Iran iski Irakin Kurdistaniin Iranin kurdioppositioryhmiä vastaan myöhään sunnuntaina, kertovat kurdiryhmät ja paikallisviranomaiset. Niiden mukaan kyseessä on jo toinen vastaavanlainen isku viikon sisään.
Iranin Kurdistanin demokraattinen puolue (PDKI) sanoo, että Iran on käyttänyt iskuissa ohjuksia ja itsemurhalennokkeja. Mahdollisista uhreista ei ole tietoa. Iranin kurdinationalistiryhmän mukaan sen päämajaan tehdyssä iskussa vältyttiin uhreilta.
Iranin hallinto on syyttänyt ryhmiä levottomuuksien lietsomisesta Iranissa, jossa on yli kahden kuukauden ajan osoitettu mieltä 22-vuotiaan kurdinaisen kuoltua siveyspoliisin käsissä. Mahsa Amini oli pidätetty väärin puetun hijabin eli huivin vuoksi.
Iranin viranomaiset kutsuvat mielenosoituksia mellakoinniksi ja syyttävät kurdiryhmien ohella myös länsimaita niiden lietsomisesta.
Yhdysvaltojen Lähi-idän operaatioiden päämaja ilmoitti tuomitsevansa sunnuntain iskut, joita se kutsui summittaisiksi ja laittomiksi. Lisäksi päämaja sanoi iskujen asettavan siviilejä vaaraan, rikkovan Irakin suvereniteettia ja vaurioittavan Irakin ja Lähi-idän vakautta ja turvallisuutta.
Aiemmassa vastaavassa iskussa ainakin yksi ihminen kuoli. Iran iski Kurdistaniin myös syyskuun lopulla, jolloin toistakymmentä ihmistä sai surmansa.
Irakin Kurdistanissa majailee useita iranilaisia kurdioppositioryhmiä, jotka ovat aiemmin nousseet vastustamaan Iranin hallintoa asein. Viime vuosien aikana niiden toiminta on laantunut, mutta Iranin viimeaikaiset mielenosoitukset ovat kiristäneet jännitteitä.
Tunnettu näyttelijä kutsui hallintoa lastentappajaksi
Iranissa kaksi tunnettua näyttelijää on pidätetty tuen osoittamisesta maan mielenosoituksille, kertoo valtion uutistoimisto Irna.
Uutistoimiston mukaan Hengameh Ghaziani ja Katayoun Riahi olivat poistaneet huivinsa julkisesti ilmeisenä hallinnon vastaisena eleenä.
Irna sanoo, että näyttelijät oli kutsuttu oikeuteen heidän "provokatiivisten" sosiaalisen median päivitysten ja mediassa esillä olemisen vuoksi.
Iranin johtoa on haastettu yli kaksi kuukautta kestäneissä naisten johtamissa mielenosoituksissa. Liikehdintä sai alkunsa syyskuussa, kun 22-vuotias Mahsa Amini kuoli maan siveyspoliisin pidätettyä hänet väärin puetun hijabin eli huivin vuoksi.
Maan viranomaiset kutsuvat mielenosoituksia mellakoinniksi ja syyttävät länsimaita niiden lietsomisesta.
Ghaziani tukee iranilaisia "viimeiseen henkäykseensä asti"
52-vuotias Ghaziani on vastustanut äänekkäästi väkivaltaa, jolla mielenosoituksia on yritetty hillitä. Irnan mukaan hänen pidätettiin "mellakoiden" lietsomisesta ja oppositiomedian kanssa viestimisestä.
Ghaziani oli aiemmin kertonut oikeuteen joutumisesta itse ja vannonut olevansa iranilaisten tukena "viimeiseen henkäykseensä asti". Instagramissa julkaisemassaan, ilmeisesti ostoskadulla julkaistussa videossa hän riisuu Iranissa naisille pakollisen hijabin ja sitoo hiuksensa poninhännälle.
Viime viikolla Ghaziani kutsui päivityksessään Iranin hallintoa lastentappajaksi ja syytti sitä kymmenien lasten murhaamisesta.
Joukossa myös muiden muassa jalkapallovalmentaja
Riahi pidätettiin Irnan mukaan osana samaa tutkintaa. 60-vuotias, lukuisissa palkituissa elokuvissa näytellyt ja hyväntekeväisyydestään tunnettu näyttelijä antoi syyskuussa Lontoossa toimivalle Iran International TV:lle haastattelun käyttämättä hijabia. Iranin hallinto halveksii televisiokanavaa.
Haastattelussa Riahi ilmaisi solidaarisuutta mielenosoittajille sekä sanoi vastustavansa pakollista hijabia.
Iranin median mukaan oikeuteen kutsuttujen joukossa oli muitakin tunnettuja ihmisiä.
Joukossa on esimerkiksi teheranilaisen jalkapallojoukkueen valmentaja, joka oli arvostellut Iranin maajoukkuetta siitä, etteivät pelaajat ottaneet sortoa esiin tavatessaan Iranin presidentin Ebrahim Raisin ennen matkustamista jalkapallon MM-kisoihin.
Aiemmin tässä kuussa Taraneh Alidoosti, yksi Iranin tunnetuimpia edelleen maassa olevia näyttelijöitä, julkaisi kuvan itsestään sosiaalisessa mediassa ilman pakollista päähuivia.
Hän vannoi pysyvänsä maassa hinnalla millä hyvänsä ja kertoi suunnittelevansa työnteon lopettamista keskittyäkseen tukemaan mielenosoituksissa tapettujen ja pidätettyjen perheitä.