Iranissa huivitta autoilevia naisia kuvataan nyt tienvarsikameroilla. Myös yrityksiä on suljettu huivittomien työntekijöiden vuoksi.
Iranilainen näyttelijä Shiva Ebrahimi sanoo muistavansa hyvin sen päivän, kun 22-vuotias Mahsa (Jina) Amini kuoli siveyspoliisin pidätettyä hänet väärin puetun huivin vuoksi Teheranissa.
Lauantaina tulee kuluneeksi tasan vuosi Aminin kuolemasta, joka sysäsi liikkeelle valtavan mielenosoitusten aallon Iranissa.
– Menin uutisesta niin tolaltani, että päätin riisua hijabini ja laittaa itsestäni kuvan someen hiukset paljaina. Olin lomalla Alacatissa Turkissa ja tiesin, että jos niin teen, en voi enää palata Iraniin, hän kertoi STT:n videohaastattelussa Istanbulista.
Huivinsa riisui moni iranilaisnainen, osoittaakseen solidaarisuutta ja vastustaakseen huivipakkoa sekä hallituksen mielivaltaisuutta. Mielenosoituksissa ympäri maata huudettiin "nainen, elämä, vapaus" – "jin, jiyan, azadi". Ebrahimi jakoi somessa tietoa mielenosoituksista, osallistui kampanjoihin ja julkaisi videoita.
– Meillä oli toivoa siitä, että hallitus kaatuisi. Ja meillä on yhä toivoa, hän lisäsi painokkaasti.
Iraniin jäivät Alzheimeriin sairastunut äiti, sisar, veli, muu suku, ystävät ja kollegat. Ebrahimi oli jo viettänyt paljon aikaa ja lomaillut Turkissa, jossa elämä on Iraniin verrattuna vapaampaa, joten hän asettui Istanbuliin.
Huivista kuulusteltiin työpaikalla
Teheranissa Ebrahimi näytteli televisiosarjoissa sekä joissakin elokuvissa, joista muutama on esitetty myös länsimaissa.
Työskennellessään Iranin televisiossa Ebrahimi kertoo joutuneensa tiedustelupalvelun kuulusteluihin milloin mistäkin, usein juuri pukeutumisesta. Joko hän paljasti liikaa hiuksia tai päähine oli vääränlainen, "epäislamilainen".
Teheranissa sai kuitenkin paljastaa enemmän hiuksia kuin joissain konservatiivisimmissa kaupungeissa, joissa naiset jopa välttelivät kirkkaita värejä.
Lisäksi Ebrahimilta tivattiin hänen mukaansa sitä, miksi hän otti tyttärensä pois valtion koulusta. Ebrahimi kertoo laittaneensa ainoan tyttärensä vapaamielisempään yksityiskouluun, jossa oli myös poikia eikä uskontoa tuputettu. Hän ei esimerkiksi halunnut tytön alkavan uskoa joutuvansa helvettiin, jos hän ei käytä huivia jopa kotipihallaan – niin oli Ebrahimin mukaan valtion koulussa kerrottu.
– Lähdin Iranista lähinnä tyttäreni takia. Iran ei ole sopiva paikka kasvaa, eikä se ole turvallinen. Olin halunnut lähteä jo kauan, hän sanoi.
Lopulta kaksi vuotta sitten Ebrahimi kertoo töidensä loppuneen Iranin televisiossa. Ebrahimi uskoo tuottajalle kerrotun, että hän on ei-toivottu henkilö, "mustalla listalla".
– Ongelma, hän naurahti.
Jopa mielenosoittajien hautoja tuhotaan
Mahsa Aminin kuolemasta alkaneet mielenosoitukset on tukahdutettu raa'asti. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan satoja mielenosoittajia ja sivullisia kuoli, kun Iranin turvallisuusjoukot ampuivat ihmisjoukkoihin. Haavoittuneita on ollut tuhansia.
Seitsemän mielenosoittajaa on teloitettu ja vielä kymmeniä mielenosoittajia odottaa vankilassa kuolemantuomionsa täytäntöönpanoa. Kymmeniätuhansia ihmisiä on pidätetty mielivaltaisesti mielenosoituksissa.
– Nämä ovat kammottavia lukuja, sanoi Iina Lindeman Suomen Amnestystä STT:lle.
Suuret mielenosoitukset ovat tyrehtyneet, mutta Lindemanin mukaan ihmiset ovat alkaneet kokoontua mielenosoituksissa kuolleiden haudoille. Hautapaikkoja on tuhottu ilmeisesti juuri tästä syystä, hän uskoo.
