20-vuotias Aarne Taskinen on sairastanut epilepsiaa reilun vuoden ajan.
Hän sai taannoin epilepsiakohtauksen Espoon Viherlaaksossa bussipysäkillä. Taskinen oli matkalla tyttöystävänsä luokse, kun hän oli kaatunut tien reunaan kohtauksen kourissa. Kukaan ei pysähtynyt auttamaan.
– Huomasin yhtäkkiä makaavani maassa. Kohtauksen aikana ei pysty havainnoimaan mitään, mutta kohtausta ennen muistan nähneeni ihmisiä ympärilläni. En epäile yhtään, etteikö minua olisi nähty, Taskinen muistelee tilannetta.
Nuori mies oli kouristellut maassa niin paljon, että hänen vaatteensa olivat havunneulasten ja lehtien peitossa. Hän löi kaatuessaan päänsä, mutta selvisi siitä säikähdyksellä.
Hän ei itse voi tarkkaan tietää, kauanko kohtaus oli kestänyt. Hän uskoo kohtauksen olleen lyhyt, mutta kouristelut olivat voimakkaita.
Ihmisen kaatuminen suorilta jaloin maahan ei myöskään ole kovin tavanomainen näky.
Viereisellä tiellä kulki myös autoja. Alueella on nopeustöyssyjä, joten autojen vauhti oli hidas.
Samankaltainen tilanne aiemminkin
Taskisen mukaan on vaikeaa ymmärtää, mikseivät ihmiset pysähdy auttamaan.
– Minusta on vain niin pöyristyttävää, ettei ketään kiinnosta. Itse ainakin auttaisin, jos näkisin jonkun hädässä.
Taskiselle on käynyt samalla tavoin aiemminkin. Pari viikkoa ennen taannoista kaatumistaan, hän sai pienehkön kouristuskohtauksen lähikaupan edessä ja kaatui silloinkin maahan.
– Silloin ihan vieressäni seisoi ihmisiä, mutta kukaan ei edes kysynyt minulta onko kaikki hyvin. Ihmiset kyllä kääntyivät katsomaan.
Stereotyyppisesti suomalaiset ovat ujoja, eivätkä halua puuttua muiden ihmisten asioihin. Tämä on kuitenkin vain stereotypia, ei totuus.
– Olen itsekin ujo, mutta mielestäni auttaminen on eri asia.
Epileptinen kohtaus johtuu aivojen sähkötoiminnan ohimenevästä häiriöstä. Kaikki voivat saada epileptisiä kohtauksia, mutta epilepsia on sairaus, kun kohtaukset ovat toistuvia.