200 vanhusten hoivayksikköä ei täytä lakisääteistä henkilöstömitoitusta: "Tilanne on kestämätön"

THL:n mukaan liki 90 prosenttia hoivayksiköistä täyttää lakisääteisen 0,65-henkilöstömitoituksen. 200 yksikköä ei sitä täytä ja tämä määrä on kaksinkertaistunut viime talven mittauksesta. 

Henkilöstömitoituksen mukaan hoivakodeissa pitää olla 6,5 työntekijää kymmenentä asiakasta kohden. Toukokuussa kerättyjen tietojen perusteella liki 90 prosenttia hoivayksiköistä täyttää mitoituksen. 200 yksikköä alitti vaaditun tason. 

Se voi olla ihan siitä, että sairauspoissaoloja ja tai muuten ei olla henkilöstöä saatu tarpeeksi, sanoo  johtava tutkija Hanna Alastalo Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta MTV Uutisten haastattelussa. 

"Väestöennusteen perusteella ympärivuorokautisen asiakaspaikkoja olisi vuonna 2027 tällä palvelujärjestelmällä 10 000 enemmän kuin nyt. Se on ihan kestämätön tilanne."

Moni ylittää jo 0,7:n rajan

40 prosenttia yksiköistä ylittää 0,7:n henkilöstömitoituksen. Määrä on yli kaksinkertainen verrattuna reilun kahden vuoden takaiseen aikaan.

– On tehty töitä henkilöstön rekrytoinnin kanssa ja varmasti on tehty töitä työhyvinvoinnin kanssa, että saadaan sitä pito- ja vetovoimaa.

Hoivakodeissa olevien asiakkaiden määrä on pysynyt samalla tasolla viimeiset pari vuotta, samaan aikaan kun palveluiden tarve on jyrkässä kasvussa. Mistä tämä kertoo?

– Varmasti siitä, että kriteereitä on lähdetty kiristämään.

Missä muualla se näkyy?

– Se voi näkyä siinä, että kotihoidon piiriin voi olla vaikeampi päästä ja tämä voi näkyä myös siinä, että päivystykseen lähtee enemmän iäkkäitä asiakkaita.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

Kiirettä pukkaa

THL:stä kerrotaan MTV Uutisille, että nykyisellä palvelurakenteella ei pystytä ratkaisemaan ikääntyneiden palvelutarpeita. Asiantuntijan mukaan väestön vanhenemisen nopeutta ei ole täysin sisäistetty ja nyt alkaa olemaan kiire.

– Väestöennusteen perusteella näitä ympärivuorokautisen asiakaspaikkoja olisi vuonna 2027 tällä palvelujärjestelmällä 10 000 enemmän kuin nyt ja se on ihan kestämätön tilanne. Palvelurakennetta on pakko lähteä kehittämään. Nyt olisi todella pikaisten toimien aika. 

Lue myös:

    Uusimmat