– Pidätykset ovat taas lisääntyneet ennen Mahsa Aminin kuoleman vuosipäivää. Vuosipäivä ei varmasti mene ohi ilman, että jotain tapahtuu, Lindeman arvioi.
Vuosipäivän lähetessä viranomaiset ovatkin yrittäneet estää uusien mielenosoitusten leimahtamisen.
Kuluneella viikolla tiedusteluviranomaiset kuulustelivat Mahsa Aminin isää ja kielsivät järjestämästä muistotilaisuutta tyttären kuoleman vuosipäivänä, kertoi Radio Free Europe. Kanavan mukaan he ovat uhanneet pidättää Aminien pojan eli Mahsa Aminin veljen, jos perhe järjestää tilaisuuden, antaa haastatteluja tai pitää puheen.
Huivitta ajavia etsitään tienvarsikameroilla - perään varoitustekstiviesti
Iran on mielenosoitusten aikana myös alkanut ottaa kovempia keinoja käyttöön naisten valvomisessa, kuten massavalvonta kasvojentunnistusteknologialla. Autolla huivitta ajavia naisia esimerkiksi kuvataan tienvarsikameroilla.
– Viranomaiset lähettävät välittömästi varoitustekstiviestin naisille, jotka ajavat autoa huivitta. Ensimmäisestä rikkeestä tulee varoitus, toisesta auto hyllytetään 15 päiväksi ja kolmannesta takavarikoidaan auto kokonaan, Amnestyn Lindeman kertoi.
Hänen mukaansa huhtikuusta alkaen vain parissa kuukaudessa naisille oli lähetetty jo yli miljoona tekstiviestiä ja parituhatta autoa oli takavarikoitu.
– Tämä kylvää pelkoa yhteiskunnassa. Naiset pelkäävät esimerkiksi sitä, mitä tapahtuu, jos huivi vaikka vain valahtaa alas autolla ajaessa, Lindeman sanoi.
Naisia valvotaan myös työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Viranomaiset ovat lähettäneet varoituksia työpaikoille ja lisäksi sulkeneet työpaikkoja, kuten hotelleja ja ravintoloita, apteekkeja ja turistikohteita, jos naiset eivät ole käyttäneet niissä huiveja, Lindeman kertoi.
Uusi laki voi viedä huivipakkoa rikkovat vankilaan
Toukokuussa hallitus teki myös lakiesityksen Iranin parlamentille, jossa esitetään voimakkaampia rangaistuksia huivilakien rikkomisesta, Lindeman kertoi.
Laki sisältää paitsi sakkorangaistuksia ja autojen takavarikoimisia, myös palkkojen alentamista, irtisanomisia ja pankkipalveluiden kieltämistä huivipakon rikkomisesta. Amnesty on käynyt läpi esityksen aiemman luonnoksen.
– Huivipakon vastustamisesta voidaan tuomita 2–5 vuodeksi vankeuteen tai ruoskittavaksi, määrätä matkustuskieltoja tai ajokieltoja sekä puhelimien takavarikoimista. Uudessa lainsäädännössä puhutaan myös siitä, ettei omassa sosiaalisessa mediassakaan saisi esiintyä huivitta tai ohuissa tai tiukoissa vaatteissa, Lindeman kertoi.
Jos joku siis ilmiantaa somekuvan, siitä voi seurata jatkossa jonkinlainen rangaistus.
Myös näyttelijä Shiva Ebrahimin Instagram-tilillä näkyy, kuinka hänkin on pitkään nuorallakävellyt huivipakon alla. Teheranissa viimeiseksi omakuvaksi jääneessä otoksessa hän poseeraa Teheranin yliopistolla vain villamyssy päässään.
Huivipakko ei ole pakotteiden alla ja talousvaikeuksissa sinnittelevän Iranin suurin ongelma, mutta se on näkyvin. Siksi Ebrahimin mielestä hallinto on valmis menemään hyvinkin pitkälle siitä kiinni pitämisessä. Hän uskoo kuitenkin Iranin olevan siirtymävaiheessa vapaampaan järjestelmään.
– Hijab on hallinnon puolustuslinja. He tietävät, että jos he antaisivat periksi huivipakosta, johtaisi se muihinkin vaatimuksiin. Koska huivi on näkyvä, se on tälle hallinnolle hyvin tärkeä vallan symboli. He haluavat kontrolloida naisia ja kohdella heitä miesten omaisuutena, Ebrahimi sanoi.