Lainsäädäntöön pitäisi kirjata vanhuksille subjektiivinen oikeus palveluihin. Näin esittää professori Teppo Kröger MTV Uutisten haastattelussa. Kröger kertoo, että kotihoidon saajien suhteellinen määrä on vähentynyt jo viimeiset viisi vuotta ja palvelujärjestelmä ei kata ihmisten tarpeita.
THL:n mukaan viime vuonna kotihoidon asiakaskäyntejä tehtiin liki 2 miljoonaa vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Koko haastattelu on nähtävissä artikkelin alun videolta.
Hallituksen päätös siirtää hoivakotien hoitajamitoituksen maalia vuosilla eteenpäin on pieni huoli verrattuna kotihoidon ongelmiin. Näin toteaa professori Teppo Kröger MTV Uutisille.
– Valitettavasti hallitusohjelma ei ratkaise näitä peruskysymyksiä meidän vanhuspalvelujärjestelmän osalta ja sen perusongelmia, toteaa Jyväskylän yliopiston yhteiskuntapolitiikan professori Teppo Kröger.
Kolme suurta ongelmaa
Mitkä ovat ne suurimmat ongelmat?
– Vanhuspalvelujen jatkuva alirahoitus, toinen on niiden heikko saatavuus ja kolmantena on henkilökunnan puute.
Tilanteen todentaa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen lähihoitaja Timo Mononen.
– Tälläkin hetkellä avoimia paikkoja kotihoitajan paikkoja on avoinna Luvnin alueella ainakin sata vakanssia, sanoo Espoossa työskentelevä lähihoitaja Timo Mononen.
Luvn on lyhenne sanasta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue.
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan tärkeitä teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi. |
Kotihoitaja: Kriteerit tiukentuneet
Pitkään kotihoitoa tehnyt Mononen on huomannut, että kotihoidon asiakkaaksi pääsyn kriteerit ovat kiristyneet ja asiakkaat ovat entistä huonokuntoisempia.
– Työnkuva on muuttunut hirveästi ja se on mennyt kokoajan sairaanhoidollisemmaksi.
THL:stä kerrotaan MTV uutisille, että yksi syy kotihoiton käyntimäärien laskuun voi olla se, että palvelun kynnystä on nostettu. THL:n mukaan viime vuonna asiakaskäyntejä tehtiin liki 2 miljoonaa vähemmän kuin vuotta aiemmin.
Yhä harvemmat saavat kotihoidon palveluja
Myös tukipalveluja saavien määrä on laskussa – tämä tilanteessa, jossa palveluiden tarve on jyrkässä kasvussa.
– Itse asiassa kotihoidon saajien määrä on jatkuvasti vähentynyt viimeiset viisi vuotta katsottaessa ikäryhmän osuutta. Selvästi on niin, että nykyinen palvelujärjestel mä ei riitä ihmisten tarpeisiin. Puutteita on niin kotihoidossa kuin ympärivuorokautisen hoivan puolella, kertoo professori.
Pitäisikö vanhoilla ihmisillä olla subjektiivinen oikeus palveluihin?
– Ikäihmisiä ei ole mitään syytä jättää subjektiivisten oikeuksien ulkopuolelle, jos nähdään heidät yhtä arvokkaaksi väestöryhmäksi kuin muutkin väestöryhmät.
No nähdäänkö?
– Valitettavasti vaikuttaa siltä, että ei nähdä.
Krögerin studiohaastattelu katsottavissa artikkelin alussa.