Pieksämäkeläisellä Partaharjun puutarhalla pelättiin reilu viikko sitten henkilökunnan koronatartuntojen johtavan yrityksen konkurssiin, mutta yrittäjän ja terveysviranomaisten välinen yhteistyö pelasti tilanteen kuin ihmeen kaupalla.
Pieksämäellä Etelä-Savossa tuli reilu viikko sitten torstaina tietoon suuri tartuntarypäs, kun paikallisen Partaharjun puutarha -yrityksen työntekijöille tehdyssä joukkotestauksessa ilmeni 64 koronavirustartuntaa.
Aiemmin samalla viikolla taimitarhalla oli todettu kuusi tartuntaa. Koronalle oli altistunut kaikkiaan noin 120–150 ihmistä.
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote asetti altistuneet ja sairastuneet karanteeniin. Käytännössä se tarkoitti Partaharjun puutarhan sulkemista.
Puutarhan yrittäjä Erkki Savolainen arvioi tuolloin, että päätökseen loppuisi yrityksen 40 vuoden työ, kun kukaan ei voisi esimerkiksi käydä hoitamassa kasveja yli viikkoon.
Suurin osa tartunnan saaneista oli oireettomia
Savolainen kertoi karanteenimääräyksen jälkeen MTV Uutisten haastattelussa toimineensa kaiken aikaa terveydenhuollon ohjeiden mukaan.
Hänen mukaansa positiivisen tuloksen antaneet työntekijät olivat olleet enimmäkseen oireettomia. Syynä siihen hän piti työntekijöiden matalaa keski-ikää.
Savolainen kertoi myös ryhtyneensä jo kesän ja syksyn aikana varotoimiin viruksen leviämisen estämiseksi. Työryhmiä muun muassa jaettiin pienemmiksi, työaikoja porrastettiin ja taukotiloja lisättiin lähikontaktien välttämiseksi.
Tilanne kuitenkin paheni varotoimista huolimatta.
Lue myös: Koronan surullinen päätös pieksämäkeläisellä puutarhalla: 40 vuoden työ valuu hukkaan karanteenimääräyksen takia – "Tämä on käytännössä konkurssi"
Ihmepelastuminen vai onnistunutta yhteistyötä?
Essoten karanteenimääräystä seuraavana päivänä tapahtui muutos.
– Neuvottelun halu Essoten puolella heräsi eikä puhuttukaan enää siitä, että yrittäjienkin pitää mennä karanteeniin, Savolainen kertoo.
– Sanotaan nyt ihan suoraan, että sillä oli erittäin suuri rooli, että tilanne tuli julkisuuteen. Se, että meidän hätämme tuli yleiseen tietoisuuteen, vaikutti siihen, että neuvottelut päästiin aloittamaan. Ja niiden tulos oli se, että osa henkilökunnasta pääsi takaisin töihin.
Savolaisen mukaan puutarhalla ei päässyt sen ansiosta tapahtumaan mitään peruuttamatonta.
– Totta kai kaikennäköisiä temppuja piti tehdä, kuten että kukilta ajettiin lämpöjä alas ja tietysti keskityttiin asiakassuhteiden hoitamiseen sillä tavalla, että kaikki lähetykset yritettiin pistää menemään, mutta muuten ei tapahtunut isompaa katastrofia.
– Tänään vapautui lisäksi 60 henkilön porukka töihin karanteenista.
Tartunta kyti viime kesästä
Savolaisen mukaan tartuntarypäs juontaa juurensa viime kesään, jolloin puutarhalla todettiin muutama koronavirustartunta.
– Meillä oli siitä lähtien ollut täällä kytö eli salatuli. Mutta me emme ymmärtäneet sitä, eivätkä myöskään viranomaiset ymmärtäneet sitä.
Savolaisen mielestä joukkotestauksia olisi pitänyt teettää jo aiemmin kesällä, kun tartuntoja ilmeni.
"Koronan ympärillä liikaa hysteriaa"
Savolainen mielestä koronan ympärillä on Suomessa "liikaa hysteriaa".
– Se on yksi asia asioiden joukossa, ja siihen pitää jokaisen tavalla tai toisella varautua, Savolainen toteaa.
– Kyse on myös siitä, että tämmöinen yritys tilittää yhteiskunnalle veroja ja veroluonteisia maksuja 4–5 miljoonaa euroa, ja jos se pannaan kiinni vaikka koronan takia, se tarkoittaa 10 miljoonaa euroa vähemmän verotuloja vuodessa. Kyllä siinä pitäisi harkintaa olla. Ja sitten kun sitä löytyy, myös keinot löytyvät.
Tapaus nostatti auttamishalua ja muukalaisvihaa
Ihmisten auttamishalua kiperässä tilanteessa Savolainen kiittelee.
– Meille tuli Hollantia myöten tarjouksia siitä, että he voivat laittaa meille sijaisporukkaa töihin. Myös kollegat ovat kertoneet, että he voivat käydä esimerkiksi lämmittämässä kasvihuoneita, Savolainen kertoo.
Yhtä asiaa hän ei ymmärrä. Partaharjun puutarhan työntekijöistä suurin osa on Puolasta ja Ukrainasta – ja se taas on koronan myötä herättänyt pahaa verta osassa ihmisistä.
– Kaikkien pitäisi nähdä, että esiin on selvästi kummunnut muukalaisvihaa. Se on valitettavasti tullut esille myös tässä tapauksessa.