Lohjalla asuva Lars Mattson on kerännyt joulutonttuja jo 40 vuotta. Yli 500 figuuria omistava mies kertoo, miksi joulutontut ovat niin tärkeitä hänelle, vaikka vain materiaa ovatkin.
Melko tarkkaan neljäkymmentä vuotta sitten Lars Mattsson, 76, osti ensimmäiset tonttunsa. Tai oikeastaan hän osti ne pienille lapsilleen.
– Kaksi nuorimmaista lasta olivat silloin pienempiä. Joulutontut olivat niin söpöjä, että ostin ne heille joululahjaksi, Lars muistelee.
Toisen tontun ulkomuoto piirtyy Larsin mieleen edelleen selkeästi: se lasketteli kelkalla.
Noista kahdesta joulutontusta sai alkunsa hyväntahtoinen keräilyharrastus. Jälleen joulun tullen Lars on avannut puolen tusinaa pahvilaatikkoa, joihin tontut on säilötty. Tapansa mukaan Lars on nostanut joulutontut pöydälle ja alkanut asetella niitä jälleen kerran paikoilleen. Suurimmat taakse, pienimmät eteen. Muusikot samalle tasolle, niin tonttuorkesteri on koossa.
Kyseessä on melkoinen urakka, sillä tonttuja on vuosien saatossa kertynyt yli 500 kappaletta. Tämän päälle tulee laskea myös kynttilätontut, joita keräilijä ei rohkene polttaa.
Tontut tuovat joulutunnelman perheelle perinteisellä tavalla
Lars pitää erityisen tunnelmallisena joulun odottamista, ja siihen tonttujen esille laittaminen kuuluu olennaisesti.
– Ei se jouluaatto enää mun mielestä ole niin ihmeellinen, kun on kaikki tehty ja tunnelma ohi. Odotus on ohi, Lars sanoo.
Asunnon valtaavat tontut tuovat joulutunnelmaa muillekin kuin Larsille ja hänen vaimolleen. 70-vuotislahjaksi Lars sai tyttärenpojaltaan runon, jossa lapsi kirjoitti isoisänsä luovan joulutunnelmaa.
– Se oli niin osuvaa. Jos mä pystyn luomaan lastenlapsille joulutunnelmaa, silloin olen onnistunut.
Tonttukoristeet muistuttavat Larsia myös hänen omasta lapsuudestaan. Hänen äitinsä oli jouluihminen, joka yritti sodan jälkeisestä puutteesta huolimatta tuoda perheelleen jouluista tunnelmaa. Lars omistaa edelleen hänen äitinsä 1950-luvulla ostamia Havin valmistamia tonttukynttilöitä. Ne ovat kuin taideteoksia, eikä niitä raaski polttaa.
Myös Larsin jo edesmennyt sisko keräsi joulutonttuja. Sisko lupasi osan figuureista veljelleen, mutta vielä niitä ei ole Ruotsista Suomeen lähetetty. Kun paketti joskus viimein saapuu perille, kasvaa Larsin tonttukokoelma entisestään.
Lue myös: Älä anna siivousstressin pilata joulunodotustasi – ammattijärjestäjä kehottaa pohtimaan: ”Mikä olisi pahinta, mitä voisi tapahtua, jos vieraat näkisivät arkiset sotkusi?”
Ruotsissa valmistetut tontut miellyttävät silmää
Tonttuja Lars on ostanut niin tavarataloista, joulutoreilta kuin ulkomaanreissuiltakin. Nykyään tonttukokoelma kasvaa erityisesti ystäviltä ja naapureilta saatujen lahjojen ansiosta.
Erityisesti Larsin mieleen ovat ruotsalaiset tontut. Suomenruotsalainen mies pitää siitä, miten Pohjanlahden toisella puolella joulutontuista tehdään inhimillisen ja sympaattisen näköisiä.
Muutamat Larsin lempitontuista onkin valmistettu juuri Ruotsissa. Toinen tontuista nukkuu puurokauhan sisällä tyytyväisen näköisenä saatuaan vatsansa täyteen. Toisen lempparitonttunsa Lars löysi lohjalaisesta tavaratalosta 1990-luvun taitteessa. Mukavan näköinen, Ruotsissa valmistettu design-tonttu maksoi ennen joulua 120 markkaa, minkä vuoksi Lars jätti sen ostamatta. Jouluaattona tavaratalo mainosti myyvänsä kaikki joulukoristeet puoleen hintaan, ja Lars raaski ostaa tonttunsa.
(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
Erityismaininnan saavat myös kaksi paksusta pellistä tehtyä joulutonttua. Ne pistävät Larsin ihmettelemään, kuka on niin kekseliäs, että on tajunnut tehdä moisesta materiaalista tontun.
Yhteensä Lars arvioi kuluttavansa tonttuihin muutamia kymmeniä euroja vuosittain. Halvallakin voi saada ihania, joulutunnelmaa luovia tonttufiguureja.
Lue myös: Sorrutko sinäkin tähän mokaan joulupöydässä? Psykologi muistuttaa tavan haitallisuudesta
”Tämähän on vain materiaa”
Tontut ovat Larsille rakkaita, mutta hän ei ota keräilyään liian vakavasti.
– Tämähän on vain materiaa, hän toteaa.
Joulutonttujen keräily on Larsista kuitenkin mukavaa touhua, joka ei satuta ketään. Vaikka hänen tonttunsa olisivat jollekulle krääsää, voivat jonkun toisen joulukoristeet olla Larsin silmissä krääsää. Hänelle itselleen joulutontut tuovat valoa synkkään vuodenaikaan ja luovat joulutunnelmaa.
(Artikkeli jatkuu kuvan alla.)
– Kyllähän monet sanovat, että tämä on lapsellista, ja kyllä mä myönnän, että on. Mutta olen ajatellut, että tämä on se pimein aika vuodesta, jolloin ihmiset masentuvat. Silloin on kiva katsoa näitä tonttuja ja unohtaa kokonaan tämä synkkä aika, Lars sanoo.
Joulun jälkeen päivät alkavat taas pidentyä. Loppiaisen paikkeilla Lars kerää viisisataa tonttuaan, pakkaa ne pahvilaatikoihin ja kantaa ne säilöön. Vaimo on tosin ehdottanut, että asuntoon hankittaisiin tontuille omistettu iso vitriinikaappi, jossa figuurit voisivat olla koko vuoden. Joulunajan ulkopuolella vedettäisiin vain verho vitriinin eteen.
Monesti Lars on myös ajatellut, ettei tänä vuonna ota joulutonttuja ollenkaan esiin. Onhan siinä oma työmaansa.
– Mutta kun alkaa tulla ensimmäinen adventti, sormet alkavat syyhytä.
Ja niin huikea tonttukokoelma tuo jälleen joulutunnelman lohjalaiseen kotiin.