Osana ammattiaan Sloane, 37, teeskentelee olevansa alaikäinen tyttö netissä. Naisen jokainen "tekopersoona" on saanut asiattomia viestejä ja kuvia aikuisilta miehiltä.
Sloane Ryan tietää, millaisiin ihmisiin lapset voivat netissä törmätä. Sloane työskentelee erityisprojektin parissa yrityksessä, joka tarjoaa nettiriskejä analysoivaa ja niiltä suojaavaa Bark-työkalua esimerkiksi perheille tai kouluille.
Sloane ei ole hänen oikea nimensä, sillä osana ammattiaan Sloane, 37, teeskentelee olevansa alaikäinen tyttö netissä. Ideana on saada rikollisia kiikkiin.
"Saalistaja voi sanoa, että etsii lahjakkaita ihmisiä..."
Työtä varten Sloanelle luodaan fiktiivinen persoona, ja hän esiintyy lapsena tai teininä, kertoo Good Morning America.
– Joskus viestit alkavat viattomasti. Saalistaja voi sanoa, että etsii lahjakkaita ihmisiä tai on valokuvaaja, tai jopa, että hän on 12-vuotias tyttö ja haluaa olla ystävä nettipersoonani kanssa, Sloane kuvailee.
– Mutta sitten onkin yllättäen aivan liian selvää, että heidän aikeenaan on valmistella lasta seksuaalista hyväksikäyttöä varten.
Nettitodellisuus on toisinaan hyvin karu. Kuvituskuva.shutterstock
Ammatissaan Sloane näkee myös oikeille lapsille läheteltyjä, kammottavia viestejä. Hänen tavoitteensa on pitää lapset turvassa, mutta nettitodellisuus on toisinaan hyvin karu.
– Nettipersoonani ovat olleet eri ikäisiä, erilaisista sosioekonomisista taustoista, eri perhe- ja rotutaustoista, ja heillä on ollut eri väriset hiukset. Mutta jokaisen kokema hyväksikäyttö netissä on ollut hyvin samantapaista, Sloane sanoo.
"Osa miehistä ehdotti suoraan seksiä"
Jokainen Sloanen tekopersoona on saanut asiattomia viestejä ja kuvia. Kun Sloane teeskenteli olevansa 11-vuotias Bailey, hän sai viikossa viestin 52 eri mieheltä, kertoo Medium.
Osa miehistä ehdotti seksiä tai lähetti kuvia intiimialueistaan.
Bark nauhoittaa todisteet ja luovuttaa ne viranomaisille.
"Totuus on, että monilla saalistajilla on sama aikataulu"
Iltaisin Sloane palaa kotiin, peittelee omat lapsensa nukkumaan ja suukottaa heitä.
– Totuus on, että monilla saalistajilla on sama aikataulu, Sloane kuvaa.
– He menevät töihin, tulevat kotiin, syövät perheensä kanssa, auttavat lapsiaan läksyjen kanssa, peittelevät heidät sänkyyn ja sitten kirjautuvat sosiaaliseen mediaan ja etsivät lasta, jolle viestitellä. Joinain iltoina tuo lapsi olen minä, aikuinen, joka kerää todisteita.
Saalistajan ei tarvitse olla edes samassa maassa
Sloanen mukaan moni lapsi joutuu asiattomien, painostavien viestien kohteeksi netissä. Saalistajan käytös voi muuttua ahdistavaksi ja kontrolloivaksi hetkessä.
– Brutaali totuus on, ettei saalistajan tarvitse olla edes samassa huoneessa, rakennuksessa tai edes maassa käyttääkseen lasta hyväksi. Ja sitä he tekevät: altistavat lapsen psykologiselle ja seksuaaliselle hyväksikäytölle, Sloane kuvaili Medium-lehdelle.
Asiattomia viestejä saaneen voi olla vaikeaa avautua kokemastaan läheisilleen. Kuvituskuva.shutterstock
Yksityinen tili ei suojaa lasta
Sloane pitää nettiä hyvänä työkaluna, mutta ymmärtää samalla sen, että älypuhelimia ja sosiaalista mediaa käytetään myös väärin.
Hän huomauttaa, ettei yksityinen tili suojaa lasta: lapselle voi silti lähettää esimerkiksi Instagramissa yksityisviestin vieraalta tililtä.
– Elämä digimaailmassa etenee nopeasti, ja on elintärkeää käydä lapsen kanssa jatkuvaa keskustelua hänen laitteistaan, miten niitä käytetään, kenelle he puhuvat sekä asioista, joita lapsi netissä näkee, Sloane sanoo.
"On tärkeää tehdä lapsille selväksi, että he voivat aina tulla luoksesi"
Vaikka jokainen vanhempi toivoisi lapsensa kertovan vaikeista kokemuksistaan, Sloane huomauttaa, että asiattomia viestejä saaneen voi olla vaikeaa avautua kokemastaan läheisilleen.
– On tärkeää tehdä lapsille selväksi, että he voivat aina tulla luoksesi. Heidän täytyy tietää, että rakastat, tuet ja autat heitä olosuhteista huolimatta.
LUE MYÖS: Vanhat neuvot eivät suojaa nettihuijareilta – näin asiantuntija neuvoo tekemään: "Helppo ja yksinkertainen turvakonsti"
Lue lisää lifestyle-aiheista!
Lähteet: Goodmorningamerica.com, Medium.com, Bark.us