Maksa ja pekoni-hapankaalipaistos:
- 600 g naudan maksaa
- 100 g pekonia
- 200 g hapankaalia
- 2 omenaa
- kuminaa
- siirappia
- suolaa
- valkopippuria
- voita
- 1 dl vehnäjauhoja
Suikaloi pekoni ja omena. Huuhtele hapankaali kylmällä vedellä. Sulata nokare voita pannulla ja paista pekoni rapeaksi. Jäähdytä hetki ja lisää pannulle hapankaali sekä omena. Mausta. Hauduta hiljalleen noin 20 minuuttia. Tarkista maku.
Leikkaa maksat ohuiksi viipaleiksi. Mausta vehnäjauho suolalla sekä pippurilla ja leivitä maksa viipaleet vehnäjauhossa. Paista kuumalla pannulla 2-3 min. (riippuu viipaleiden paksuudesta) molemmin puolin. Tarjoile karkean suolan päällä uunissa kypsennettyjen uuniperunoiden, uunitomaattien ja hapankaalin kanssa.
Uuniperunat:
- 4-6 uuniperunaa (rosamunda)
- 500 g karkeaa merisuolaa
- muutama nokare voita
Leikkaa perunoihin viillot ja laita niihin voinokareet. Kaada laakeaan uunipannuun reilusti merisuolaa ja asettele perunat siihen. Kypsennä 180-200 asteisessa uunissa n. 45 minuuttia.
Uunitomaatit:
- 4 pihvitomaattia
- oreganoa
- suolaa
- valkopippuria
- 1 rkl oliiviöljyä
Leikkaa tomaatteihin viillot ja mausta oreganolla, suolalla ja valkopippurilla sekä oliiviöljyllä. Laita tomaatit perunoiden kanssa uuniin viimeisiksi 15-20 minuutiksi.
Mustaherukkajäädyke:
- 2 dl kermaa
- 1-2 rkl sokeria
- 2 keltuaista
- 1 dl mustaherukoita
- 2 dl mustaherukkamehua
Sekoita mustaherukkamehu, keltuaiset ja sokeri kulhossa. Nosta kulho vesihauteeseen ja kypsennä koko ajan sekoittaen. Jäähdytä seos kylmäksi koko ajan sekoitellen. Lisää hieman survotut mustaherukat ja vatkattu kerma. Jäädytä muotissa tai tarjoiluastiassa.
Appelsiinisiirappi:
- 2 appelsiinia
- 1 dl sokeria
- 1 vaniljatanko
Raasta appelsiinin kuori ja purista appelsiinien mehu ja halkaise vaniljatanko. Laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä hiljalleen noin10 minuuttia.
Resepti: Jyrki Sukula/ Ruokala