Sosiaalisen median vaikuttaja Barrett Pall tuo ilmi lasten kokemaa ahdistelua ja seksualisointia sosiaalisessa mediassa. Mies kertoo, ettei ei aio lopettaa aktivismia, vaikka hän on joutunut äärioikeiston joukkomaalituksen kohteeksi.
"Laitetaanpas turvavyöt kiinni, koska tämä tulee olemaan kivikkoinen ajelu."
Näillä sanoilla elämäntapavalmentaja ja ex-malli Barrett Pall, 35, aloittaa monet videoistaan.
Seuraavaksi hän alkaa puhua toksisesta maskuliinisuudesta. Toisinaan aiheina ovat seksuaalivähemmistöjen häirintä, kiistelty lakialoite Yhdysvalloissa tai lastensuojelu.
Sanakäänteet ovat suoria ja jopa provosoivia. Tämä on nähtävissä kommenttikentässä, jossa miehen sanoja sekä kiitellään, kritisoidaan että haukutaan.
Yleisö on laajentunut sosiaalisen median palvelussa Tiktokissa jo kahteen miljoonaan seuraajaan ja Instagramissa satoihin tuhansiin. Näkyvyyden saaminen ei ole kuitenkaan ainoastaan positiivinen asia.
– Viime aikoina minulla on ollut rankkaa ja stressaavaa. Olen kohdannut jatkuvaa häirintää ja solvaamista. Juuri nyt en edes ajattele sisällön julkaisemista Tiktokiin, koska julkaisuja ilmiannetaan suurin joukoin, Pall kertoo puhelun välityksellä MTV Uutisille.
Liberaalina itseään pitävällä Pallilla on monien mielestä kiistanalaisia mielipiteitä. Poliittisesti hyvin kahtijakautuneessa Yhdysvalloissa kiistakapuloina ovat olleet jo pitkään pinnalla identiteettipoliittiset kysymykset. Näitä ovat esimerkiksi vähemmistöjen asema sekä aborttioikeus, joista Pall ei säästele sanojaan. Yksi Pallin runsaasti mielipiteitä jakanut argumentti, jonka mukaan "jokaisessa ihmisessä on hieman homoseksuaalinen puoli".
Omakohtaiset kokemukset ovat saaneet hänet puhumaan henkilökohtaisistakin aiheista avoimesti.
– En ole heteroseksuaali. Muistan, kun kaksikymppisenä kirjoitin henkilökohtaisen blogikirjoituksen seurustelemisesta ja rakkaudesta, jonka seurauksena minua alettiin kiusata siitä. Tuhannet ihmiset saattoivat lähettää minulle päivässä vihaviestejä, jossa minua kehotettiin jopa tappamaan itseni, Pall sanoo.
Yli viisitoista vuotta aktivistina olleen Pallin mukaan vihapuhetta on aina ollut. Nyt siitä ollaan tietoisempia ja aiheesta puhutaan enemmän, kun yhä useampi kokee sitä ollessaan näkyvillä sosiaalisessa mediassa.
"Aihe on vaikea, mutta tärkeä"
Pall pitää esillä aihetta, josta puhutaan julkisesti suhteellisen vähän: lasten kohtaamaa seksuaalista häirintää, seksualisoimista sekä groomausta. Groomaus eli verkkoviettely tarkoittaa toimintaa, jossa aikuinen yrittää luoda luottamussuhteen lapseen saadakseen hänet vieteltyä seksuaalisiin tarkoituksiin.
Netissä tapahtuva grooming on viranomaisten kasvava ongelma joka puolella maailmaa. Pelastakaa Lapset ry:n selvityksen mukaan jopa kuusitoista prosenttia tytöistä ja yhdeksän prosenttia pojista kertoi, että oli kokenut sosiaalisessa mediassa aikuisilta seksuaalissävytteisiä pyyntöjä tai lähestymisiä. Määrät saattavat olla tätäkin suurempia, sillä kyseinen toiminta on piilorikollisuutta.
Aihe on monille vaikeita tunteita herättävä tabu.
– Groomausta sekä alaikäisiin kohdistuvaa häirintää on tapahtunut netissä hyvin kauan, mutta siitä on tullut yhä enemmän silmiinpistävää. En voinut enää vain antaa olla ja katsoa sellaisten asioiden tapahtuvan, Pall kertoo.
Hiljattain Pall on julkaissut videoita, joiden kautta hän haluaa tuoda sosiaalisen median synkempää puolta esiin. Videoilla Pall näyttää lapsia esittävien kuvien alle kertyneitä sopimattomia kommentteja sekä niitä lähettäneiden henkilöiden, pääosin aikuisten miesten, kasvot.
Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.
Lapsen vartaloa ja ulkonäköä koskevia seksuaalisia kommentteja oli kertynyt, ja kertyy, Pallin mukaan pelottavan suuria määriä.
