täydellistä videomateriaalia tapahtumista, myös metrovaunun sisältä.

Lue myös: Iran aikoo palauttaa "siveyspoliisit" – tehtävänä varmistaa, että naiset noudattavat pukeutumissääntöjä

Saksan ulkoministeri Annalena Baerbock on kommentoinut aiemmin viikolla tapahtumia X:ssä.

– Jälleen kerran nuori nainen #Iranissa taistelee hengestään. Vain siksi, että hän näytti hiuksiaan metrossa."

Vuoden 2022 syyskuussa Mahsa Amini kuoli ollessaan niin sanottujen siveyspoliisien pidättämänä, mikä laukaisi laajamittaisia protesteja ympäri maata. Tragedian seurauksena monet naiset lopettivat huivinkäytön julkisilla paikoilla ilmaistakseen protestiaan.

Yhdysvaltain Iranin apulaiserityislähettiläs Abram Paley kirjoitti myös olevansa "järkyttynyt ja huolissaan raporteista, joiden mukaan Iranin niin sanottu siveyspoliisi on pahoinpidellyt 16-vuotiaan Armita Geravandin".

Naisten pukeutumisen säännöt tiukentuneet

Hijab-huivin käyttö tuli pakolliseksi 1980-luvulla, neljä vuotta Iranissa vuonna 1979 tapahtuneen islamilaisen vallankumouksen jälkeen.

Siveyspoliisi perustettiin vuosituhannen alussa tiukempaa linjaa ajaneen presidentti Mahmud Ahmadinejadin kaudella. Tätä ennen maassa siveyspoliisin virkaa oli toteuttanut muut toimijat, kuten esimerkiksi puolisotilaalliset basij-joukot.

Maltillisempi Hasan Ruhani valittiin maan presidentiksi vuonna 2013. Ruhanin aikakaudella naisten pukeutumisnormit Iranissa löyhenivät hieman. 

Nykyinen konservatiivipresidentti Ebrahim Raisi on tuonut paluuta tiukempaan naisten pukeutumiseen puuttumiseen ja vaatii "kaikkien valtion instituutioiden valvovan huivilakia".

Lue lisää: Iranissa moraalipoliisit palautetaan valvomaan huivinkäyttöä – näin paikalliset kommentoivat

Iranilaisjournalisteille kovat rangaistukset Mahsa Amini -raportoinnista – uhrin perhettä edustaneelle asianajajallekin kävi huonosti

Tuoreimmat aiheesta

Iran