Apulaisrehtori kehotti somessa vanhempia tutkimaan lapsensa puhelinta joka ilta. Mies sai puheistaan kritiikkiä.
Chris Cochran toimii apulaisrehtorina amerikkalaiskoulussa. Miehen Facebook-teksti oppilaiden puhelinten sisällöstä keräsi nopeasti suuren suosion – ja kritiikin aallon.
"Voin usein pahoin löytämieni asioiden vuoksi"
Tekstinsä Chris kirjoitti tietoiskuksi vanhemmille. Miehen työpaikkana toimivassa koulussa opiskelee peruskouluikäisiä lapsia ja teinejä, ja Chrisin mukaan hänen tehtävänsä on luoda koulusta turvallinen paikka, jossa jokaisen on hyvä olla ja oppia.
– En voi edes kuvailla, miten paljon aikaa käytän joka päivä käsitellen ongelmia, joita syntyy oppilaiden valvomattomasta puhelinten käytöstä. Tilanteissa, joissa minun täytyy etsiä jotakin oppilaan puhelimesta, voin usein pahoin löytämieni asioiden vuoksi (hyvin asiattomia kuvia, videoita, viestejä, sosiaalisen median käyttöä ja niin edelleen). Asiat, joita oppilaamme ovat valmiita kokeilemaan ja joissa he haluavat olla osallisina niin nuorina, vain pahenevat vuosi vuodelta, Chris varoittelee.
Chrisin teksti. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.
– Kun soitan vanhemmille kertoakseni, mitä on meneillään, kysyn heiltä aina, miten usein he tutkivat lapsensa puhelinta. Sokkini vain pahenee, kun 90 prosenttia sanoo, ettei tee niin melkein koskaan, tai ei tee niin ikinä. Sitten he suuttuvat minulle, syyttävät minua siitä, että valehtelen kuvaillessani heidän lapsensa roolia joissakin tilanteissa, tai odottavat, että jotenkin korjaan asian.
Uskoo, ettei lapsi "ansaitse yksityisyyttä"
Chris haluaisi sanoa vanhemmille, että heidän tärkein työnsä on olla lastensa "tiellä" koko ajan. Mies jopa uskoo, että lapset eivät "ansaitse yksityisyyttä".
– Sinun pitäisi käydä lapsen kanssa vaikeita keskusteluja elämästä, suhteista, lapsesi vartalosta, hänen tulevaisuudestaan ja niin edelleen.
Chris huomauttaa, että on vanhemman vastuulla tarjota tukea lapselle vaikeissa tilanteissa, opettaa tätä selviämään ja tarkkailla, mihin lapsi käyttää aikaansa. Hän muistuttaa, ettei koulu ole vanhemman vihollinen.
– Yritämme monissa tilanteissa täyttää sekä kouluttajan että vanhemman roolin ja se on hyvin herkkä ja vaikea nuora, jolla kävellä, Chris kuvailee.
"Tee sisältöjä lapsesi kanssa ja ole osa hänen nettielämäänsä"
Chris kehottaakin vanhempia syömään lastensa kanssa joka ilta aterian ilman puhelinten läsnäoloa. Samalla pitäisi jutella päivän tapahtumista. Mies myös tarkistaisi lapsen puhelimen joka ilta.
– Sinun täytyy oppia, miten luovia hänen maailmassaan. Opeta itseäsi käyttämään sovelluksia. Tutki sovelluskaupan avulla, mitä sovelluksia ladataan eniten, Chris sanoo.
Chris kehottaa vanhempia tekemään sisältöjä someen lapsen kanssa sekä altistamaan lasta uusille kokemuksille ja opettamaan tälle uusia asioita. Samalla vanhemman ja lapsen suhde syvenee ja paranee.
– Ja viimeiseksi: älä anna lapsen viedä puhelinta huoneeseensa, sulkea ovea ja kadota sinne tunneiksi. Mitään hyvää ei koskaan tapahdu netissä suljettujen ovien takana. Se on kaikista vaarallisin paikka, mihin oppilaamme menevät joka ikinen päivä.