– Lasten häirintää ja seksualisointia käsittelevät videot selkeästi herättävät ihmisissä tunteita, ja yhä useampi osallistuu keskusteluun. Meidän täytyy saattaa ahdistelijat vastuuseen. Yksi tapa tehdä tämä on tuoda häirintää julkisuuteen ja näyttää tekijän kasvot.
Lapsilla ei pidä tienata somessa
Kyseisillä videoilla Pall haluaa myös herättää keskustelua vanhempien keskuudessa ja tuoda esille vaaroja, joita lapset saattavat kohdata netissä.
Videoiden lopussa hänellä on tiukka sanoma: Lapset eivät ole somesisältöä, joiden kautta voisi tehdä rahaa tai saada näkyvyyttä.
– Avainsana tässä on suostumus. Niin kauan, kun lapsi ei todella kykene suostumaan, hänestä ei pitäisi lisätä kuvia sosiaaliseen mediaan, hän kertoo ajatuksistaan.
Häirintään ja ahdisteluun puuttuminen on hänelle tärkeä asia myös toisesta syystä. Pall on kertonut julkisesti joutuneensa seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi vuonna 2007 ensimmäisissä kuvauksissaan. Pallin mukaan valokuvaaja Rick Day pakotti hänet eroottiseen kuvauksiin sekä seksuaaliseen tekoon.
– Yhden asian minkä olen oppinut itse selviytyjänä ja uhrina sekä muiden uhrien puolustajana on, että puuttumattomuus häirintään ylläpitää raiskauskulttuuria ja suojelee tekijöitä.
Myös yhdysvaltalaiset miesmallit Kai Braden, Zach Zakar ja Michael Zakar ovat kertoneet joutuneensa Dayn uhreiksi ollessaan 18-19-vuotiaita.
"Maalittaminen on ollut arkipäivää"
Pall kertoo, että hänen julkaisemaansa sisältöä ilmiannetaan tällä hetkellä jatkuvalla syötöllä. Miehen Tiktok-tili on poistettu kahdeksan kertaa, ja jokaisen kerran hän on saanut palautettua tilinsä.
Väärien ilmiantojen tekeminen on keino häiritä sisällöntuottajaa, jonka seurauksena tämän tekemä sisältö tai jopa tili voi tulla poistetuksi. Tekoäly ja algoritmit saattavat tulkita ilmiantojen määrän osoituksena sääntörikkomuksesta.
– Väärät ilmiannot tuntuvat erityisen pahalta, koska tämä on elämäntyöni. Yritän tuoda esille vääryyttä, mutta sitten se ilmiannetaan sääntöjen vastaisena. Samalla yritän muistuttaa itseäni, että puhumani asiat selkeästi osuvat hermoon, koska ne herättävät niin voimakkaita reaktioita ihmisissä.
Pallin mukaan yhdysvaltalainen äärioikeistojärjestö Proud Boys on ollut yksi mobilisoituneista maalittajista. Järjestöön kuuluvat henkilöt ovat Pallin mukaan lähettäneet hänelle muun vihan lisäksi tappouhkauksia, joista mies on tehnyt rikosilmoituksia FBI:lle.
Erityisesti lapsia kohtaan tapahtuvan häirinnän tuominen ilmi videoilla on aiheuttanut vihaviestien ryöpyn. Pallin mukaan osa järjestön jäsenistä on kokenut miesten kasvojen näyttämisen kiusaamisena.
– Nämä miehet tekevät kamalia asioita ilman, että kukaan puuttuu heidän toimintaansa. Olemme mielestäni liian tottuneita siihen. Siksi olen valinnut tavan puhua hyvin suoraan myös heteromiehistä ja toksisesta maskuliinisuudesta. Pelkästään sillä, että teen omia asioitani ja olen olemassa omana itsenäni, triggeröin monia. Siksi haluan puhua asioista suoraan ja niiden oikeilla nimillä, hän sanoo.
Toisinaan someviha ja uhkaukset alkavat tuntua liian raskaalta.
– Minulla on ollut useita hetkiä, jolloin olen ollut uupunut ja miettinyt, että onko tässä mitään järkeä. Olenkin pyrkinyt pitämään huolta omasta mielenterveydestäni ja tekemään asioita, jotka tuovat itselleni ja yhteisölleni energiaa.
Mies toivoo, että yhä useampi uskaltautuisi tuomaan ilmi näkemäänsä vääryyttä. Kyseessä on hänen mukaansa "puhtaasti numeroista".
– Uskon, että kun yhä useampi ihminen puhuu kokemuksistaan, on ihmisten vaikeampaa sulkea korvansa. Nämä eivät ole kivoja ja hauskoja keskusteluita, vaan uuvuttavia ja raskaita. Mutta nämä ovat tärkeitä keskusteluita.
Lähteet: Pelastakaa Lapset ry