Kesätöissäkään töitä ei ole pakko tehdä jollekin muulle, vaan hyvällä idealla voi perustaa myös oman yrityksen. Lapseuuden ystävät Aino ja Ursula keksivät alkaa puhdistamaan hautoja.
Hautausmailla näkyy kesäisin usein työntekijöitä leikkaamassa nurmikkoa, mutta oletko ikinä pohtinut, kuka puhdistaa itse hautakiviä? Ei moni muukaan, mutta tätä jäi pohtimaan Aino Havia, 19, vierailtuaan keväällä 2021 isoisänsä haudalla.
– Papalla on sellainen kiiltävä hieno hautakivi. Taustalla olevat hautakivet näyttivät todella vanhoilta ja likaisilta ja osassa oli jopa sammalkerros. Se kiinnitti huomioni ja aloin miettimään, että kukahan niitä puhdistaa, Aino kertoo.
Aino etsi tietoa netistä ja sai selville, että jollain pienillä paikkakunnilla seurakunta saattaa hoitaa myös hautakivien puhdistusta, mutta suurella osalla ei ole siihen resursseja.
Lisäksi puhdistusta hoitavat kiviliikkeet, mutta prosessi on paljon monimutkaisempi, sillä he ottavat hautakiven kokonaan irti, kuljettavat puhdistettavaksi ja sitten taas takaisin paikoilleen.
Löytyi selkeä markkinarako, sillä Aino ei löytänyt mitään tietoa siitä, että kukaan kävisi puhdistamassa hautakiviä paikan päällä.
– En ole törmännyt tällaiseen palveluun, mitä me teemme, Aino sanoo.
Idea kehittyi, ja Aino pyysi hommaan mukaan ystäväänsä Ursula Liehua, 20, joka innostui ajatuksesta.
Liikkeelle puskaradion avulla
Ylöjärveltä kotoisin olevat lapsuudenystävät päättivät laittaa testimielessä ilmoituksen Ylöjärven puskaradio -ryhmään Facebookissa kartoittaakseen, olisiko heidän visioimalleen palvelulle oikeasti kysyntää.
Seuraavaksi paikallislehti teki jutun Ainon ja Ursulan ideasta, ja pikkuhiljaa asiakkaita alkoi tulla.
– Kaikki olivat innoissaan, että mahtava keksintö, Ursula kertoo.
Ursula opiskelee Tampereella yliopistossa diplomi-insinööriksi ja matemaattisten aineiden opettajaksi, ja Aino pitää välivuotta työskennellen ja matkustellen.
Hautakivien puhdistus on siis käytännössä keväästä noin syyskuuhun ulottuva kesätyö.
Vaikka Aino ja Ursula asustavatkin Pirkanmaalla, asiakkaita etsitään myös Tampere-Turku- sekä Tampere-Helsinki-väleiltä.
– Kaikkia kaupunkeja tuolta vierestä ja matkanvarrelta, Ursula kertoo.
– Käydään vähän siellä, missä on kysyntää, Aino jatkaa.
Naisia onkin maaniteltu keikoille eri puolelle Suomea, muun muassa Savonlinnaan asti.
Lue myös: Kesätyöpaikkojen vähäisyys ajoi Henrikin ja Lukaksen perustamaan oman kesätyönsä – ”Keikkaa riitti, mutta aikaa ei ollut tehdä niitä kaikkia”
Vinkkejä netistä ja tuntemattomilta ihmisiltä
Netistä löytyi Ainon mukaan paljon vinkkejä siitä, millaisia välineitä ja aineita hautakivien puhdistuksessa kannattaa käyttää.
– Kyllähän maalaisjärjelläkin pystyi päättelemään aika paljon: juuriharja toimii aika hyvin, hän kertoo nauraen.
Teräsharjan valinnassa piti taas olla hieman tarkempi ja valita sellaisia, jotka eivät tee naarmuja kiven pintaan.
Lisäksi Aino ja Ursula ovat saaneet yhteydenottoja ihmisiltä, jotka ovat tehneet samankaltaista työtä nuorempina. Ihmiset ovat antaneet vinkkejä työvälineistä sekä pesuaineista, jotka ovat luontoystävällisiä, mutta samalla tehokkaita.
Vastaanotto hautakivien puhdistukselle on ollut siis hyvinkin positiivista.
Katso myös: 9-vuotias Leo tienasi taskurahaa nerokkaalla idealla. Juttu jatkuu videon alla.
2:06
Työllistävät itse itsensä
Ensimmäisen kesän kaksikko teki töitä 4H-yrittäjinä, mutta tänä kesänä he vaihtoivat kevytyrittäjiksi. Puhdas muisto -niminen yritys on osoittautunut jopa melko tuotteliaaksi.
– Tässä pitää toki tehdä aika paljon myös sellaista työtä, mitä perinteisessä kesätyössä ei ehkä tarvitse. Mutta jos vaan jaksaa hankkia asiakkaita, niin pääsee hyvin leiville, Ursula toteaa.
Tosiaan itse hautakivien puhdistamisen lisäksi naisten pitää hoitaa myös yrityksensä markkinointi, laskutus sekä muut yrityksen taustatyöt kuntoon.
Alkuun kaiken tarpeellisen hahmottaminen olikin hieman haastavaa.
– Tuli aina välillä soiteltua puheluita ”bisness-jehuille” ja kuulostimme varmaan aika amatööreiltä, kun kyselimme, miten pitää toimia esimerkiksi laskutuksen kanssa, Aino sanoo.
Apua löytyi onneksi myös netistä, minkä lisäksi molempien vanhemmat ovat yrittäjiä, joten tukea ja tsemppiä on saanut myös kotoa.
Myös kaveriporukassa on paljon toiminimiyrittäjiä, minkä vuoksi ystävät eivät olleet niinkään yllättyneitä, kun myös he päätyivät työllistämään itsensä yrityksen kautta.
– Se ei yllättänyt ketään, että me aloimme itse tekemään jotakin, mutta ehkä juuri tuo, että mitä me teemme, oli hieman yllättävää, Ursula kertoo.
Lue myös: Kesätyö voi jättää jopa traumat – suomalaiset jakoivat kauheimmat kokemuksensa: "Kestin viikon, ennen kuin karkasin"
Parasta työssä on vapaus
Suuri osa naisten kesästä kuluu hautausmaalla tai auton kyydissä.
– On kivaa, kun on sellainen hyvä työkaveri, kenen kanssa voi heittää vitsiä automatkoilla, Aino toteaa.
– Joo, minulla on myös sellainen hyvä työkaveri! Ursula komppaa.
Parasta työssä on Ainon ja Ursulan mukaan työn vapaa aikatauluttaminen. Asiakkaille ei ole yleensä niin tarkkaa, minä päivänä haluttu hautakivi puhdistuu, vaan puhutaan noin kuukauden aikajänteestä.
– Pystyy niin paljon sitten itse miettimään, milloin pitää itse lomaa. Ja sitten voi aamulla aina valita, monelta jaksaa herätä ja lähteä töihin, Ursula kertoo.
Naiset arvioivat tekevänsä viikossa noin 25 tuntia töitä. Alkuviikosta he saattavat tehdä jopa 14–16 tuntisen päivän, pitää sitten pari vapaapäivää ja hoitaa loppuviikosta taas ”paperihommia”.
Toistaiseksi on vielä auki, aikovatko naiset jatkaa toiminnan kanssa myös tulevina kesinä. Mitään ei ole lukkoon lyöty.
– Emme ole ihan varmoja vielä tulevasta kesästä, että miltä silloin näyttää. Emme ole toisaalta myöskään päättäneet, että ei jatkuisi, Ursula sanoo.
Lue myös: Neljä yrittäjää kertoo, kuinka astrologina ja tarot-tulkitsijana voi tulla toimeen: "Pystyn tekemään yhden tulkinnan päivässä"
Lue myös: Teini vinkkasi helposta tavasta tienata rahaa – sekoitti tuhannet tieteelliset tutkimukset
Katso myös: 71-vuotias Mauri tekee äärimmäisen vaativaa työtä laivojen onnettomuuspaikoilla – Tällaista on työ, johon monesta ei ole
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.