32 vuotta vanha murhamysteeri selvisi viimein Las Vegasissa – tekijän jäljille päästiin kaikkien aikojen pienintä DNA-määrää käyttämällä

dea
Nuoren tytön murha ratkaistiin vuosikymmenien jälkeen uusimman teknologian ansiosta.
Julkaistu 24.07.2021 20:18

Elisa Husu

elisa.husu@mtv.fi

Vuonna 1989 tapahtunut 14-vuotiaan tytön murha Las Vegasissa on ratkaistu käyttämällä kaikkien aikojen pienintä DNA-määrää tapauksen murtamiseen. Asiasta kertoi BBC.

14-vuotiaan Stephanie Isaacsonin murhan tutkinta oli jäädytetty ennen kuin uusi teknologia mahdollisti sen, että testataan hyvin vähäistä osaa epäillyn DNA:sta, mitä oli jäljellä. Määrä vastaa vain 15 ihmissolua.

Poliisi ilmoitti keskiviikkona tunnistaneensa epäilyn käyttämällä genomien sekvensointia ja julkista sukututkimusta.

Murhasta epäilty kuoli vuonna 1995.

– Olen huojentunut, että he löysivät tyttäreni murhaajan. En uskonut, että tapausta pystyttäisiin enää selvittämään, kirjoitti Stephanien äiti tiedotteessaan.

Stephanien ruumis löytyi 32 vuotta sitten tien läheisyydestä, jota pitkin hän käveli kouluun Las Vegasissa. Hänet oli pahoinpidelty ja kuristettu.

Valtava harppaus rikostutkinnan historiassa

Tänä vuonna poliisi otti asian uudelleen tutkintaan, kun se sai paikalliselta asukkaalta lahjoituksen tapauksen tutkimista varten. 

Viranomaiset veivät DNA-näytteet Texramiin perustuvaan, genomien sekvensointilaboratorioon, joka on erikoistunut kylmätapauksiin.

Tyypilliset kuluttajien DNA-testaussarjat keräävät näytteestä noin 750 - 1 000 nanogrammaa DNA:ta. Nämä näytteet ladataan julkisiin verkkosivustoihin, jotka ovat erikoistuneet syntyperään tai terveyteen.

Rikospaikat voivat kuitenkin sisältää vain kymmeniä tai satoja nanogrammia DNA:ta. Stephanien murhatapauksessa kyse oli vain 0,12 nanogrammasta eli noin 15 solusta, jota pystyttiin käyttämään testaamisessa.

Esivanhempien tietokantojen avulla tutkijat pystyivät tunnistamaan epäillyn serkun. Lopulta he sovittivat DNA:n Darren Roy Marchandiin.

Marchandin DNA:ta oli edelleen rekisterissä vuonna 1986 tehdystä murhasta, ja sitä käytettiin tapauksen vahvistamiseen.

Marchandia ei koskaan tuomittu, sillä hän kuoli itsemurhaan vuonna 1995.

Tapauksen ratkaisemiseen käytetty genomitekniikka on sama, jota käytettiin kuuluisan Golden State Killerin kiinniottamiseen vuonna 2018.

– Tämä oli valtava virstanpylväs, kertoi Othramin toimitusjohtaja David Mittelman BBC:lle.

– Kun nyt päästään käsiksi tietoihin niin pienestä määrästä DNA:ta, se avaa mahdollisuuden ratkaista monia muita tapauksia, joita on historiallisesti pidetty ratkaisemattomana.

Yritys käsittelee parhaillaan tapauksia, jotka ovat peräisin vuodelta 1881.

Tuoreimmat aiheesta

Henkirikokset