Pimeä talvi kerryttää vyötärölle helposti ylimääräisiä kiloja. Näiden vinkkien avulla voit astella kevääseen ilman turhaa painoastia.
Talvi on rankka vuodenaika; on kylmä ja sinusta saattaa tuntua, ettet ole nähnyt aurinkoa ikuisuuksiin. Jos huonosti käy, saatat lisäksi kärsiä voimia vievästä flunssakierteestä. Seuraavassa on lueteltu talvisia asioita, jotka voivat saada painosi nousemaan, mutta myös vinkkejä, joiden avulla voit taistella tätä ikävää ilmiötä vastaan.
Syy 1: Välttelet ulkoilmaa
Motivaatiosi ulkoilua kohtaan saattaa pudota samaa tahtia lämpötilan kanssa. Talvella kuntosalille, liikuntahallille tai lenkille lähteminen ei aina kiinnosta, vaan lämmin viltti ja kaakaomuki houkuttelevat enemmän. Vaikka saisitkin pidettyä liikuntamäärät samoissa lukemissa, arkiaktiivisuutesi saattaa kuitenkin vähentyä huomattavasti. Pienetkin matkat tulee taitettua bussilla tai autolla, eikä iltakävelykään houkuta. Tämä tarkoittaa automaattisesti myös sitä, että päivittäinen kalorinkulutuksesi pienenee.
Samalla kun tuijottelet televisiota, kätesi saattaa hakeutua yhä useammin naposteltavien pariin. Portugalilaisen tutkimuksen mukaan ihmiset, jotka katselevat televisiota yli 120 minuuttia päivässä, syövät huomattavasti enemmän rasvaa ja vähemmän hedelmiä ja vihanneksia kuin ruutua tuijottamattomat ihmiset.
Jos et halua lisätä vaa'an lukemia, pyri lisäämään päivittäistä aktiivisuuttasi edes hieman. Kävele, siivoa tai pyri löytämään talvinen harrastus, josta todella nautit. Muista, että yhdessä harrastaminen saa sinut paremmin liikkeelle kuin yksin puurtaminen.
Syy 2: Stressihormoni nousee
Vaikka et sitä itse huomaisi, talvi voi aiheuttaa stressiä. Myöhästyt töistä auraamattomien teiden vuoksi, pelkäät flunssaa ja sähkölaskusi saattaa nousta tähtitieteelliseksi.
Moni meistä pyrkii kompensoimaan näitä arkisia stressiaiheita milläs muullakaan kuin lohturuoalla. Floridalaisen tutkimuksen mukaan suola ja sokeri laskevat stressihormonin määrää ja lisäävät mielihyvähormonin määrää aivoissamme. Ei siis ihme, että himoitsemme kaloripitoisia herkkuja juuri stressaantuneena.
Talvisin kannattaakin pitää erityistä huolta monipuolisesta ruokavaliosta. Vatsa täynnä on nimittäin helpompi vältellä epäterveellisiä houkutuksia. Pienille herkkuhimoille kannattaa toisinaan antaa periksi, ennen kuin ruokahimo kasvaa liian suureksi.
Syy 3: Mieliala laskee
Lyhyet ja pimenevät päivät voivat saada olosi alakuloiseksi, peräti masentuneeksi. Huono uutinen on, että tutkimusten mukaan matala mieliala antaa aivoillemme käskyn syödä enemmän. Mitä kaloripitoisempaa ruokaa, sen parempi.
Joskus alakuloinen mieli voi saada myös juomaan enemmän. Jos yrität piristää mieltäsi esimerkiksi kahdella päivittäisellä oluttölkillä, tulet juoneesi viikossa peräti 1500 kilokaloria ylimääräistä, mikä vastaa lähes päivittäistä energiantarvettasi. Kaiken lisäksi alkoholi saa sinut himoitsemaan yhä enemmän rasvaisia ja suolaisia ruokia.
Alakuloiseen mielialaan ei kuitenkaan kannata tyytyä, sillä yhdysvaltalaisen tutkimuksen mukaan mielialaa on mahdollista nostaa yksinkertaisella keinolla – pitämällä hauskaa. Kutsu kaveri kylään, maalaa tai hiihdä. Mitä tahansa, mikä saa sinut nostettua ylös synkkyydestä.
Syy 4: Unirytmi kärsii
Mielialan lasku voi vaikuttaa negatiivisesti myös unirytmiisi. Tutkijoiden mukaan moni meistä viettää talvisin paljon aikaa sängyllä tai sohvalla leväten, mikä voi vaikeuttaa unen saamista silloin, kun todella haluat nukahtaa.
Valitettavasti unen puutteella on negatiivisia vaikutuksia vyötärölinjaasi. Kun sisäisen kellon rytmi menee sekaisin, leptiini-hormonin eritys lisääntyy. Leptiini-hormoni lisää ruokahalua ja voi näin ollen tuoda mukanaan ylimääräisiä kiloja.
Jos haluat nukkua yösi hyvin ja välttää ruokahalun kasvamisen, vältä turhaa sängyllä ja sohvalla makuilua ja yritä pitää kiinni säännöllisestä unirytmistä.
Tämä humoristinen video kiteyttää hyvin sen, miksi laihduttaminen on niin vaikeaa.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Men'sHealth