Pankkialan epätasa-arvoiset palkat ovat työnantajaliiton mukaan tilastoharha.
Pankkialan palkoissa on tilastojen mukaan erittäin suuria eroja miesten ja naisten kesken. Erityisen suuria palkkaerot ovat johtotasolla. Pankkien johtotasolla työskentelevät miehet saavat keskimäärin yli 2100 euroa enemmän palkkaa kuin naisjohtajat.
Naisia on myös johtotasolla huomattavasti miehiä vähemmän; naisjohtajia on alalla alle kolmannes.
Toimihenkilöistä sen sijaan naisia on lähes 90 prosenttia. Myös toimihenkilötasolla palkkaero on selkeä, samoin esimies- ja asiantuntijatehtävissä. Kaikilla tehtävätasoilla miehet tienaavat pankeissa naisia enemmän.
Alan palkkiojärjestelmät eivät lisäksi ainakaan kavenna palkkaeroa nykyisestä vaan pikemminkin kasvattavat sitä.
Mies tienaa usein yli tonnin enemmän
Alan palkkatilastot kerää Elinkeinoelämän keskusliitto. Sen tilastoissa alan sadat ammattinimekkeet on koottu 66:een eri luokkaan. Niissä työtehtävät on jaettu johtotehtäviin, asiantuntija- ja esimiestehtäviin sekä toimihenkilötehtäviin.
Näistä 66:sta tilastoluokasta vain viidessä naisten palkka on hiukan miesten palkkaa parempi. Miesten palkka on naisten palkkaa parempi 37:ssä eri luokassa. Lopuissa luokissa palkkavertailu ei onnistu joko luokan pienuuden vuoksi tai siksi, ettei naisilla ja miehillä ole samanlaisia työtehtäviä. Esimerkiksi AKT-tuen johtotehtävissä ei tilastoissa näy naisia. Sihteeri-, assistentti- ja tekstinkäsittelytyön johdossa ei taas näy miehiä.
Suurin palkkaero löytyy tilastoluokasta "Taustatehtävät; palvelu ja myynti; johto". Siinä naiset tienaavat alle puolet miesjohtajan palkasta, joka on keskimäärin 12 186 euroa kuukaudessa. Samaan luokkaan laitetut naisjohtajat tienaavat 5596 euroa kuukaudesta.
Suuria eroja miesten hyväksi löytyy muitakin. Miesten keskimääräinen kuukausipalkka on naisten palkkaa yli tuhat euroa suurempi peräti 11:ssa eri tilastoluokassa. Sellaista luokkaa, jossa nainen tienaisi näin paljon miestä enemmän, ei ole.
Esimerkiksi kiinteistösijoitustoiminnan toimihenkilötehtävissä naisten palkka on keskimäärin 4007 euroa, miesten palkka 7058 euroa kuukaudessa.
Alan työntekijäliitto Pro pitää palkkaeroja huolestuttavina.
Työnantajaliiton, Finanssialan keskusliiton mukaan kysymys on kuitenkin lähinnä tilastoharhasta. FK:n mukaan erot näyttäytyvät pienempänä silloin, jos katsotaan täsmälleen samaa työtä tekeviä miehiä ja naisia.
– Jos on kaksi identtistä henkilöä samassa yrityksessä, joilla on sama osaaminen, sama tehtäväprofiili, sama kokemus, sama suoriutuminen, näitä pitää verrata. Silloin kahdenkymmenen prosentin ero kaventuu huomattavasti - alle kymmeneen prosenttiin. Jos tämäkin ero on perusteeton, se tulee hoitaa kuntoon, sanoo asiantuntija Timo Höykinpuro Finanssialan keskusliitosta.
Laki ei toteudu käytännössä
Tilastoja, joissa verrattaisiin nimenomaan samaa työtä tekeviä miehiä ja naisia ei ole olemassa - tai ainakaan ne eivät ole julkisia. Tiedot saattaisivat näkyä pankkien itsensä tekemissä palkkakartoituksissa.
45 minuuttia kysyi palkkakartoitusten tuloksia Danske Bankilta, Handelsbankenilta, Nordealta, Osuuspankilta ja Säästöpankilta. Yksikään pankki ei halunnut avata palkkakartoituksen tuloksia muutoin kuin kertomalla, että palkkaerot naisten ja miesten välillä ovat pääosin pieniä. Danske Bankin mukaan naisten palkka suhteessa pankissa työskentelevien miesten palkkoihin on 97-104 prosenttia.
Pankit korostivat, että tasa-arvoa pidetään tärkeänä asiana. Kolme viidestä pankista vastasi, että niissä palkkakartoitus tehdään vuosittain. Danske Bankissa ja Handelsbankenissa tehdään vuosittain myös tasa-arvosuunnitelma. Säästöpankkiryhmässä tasa-arvosuunnitelma tehtiin yli 30 hengen pankeissa vuonna 2005 ja suunnitelmia on pankin mukaan "päivitetty" sen jälkeen.
Ammattiliitto Pro:n mukaan tasa-arvosuunnittelu ei ole pankeissa nyt lain vaatimalla tasolla.
– Mielestäni tasa-arvosuunnittelu ei ole sillä tasolla kuin laki edellyttäisi. Lain kirjain täyttyy eli yli 30 henkeä työskentelevissä yrityksissä tehdään tasa-arvosuunnitelmat, mutta ne ovat hieman puutteellisia. Esimerkiksi henkilöstön edustajat eivät pääse mukaan tekemään suunnitelmia, vaikka näin pitäisi lakisääteisesti olla. Palkkakartoituksia tehdään aika huonosti eikä tasa-arvosuunnitelmia oikein päivitetä. Niiden tiedot ovat yleisellä tasolla, ammattiliitto Pro:n sopimusalavastaava Ira Saarnio sanoo.
Alan tasa-arvoraportin mukaan palkkaerot naisten ja miesten välillä kääntyivät uudelleen kasvuun 2000-luvulla. Ero naisten ja miesten palkoissa on nyt samansuuruinen kuin 1990-luvun lopulla.
Erityistä huomiota pitäisi kiinnittää 30-vuotiaisiin työntekijöihin. Palkkaerot naisten ja miesten välillä kasvavat noin 30-40-vuotiaana ja säilyvät yhtä suurina uran loppuun asti.
Kaikkien rahoitusalalla työskentelevien miesten keskiansio on noin 5000 euroa kuukaudessa. Naisten keskiansio jää noin 3000:een euroon.
Katso Elisa Tikkasen juttu (45 minuuttia 13.2.2013)
Sumo video id