43-vuotias toimintatähti kuoli syöpään, johon yhä useampi ja nuorempi sairastuu – salakavalat oireet voivat hämätä

1:44imgVideolla kerrotaan, miten suolistosyöpä oireilee.
Julkaistu 31.08.2020 17:59

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Paksusuolen syöpään sairastutaan yhä enemmän ja yhä nuorempana. Elintavat, ruokavalio, perimä ja krooniset suolistosairaudet lisäävät sairastumisriskiä. 

Amerikkalaisnäyttelijä Chadwick Bosemanin kerrottiin viikonloppuna kuolleen paksusuolen syöpään vain 43-vuotiaana. Aiemmin tänä vuonna samaiseen tautiin sairastui toinen kuuluisa amerikkalainen, 28-vuotias baseball-pelaaja Trey Mancini.

Kuuluisuudet eivät ole ainoita, jotka ovat sairastuneet paksusuolen syöpään nuorella iällä. Vuonna 2019 ilmestyneet kaksi laajaa tutkimusta osoittavat, että yhä useampi nuori aikuinen sairastuu paksusuolen syöpään. Nuorten aikuisten sairastumisia saattavat selittää esimerkiksi ylipaino ja huono ruokavalio.

Nuorilla aikuisilla havaittavien suolistosyöpätapausten määrä on kuitenkin kokonaisuudessaan edelleen alhainen. Pääasiassa suolistosyöpiin kuitenkin sairastutaan yli 60-vuotiaana. Suolistosyövät eli paksusuolen ja peräsuolen syövät ovat Suomessa kolmanneksi yleisimpiä syöpiä eturauhassyövän ja rintasyövän jälkeen. Suolistosyöpien ilmaantuvuus on nousussa.

Elintavat altistavat suolistosyöville

Ylipainon, alkoholin käytön, tupakoinnin ja vähäisen liikunnan tiedetään suurentavan riskiä sairastua suolistosyöpiin. Myös vähän kuituja ja runsaasti punaista lihaa sekä eläinperäisiä rasvoja sisältävä ruokavalio altistaa sairastumiselle.

Suolistosyöpien yleistymisen taustalla voivat olla myös tulehduksellisten suolistosairauksien, kuten Crohnin taudin ja haavaisen paksusuolentulehduksen, yleistyminen. Syytä tulehduksellisten suolistosairauksien yleistymiselle on etsitty esimerkiksi ruokavaliosta, antibioottien liiallisesta käytöstä sekä liian hyvästä hygieniatasosta.

Suolistosyövälle voi olla myös perinnöllinen alttius. Sairastumiselle altistavaa geenivirhettä kantaville suositellaan säännöllisiä tähystyksiä, hyvänlaatuisten kasvainmuodostumien poistoa sekä mahdollisesti jopa ennaltaehkäisevää paksusuolen poistoa.

Runsas hedelmien ja vihannesten syöminen, säännöllinen liikunta sekä ylipainon välttäminen suojaavat suolistosyöviltä. Lisäksi estrogeeni, hormonikorvaushoito ja D-vitamiini on yhdistetty pienentyneeseen sairastumisriskiin.

Lue myös: Tutkimus: Tuttu tulehduskipulääke pienentää syöpäriskiä geneettisesti alttiilla henkilöillä – ehkäisevä teho jatkuu jopa 20 vuotta

Tunnista suolistosyövän oireet

Mitä aikaisemmassa vaiheessa suolistosyöpä todetaan, sitä helpompi sitä on hoitaa. Suomessa suolistosyöpien seulonta aloitettiin vuonna 2019. Seulontapilotin lopullisena tarkoituksena on kutsua kaikki 60–74-vuotiaat seulontaan kahden vuoden välein. Tässä ikäryhmässä suolistosyöpä on kaikista yleisin.

Nuoria aikuisia seulonnat eivät koske sen enempää Suomessa kuin missään muuallakaan, vaikka heilläkin tapaukset ovat tutkimusten perusteella lisääntymään päin. Mikäli trendi jatkuu samankaltaisena, voi olla syytä pohtia seulontakriteerejä uudestaan.

Kuten monet muutkin syövät, suolistosyövät ovat usein varhaisvaiheessaan lähes oireettomia. Tyypillisiä oireita ovat vatsakivut, ummetus, ripuli, vaihteleva suolen toiminta, veriset ulosteet sekä ulostamisvaikeudet. Muita oireita ovat ulostamispakko, limaiset tai niukat ulosteet sekä vatsan turvotus ja kouristelu. Veren vuotaminen ulosteeseen aiheuttaa pitkään jatkuessaan anemiaa, minkä seurauksena sairastunut voi kärsiä väsymyksestä, hengenahdistuksesta sekä huimauksesta.

Usein oireita tulee vähitellen ja niitä saatetaan potea jopa vuosia. On nimittäin yleistä, ettei vatsavaivoja pidetä vakavina. Lääkärille on joka tapauksessa syytä hakeutua, mikäli havaitsee vatsansa toiminnassa selkeitä muutoksia.

Lue myös: Millaisia ovat syövän oireet? Muista tämä sääntö

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Kaikki Syövästä, Terveyskirjasto, CNN, USA TodayCrohn & Colitis ry

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä