Shannon lähetti DNA:nsa sukututkimukseen ja selvitti samalla 45 vuotta vanhan rikosmysteerin – "Se tuli aivan puskista"

8:53img
Muistatko tämä rikosmysteerin Suomesta? Katso video: Järvenpäässä löytyi ruumis katukaivosta kesällä 2020 – mysteeriä oli tutkittu tappona kuukausia.
Julkaistu 04.10.2021 07:45

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Viranomaiset onnistuivat viimein tunnistamaan vuonna 1976 löydetyn ruumiin henkilöllisyyden.

Shannon McAdoo, 53, kertoo olleensa pitkään kiinnostunut sukututkimuksesta. Hän on käyttänyt lukuisia tunteja erilaisilla verkkosivuilla etsien tietoa sukujuuristaan. 

Tänä vuonna hän halusi laajentaa etsintöjään, ja DNA:nsa tutkittavaksi siinä toivossa, että voisi laajentaa sukupuutaan geeniperimänsä avulla.

McAdoo tuskin osasi aavistaa, että hänen DNA:nsa oli avainasemassa 45 vuotta vanhan mysteerin ratkaisemisessa. 

Selvisi, että hänen serkkunsa oli kuollut henkirikoksen uhrina. 

– Se tuli aivan puskista. En todellakaan ollut uskoa sitä, McAdoo kommentoi The Washington Postille

16-vuotias tyttö katosi jäljettömiin

Margaret Fetterolf, 16, katosi jäljettömiin vuonna 1975. 

Nuoren tytön perhe elätteli vuosikymmenien ajan toiveita siitä, että Fetterolf palaisi vielä joskus kotiin – olihan tyttö ollut aiemminkin karkuteillä. Niin ei kuitenkaan käynyt, eikä kenelläkään ollut aavistustakaan siitä, mitä tytölle todella tapahtui yli 40 vuotta sitten.

Kun viikot ja kuukaudet olivat vaihtuneet vuosiksi, perhe epäili pahinta. 

Perheen tietämättä vuonna 1976 Baltimoren piirikunnan hautausmaan läheltä löydettiin ruumis kädet sidottuina. Uhria oli käytetty seksuaalisesti hyväksi ja kuristettu. 

Ruumista ei onnistuttu tunnistamaan, vaikka viranomaiset tekivät kaikkensa ja pyysivät yleisöltä vihjeitä. Vainaja tunnettiin pitkään nimellä Woodlawn Jane Doe.

3:19img

Suomen tunnetuin kadonneiden etsijä Reino Savukoski suuren mysteerin äärellä – löytyykö vuonna 1943 kadonnut hinaaja viimein?

Mysteeri ratkesi kyseenalaisen menetelmän avulla

Tänä kesänä tunnistamaton vainajan henkilöllisyys selvisi uuden, vaikkakin kiistanalaiseksi kuvaillun, menetelmän avulla. 

Tunnistamattomien ja vakavien rikosten kohteeksi joutuneiden ruumiiden DNA:ta verrattiin sukututkimussivustoilta löytyviin tietoihin. 

Tässä tapauksessa Shannon McAdoon DNA:han. 

Sukututkimus on ollut enenevissä määrin ihmisten kiinnostuksen kohteena. Tämä on antanutkin viranomaisille uusia työkaluja niin sanottujen pimeäksi jääneiden rikostapausten selvittämiseksi.

Esimerkiksi Golden State Killeriksi nimetyn sarjamurhaajan henkilöllisyys selvisi DNA-testin avulla.

Lue lisää tapauksesta: Vertahyytävä murhavyyhti on vihdoin selvitetty – 13 murhasta ja 50 raiskauksesta vastuussa oleva "Golden State Killer" on tuomittu elinkautiseen Yhdysvalloissa

Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tekniikka on kuitenkin kyseenalainen, sillä se herättää kysymyksiä eettisyydestä etenkin yksityisyydensuojan kannalta. 

Tällä viikolla Marylandissa Yhdysvalloissa astui voimaan laki, joka rajoittaa sukututkimussivustojen käyttöä viranomaistarkoituksiin. 

Voimaan tulleen lain mukaan viranomainen voi käyttää sivustoja hyödyksi rikosten selvittämiseksi vain tuomarin valvonnassa, ja menetelmää tulee käyttää vasta, kun kaikki muut oljenkorret on käytetty. 

Lue myös: MTV vieraili Kankaanpäässä, jossa tapahtui yksi Suomen rikoshistorian suurimmista murhamysteereistä – kuka surmasi 17-vuotiaan Helenan yöllä puistossa?

Tuoreimmat aiheesta

Tiede