"Olet töissä opettaaksesi lapsia, et vakoillaksesi heitä"
Miehen teksti saavutti paitsi suosiota, myös kritiikkiä. Moni huomautti, että Chris antaa vääriä neuvoja: aikuisella ei ole oikeutta tutkia lapsen puhelinta automaattisesti, amerikkalainen kansalaisten oikeusturvajärjestö ACLU huomauttaa.
– Mikä sinulle antaa oikeuden selata lasten puhelimia? Jos lapseni olisi sinun koulussasi, olisin raivona, jos saisin tietää, että katsot lapsen yksityistä puhelinta! Olet töissä opettaaksesi lapsia, et vakoillaksesi heitä, Michael Molaison napauttaa.
– Tiedätkö, mitä oikeasti tapahtuu, kun vanhemmat päättävät, ettei lapsi ansaitse yksityisyttä? Lapsesta tulee taitavampi hiippailemaan salaa. Hän lakkaa myös luottamasta sinuun. Hän ei enää koskaan uskoudu sinulle. Hänestä tulee ehdottomasti taitava valehtelemaan ja esittelemään itsestään sellaista versiota, jonka olettavat sinun haluavan nähdä, Katherine Gilraine kuvailee ja toteaa, että Chrisin ehdottama metodi voi vain epäonnistua.
– Haluatko lasten olevan rehellisempiä sinulle? Luo luottamusta. Helikopterivanhemmuus ja se, että olet "lapsesi tiellä", on kaltoinkohtelua. Se luo lapsia, jotka valehtelevat ja piilottelevat asioita. Se luo lapselle epämukavan ympäristön, jossa hän kokee koko ajan, että hänen yksityisyyttään loukataan, Aliyah Benter kirjoittaa.
– Vanhempani eivät koskaan katsoneet puhelintani, koska he luottavat minuun. He puhuivat kanssani avoimesti internetin eri puolista ja he seuraavat minua somessa. Jos luot luottamuksen lapsiisi, ehkä he päästävät sinut enemmän mukaan elämäänsä. Mutta jos kontrolloit heidän jokaista askeltaan etkä anna heidän keksiä asioita itse ja tehdä omia virheitään, pusket heidät vain kauemmas. Ja he myös vihaavat sinua sen vuoksi.
Suomen laissa viestinnän luottamuksellisuus koskee lastakin
Myös Suomen laissa taattu viestinnän luottamuksellisuus koskee lastakin. Esimerkiksi somepoliisina tunnettu Marko Forss on muistuttanut vanhempia siitä, että matkapuhelimella ja sosiaalisessa mediassa lähetetyt viestit kuuluvat viestintäsalaisuuden piiriin.
Toisaalta vanhemmalla on vastuu lapsen huolenpidosta ja turvallisuudesta; hänen tulee varmistaa, ettei lapsi joudu esimerkiksi väkivallan kohteeksi. Lapsen viestejä ei kuitenkaan saa tutkia kevyin perustein ja koska vain.
Jos lapsen toiminta netissä herättää huolta, ensisijaisesti huolista kannattaa keskustella lapsen kanssa avoimesti. Lapsen etua punnitessa pitää ottaa huomioon esimerkiksi lapsen ikä, kehitystaso, ominaisuudet, kokonaistilanne, vallitsevat olosuhteet sekä lapsen oma mielipide ja toivomukset, kertoo SOS Lapsikylä.
LUE MYÖS: Melkoinen ristiriita: Vanhemmalla ei välttämättä ole oikeutta urkkia alaikäisenkään puhelinta – "Viestintäsalaisuus koskee myös lapsia iästä riippumatta"
Lue kaikki lifestyle-aiheista!
Lähteet: AClunc.org, Facebook.com, Goodmorningamerica.com, Yle.fi, SOS Lapsikylä