Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen toivoo, että ihmiset eivät jatkaisi koronarajoitusten purkamista omin päin. Virusmuunnoksia hän pitää uhkana, josta puhutaan varmasti vielä pitkään.
Keski-Pohjanmaalla johtajaylilääkäri Pirjo Dabnellin mukaan koronaviruksen intialainen variantti vaikuttaa leviävän "kulovalkean tavoin".
Iso-Britanniassa taasen pelätään Intian virusmuunnoksen hidastavan koronarajoitusten purkusuunnitelmia, Reuters kertoo.
– Uudet virusmuunnokset ovat varmasti uhka, josta tullaan puhumaan pitkään, kesällä ja syksylläkin. Koskaan ei etukäteen tiedä, pystyvätkö ne kiertämään rokotuksen tai sairastetun taudin aiheuttamaa suojaa, HUSin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen sanoi MTV Uutiset Liven suorassa lähetyksessä.
Olemassa olevan tiedon perusteella arvioidaan, ettei Intian virusmuunnos aiheuta vaarallisempaa tautia kuin aiemmat laajasti levinneet virusmuunnokset.
– Se tarttuu nopeasti ja leviää huomattavalla voimalla. On myös jonkinlaista näyttöä, että se kiertää rokotuksen tuomaa immuunisuojaa vaikka se tieto ei ole kovin hyvää tässä vaiheessa.
Järvinen suhtautuu virusmuunnosten mahdolliseen uhkaan kuitenkin varsin rauhallisesti.
– Itse uskon, että virusmuunnokset eivät ole niin merkittävä uhka, kun rokotukset on saatu, että oltaisiin uudelleen nollatilanteessa ja lähtisi uusi pandemia käyntiin. Se tuntuu kovalta vaihtoehdolta, enkä siihen usko.
– Aiemmin pelätty Etelä-Afrikan virusmuunnos ei ole kyennyt epidemioita aiheuttamaan. Uskon ja toivon, että näin on myös Intian muunnoksen osalta.
"Vapunvieton jälkiä"
Vappuna nähtiin esimakua siitä, mistä on aurinkoisina toukokuun päivinä tullut tuttu näky. Varsinkin nuoret kokoontuvat verrattain suurin joukoin juhlimaan ja viettämään aikaa sekä puistoihin että yksityisiin juhliin.
Lahden satamassa sadat nuoret juhlivat viikonloppuna kahtena iltana sillä seurauksella, että poliisi puuttui asiaan.
– Kyllä se vaikuttaa siltä, että ihmiset ennakoiden aloittavat rajoitusten purut. Varmasti on sekä vapunvieton jälkiä, että sitä, että rajoitusten purkamisesta on puhuttu, Järvinen arvioi.
Lue myös: Yksi vappubrunssi teki Keski-Pohjanmaasta Suomen pahimman koronakolkan: Yli tuhat karanteenissa – tiukka vetoomus alueen nuorille
Toisaalta kokoontumiset ovat tapahtuneet monin paikoin ulkosalla.
– Ulkoilmassa tartunnan riski on huomattavasti vähäisempi, koska ilmavirrat vievät pisarat pois. Mutta jos siellä ollaan ihan lähikontaktissa tai pullo kiertää, niin tartunta voi syntyä. Se tiedetään jo viime syksyltä. Täysin nollariskin tilanteita nekään eivät ole.
– Kauhean laajoja joukkoja ulkotiloissa ei saa yksittäinen tartuttaja tartutettua, jollei sitten ole hyvin voimakkaasti kiertävä.
"Kesän kannalta toivoisin ..."
Alkuvuodesta suomalaisia tsempattiin koronarajoituksesta toiseen. Rajoitusten jonkinasteinen purku kesäksi oli se tyypillinen porkkana. Nyt kun aurinko paistaa, ovat koronakärsivällisyys ja kokoontumisrajoitukset koetuksella.
Miten ihmiset saataisiin vielä motivoitua noudattamaan vallitsevia koronarajoituksia, Asko Järvinen?
– Rajoituksia voitaisiin kesällä purkaa todennäköisesti selkeämmin ja nopeammin, kun rokotukset edistyvät, ja jos tartuntamäärät olisivat pikkuisen vähäisempiä.
– Pikkuisen aikaa pitäisi jaksaa sitä, ettei isolla joukolla tavata, pidetään etäisyyksiä ja pyritään olemaan lähipiirin kanssa mahdollisimman pitkään. Kyse ei ole useasta viikosta, vaan joistakin viikoista. Itse uskoisin, että kyse on käytännössä toukokuun lopusta, kesäkuun alusta.
Jos tartuntamäärät saataisiin vielä käännettyä nykytilanteesta uuteen laskuun, voisi siitä Järvisen mukaan alkaa positiivinen kierre.
– Usein kun suunta lähtee alaspäin, se tartuntamäärien lasku jatkuu.
Järvinen kertoo, että HUSin alueella viikkotartuntoja on tällä hetkellä noin 750. Tämä tarkoittaa reilua sataa uutta tartuntaa per päivä.
– Tällä hetkellä jos katsotaan koko maata tai Uudenmaan aluetta, niin tartuntojen lasku on pysähtynyt. Käytännössä on menty kolme viikkoa samoilla luvuilla. Aina pieni riski, että joudutaan vaikeampaan tilanteeseen. Toki rokotukset auttavat. Kesän kannalta toivoisin, että mentäisiin vähän alaspäin.
THL:n mukaan Suomessa raportoitiin tänään 144 uutta koronavirustartuntaa. Viimeisten kahden viikon aikana on todettu 2791 tartuntaa, mikä on 284 vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.