38 euroa tunti eikä tarvitse vaivata läheisiä – Vara-aviomies remppaa, kuljettaa tai nikkaroi kaiken, mitä itse et halua tai viitsi

1:33img
Julkaistu 12.11.2017 07:02

Krista Rastamo

krista.rastamo@mtv.fi

Anna-Katri Räihä on vastikään muuttanut uuteen asuntoon Helsingin Töölöön. Uuteen kotiin on hankittu tietysti myös uusia huonekaluja, jotka haastattelupäivän aamuna odottivat kokoamista pahvilaatikoissaan. 33-vuotias ympäristöasiantuntija tekee kuitenkin pitkää päivää töissä, matkustelee paljon ja pitää Adalmina's Adventures -matkailublogia eikä huonekalurumballe tahdo löytyä aikaa ja tarmoa.

Siksi Räihän kotiin onkin saapunut vara-aviomies Antti Luotio.

– Kiinnitän verhotangon ja kokoan sängyn ja yöpöydät, Luotio kertoo.

Verhotangon poraamiseen tarvitaan välineet ja osaamistakin. Yöpöydän kasaaminen sen sijaan onnistuisi Räihältä itseltäänkin, mutta aika on kortilla ja mieluisampaakin tekemistä on enemmän kuin tarpeeksi.

– Avasin laatikon ja katsoin sisään: nippeliä riittää, Räihä sanoo.

Sänkylaatikot

Näistä laatikoista löytyy sänky ja yöpöydät.

Anna-Katri Räihä turvautui vara-aviomieheen nyt toisen kerran. Hän löysi palvelun vuosi sitten, kun hän oli lähdössä maailmanympärysmatkalle ja tyhjensi asuntoaan. Tavarat menivät kymmenen kuukautta kestäneen reissun ajaksi varastoon.

– Kannoin tavaroita itse varastoon pikku hiljaa, mutta minulla oli myös painava lipasto, joten en tietenkään olisi saanut itse kannettua. Piti nopeasti löytää joku kantamaan sitä ja tiesin, että ystäväni olivat hyvin kiireisiä. Googlailin ja löysin tämän.

– Myöhemmin mietin, että miksi niitä pienempiäkään tavaroita itse kannoin, Räihä sanoo.

Vara-aviomies, Luotio ja Räihä

Verhotanko kiinnittyy Luotiolta näppärästi. Huomaa, että pora on miehelle tuttu väline.

Pienille töille vaikea löytää tekijää

Isompiin kodin kunnostustöihin löytyy helposti tekijöitä isommista firmoista, mutta niille pienille jälkitöille on vaikeampi saada tekijöitä.

– Edellisessä asunnossani remonttifirma teki remonttia, mutta jälkikäteen kun piti vielä tehdä kaikkia pieniä hommia, oli haastavaa saada joku tulemaan tekemään jotain pientä, esimerkiksi kiinnittämään kylpyhuoneen kaapin. He tulivat, jos sattuivat muutenkin olemaan lähistöllä, Räihä kertoo.

Vara-aviomies Antti Luotio puolestaan tekee näitä hommia päivätyönsä ohella. Tosin päivätyö on pikemminkin päätyö, sillä Luotio on varsinaiselta ammatiltaan palomies.

– Työ mahdollistaa tämän. Töitä on 24 tuntia ja sitten on kolme päivää vapaata. Ensimmäiselle vapaapäivälle en yleensä ota keikkaa, silloin olen aika väsynyt. Mutta toisena vapaapäivänä jaksaa jo, poraa taitavasti käyttävä mies kertoo kiinnittäessään Räihälle verhotankoa.

Vara-aviomiehenä Luotio toimii maksimissaan 10-15 tuntia viikossa. Kuten apua tällä kertaa tarvitseva Räihäkin, myös Luotio löysi palvelun googlaamalla, kuinkas muutenkaan.

– Minulla oli lisätöiden tarvetta ja on kiva auttaa ihmisiä. Moni isompi firma ei suostu tekemään tällaisia pieniä keikkoja ja tällaisille on tosi paljon tarvetta. 

– Puolitoista vuotta olen nyt tehnyt tätä. Sitä ennen olen tehnyt kaikkea muutakin päivätyön lisäksi. Muuttokeikkoja ja sellaista, mitä palomiehet yleensäkin tekevät. En ole kyllä katunut.

Anna-Katri Räihä on ollut vara-aviomieheen tyytyväinen.

– Näppärästihän tämä toimii ja varmasti käytän toistekin. Mieluummin tilaan jonkun tekemään homman nopeasti ja osaavasti kuin vaivaan ystäviä ja sukulaisia. Tuntuu helpommalta hoitaa asiat näin, hän summaa.

Vara-aviomies

Uudessa kodissa riittää tekemistä ilman huonekalujen kokoamisiakin.

Taksa ei ole liian kova

Vara-aviomiehen taksa on 38 euroa tunti, ja aikaa alkaa, kun Luotio lähtee taittamaan matkaa kohteeseen. Minimilaskutus on kaksi tuntia. Räihän mielestä tämä ei ole liikaa. 

– Laitan mieluummin kerralla kaiken kuntoon ja maksan siitä kuin teen pikku hiljaa erissä tai vaivaan ystäviä tai sukulaisia. Se on sopiva summa.

Luotion mukaan kaksi tuntia riittää hyvin tyypilliseen avun tarpeeseen.

– Tyypillinen keikka on se alle kaksi tuntia, ja siihen kuuluvat matkat. Yritän vältellä ruuhka-aikoja ja aloitan yleensä yhdeksän jälkeen, liikkuminen on silloin niin paljon helpompaa ja nopeampaa.

Nimi sen jo kertoo: Enemmistö vara-aviomiehen asiakkaista on vastakkaisen sukupuolen edustajia, mutta eivät suinkaan kaikki.

– Suurin osa asiakkaista on naisia, mutta olen käynyt paljon myös parinkuntien luona ja on minulla ollut asiakkaina myös miespuolisia henkilöitä.

Pora on tärkein työväline

Tarvittavassa remonttiavussa ei Luotion mukaan ole eroja sen mukaan, kuka palvelun on tilannut.

– Samoja hommia, tauluja, peilejä ja verhotankoja ja rullaverhoja. Poraa saa heiluttaa kyllä.

Mitä tekisit mieluiten?

– Tykkään maalaamisesta, mutta niitä keikkoja on harvoin. Kivoja ovat myös asennukset ja olen aina tykännyt korjata ja asentaa kaikkea. Kantamistakin voisi myös olla enemmän, se on mukavaa ja siinä saa samalla kuntoiluakin.

Kaikkea vara-aviomies ei tee, vaikka oikea sellainen saattaisikin kuvitella nekin osaavansa.

– Sähkötöitä en tietenkään voi tehdä ja kylpyhuoneiden kanssa saa olla tarkkana, jos on porausta tai muuta, ettei tee virheitä. Esimerkiksi peilikaappien kiinnityksiä en mielelläni ota.

Nyt on kiireistä aikaa. Molemmat, sekä vara-aviomies että tilaaja arvelevat, että ihmiset haluavat saada kotinsa kuntoon jouluksi. Toinen huippusesonki on kesällä, kun ihmiset ovat lomalla ja laittavat kotejaan.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa