Raitiovaunupysäkillä nukkuneen hengiltä polttanut halusi vapauteen – oikeus tyrmäsi

Uutissilmä: 4.7.2011, Raitiovaunupysäkillä nukkunut sytytettiin palamaan Helsingissä
Palon jälkiä Helsingin Kampissa, jossa mies sytytettiin tuleen 4.7.2011.
Julkaistu 11.11.2024 16:43
Toimittajan kuva
Rebekka Härkönen

rebekka.harkonen@mtv.fi

Raitiovaunupysäkillä nukkuneen miehen elävältä polttanut mies haki jälleen vapauteen. Helsingin hovioikeus hylkäsi hakemuksen.

Murha tapahtui Helsingin Kampissa heinäkuussa 2011.

Kaksi miestä ja nainen sytyttivät 44-vuotiaan miesuhrin tuleen seitsemän aikaan aamulla. Kolmikko kaatoi uhrin päälle herkästi syttyvää tuulilasinpesunestettä ja toinen miehistä sytytti uhrin tuleen. Sytyttäminen ei onnistunut ensimmäisellä kerralla vaan vaati useampia yrityksiä.

Tekijät olivat nauttineet ennen tekoaan alkoholia, kuten lukuisina aiempinakin päivinä. Valvontakameroihin tallentui, miten kolmikko poistui paikalta ja nainen nauroi.

Ohikulkijat yrittävät sammuttaa liekkejä laukuilla ja vaatteilla hakkaamalla sekä vettä kaatamalla. 

Mies ehtii palaa minuutin ennen kuin vartijat ehtivät paikalle ja sammuttavat liekit vaahtosammuttimella. Uhri kuoli vammoihinsa muutaman päivän kuluttua sairaalassa.

Lue aiempi juttu: Ratikkapysäkillä nukkunut mies poltettiin elävältä – murhaaja pyrki ehdonalaiseen liian aikaisin, hovioikeus torppasi aikeet

"Pahat henget kiusasivat"

Kaikille kolmelle surmaamiseen osallistuneelle tehtiin mielentilatutkimus. Uhrin tuleen sytyttänyt mies todettiin syyntakeettomaksi.

Mies kertoikin oikeudessa, että pahat henget kiusasivat häntä. Hänet todettiin syyntakeettomaksi ja määrättiin tahdosta riippumattomaan psykiatriseen hoitoon.

Helsingin käräjäoikeus katsoi yllättäen rikoksen tapoksi, sillä sen mielestä rikos ei ollut kokonaisuutena arvostellen törkeä. Helsingin hovioikeus katsoi kuitenkin myöhemmin, että syyntakeisiksi todetut mies ja nainen syyllistyivät tapon sijaan murhaan ja määräsi heidät elinkautiseen vankeuteen.

Niko Lindholm haki ehdonalaiseen vapauteen ensimmäisen kerran tammikuussa 2021. Hovioikeus jätti tuolloin hänen hakemuksensa tutkimatta, sillä elinkautisvanki oli toimittanut hakemuksensa käsittelyyn ennenaikaisesti.

Elinkautisvangin pitää olla istunut tuomiostaan 12 vuotta, ennen kuin hän voi anoa pääsyä ehdonalaiseen. Määräaika ei tuolloin ollut vielä täynnä.

Lue aiempi juttu: Miehenpolttokäräjät: Lasinpesunesteen kaataminen oli huono pila

Rikos vakava ja törkeä

Nyt Lindholm on istunut elinkautista vankeustuomiotaan murhasta 13 vuotta ja kolme kuukautta. Hovioikeudelta ei herunut pääsyä ehdonalaiseen vankeuteen vieläkään.

Hovioikeus totesi, että elinkautisvangin päihteidenkäyttöön liittyvien rikkeiden määrä on ollut suuri ja hän on syyllistynyt niihin viime vuosiin saakka.

Vapautumista vastaan puhui hovioikeuden mielestä kuitenkin ennen kaikkea polttomurhan "vakava ja törkeä laatu, jota osoittaa erityisesti uhrille suurta tuskaa tuottanut tekotapa". Lisäksi hovi muistutti, että Lindholmin elinkautinen vankeus sisältää muitakin rikoksia kuin murhan.

– Yli 21-vuotiaana tehdystä rikoksesta elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomittujen keskimääräinen rangaistusajan pituus on noin 14 vuotta 9 kuukautta. Hovioikeus katsoo, että rikoksen laatuun nähden elinkautista vankeusrangaistusta tulee tässä tapauksessa suorittaa vähintään keskimääräisen rangaistusajan verran, hovioikeuden ratkaisussa todetaan.

Lue myös: Mies poltti humalassa olleen uhrinsa elävältä etanolilla

Tuoreimmat aiheesta

Henkirikokset