Kukapa sitä ajattelee lähtevänsä lomamatkalle sairastamaan. Lekottelu auringossa ja herkuttelu ravintolassa voi kuitenkin muuttua nopeasti taisteluksi elämästä, kuten esimerkiksi viime viikolla julkaistun artikkelin espoolaiselle Alpolle tapahtui.
Lue myös:
Suomalaisia sairastuu maailmalla EMA Finlandin (Emergency and Medical Assistance) lääketieteellisen johtajan Tuomas Hiltusen mukaan kymmeniä tuhansia.
– Jos otetaan mukaan kaikki lievätkin sairastumiset, esimerkiksi yksi lääkärikäynti kohteessa, on kokonaislukema luokkaa 50 000 sairastumista joka vuosi. Toki luku on vain karkea arvio, joka voi heittää ainakin 10 000 tapausta suuntaansa.
Nykyisin matkailijat ovat yhä useammin monisairaita, iäkkäitä eläkeläisiä. He saattavat matkustaa lämpöön useamman kuukauden ajanjaksoksi, joten siinä ehtii sattua ja tapahtua kaikenlaista.
– Näissä tapauksissa on usein vaikea erottaa akuutti matkasairauden osuus perussairauksien aiheuttamista ongelmista. Siitä seuraa se, että korvauspäätökseen voi tulla rajoitteita. Voidaan korvata esimerkiksi vain välitön alkuvaiheen hoito, mutta kotiinpaluun järjestelyitä ei korvata, Hiltunen kuvailee.
Vakuutusteknisesti matkasairaudella tarkoitetaan uutta, äkillistä ja matkalla alkanutta sairautta.
Nämä ovat usein asiakkaan kannalta ikäviä tilanteita.
– Kotimaassa oma lääkäri on voinut todeta, että terveyden kannalta kaikki kunnossa matkaa ajatellen ja asiakas hoitanut vakuutukset kuntoon. Kuitenkin voi käydä niin, että olemassa olevan sairauden vuoksi hoitoa ei korvata täysimääräisenä.
Näissä tilanteissa asiakkaat ovat usein hyvin pettyneitä eivätkä hyväksy tilannetta, vaikka Hiltusen mukaan rajoitteita aiheuttavat reunaehdot tätä ovat selvästi vakuutusehdoissa.
Esimerkiksi turistien suosiman Thaimaan sairaalahinnat ovat Hiltusen mukaan kovassa nousussa. Kuvassa ulkomaalainen thaimaalaisessa sairaalassa vuonna 2012 Phuketissa tapahtuneen räjähdyksen jälkeen.
Eksoottisen lomakohteen kääntöpuoli
Iäkkäiden matkustajien lisäksi vakuutusyhtiöitä ja matkaterveydenhuoltoon liittyviä yrityksiä työllistää toinenkin trendi – se, että ihmiset matkustavat aiempaa erikoisempiin ja eksoottisempiin kohteisiin.
Lue myös:
Näissä kohteissa hoidon ja kotiuttamisen järjestäminen voi hädän hetkellä olla hyvin hankalaa.
– Lisäksi näistä kohtaista myös luotettavan tiedon saanti on usein hankalaa ja asioita ei saada vietyä eteenpäin meidän tahollamme.
Hän painottaa, että asioista on syytä ottaa selvää etukäteen. Korvausehdot kannattaa lukea huolella sekä olla yhteydessä omaan lääkäriin ja vakuutusyhtiöön tarvittaessa.
Kohdemaan palveluista kannattaa ottaa mahdollisimman paljon selvää ennakkoon, ja omat lääkkeet on järkevää tuoda mukanaan kotimaasta.
Hoitoon liittyviä esimerkkihintoja:
Esimerkki 1: Vuodeosaston hoitokustannus/vrk
- USA ad 20 000 e
- Espanja ad 2000
- Thaimaa ad 1000
(Vrt. Suomi, yksityissairaala ad 500 e/vrk)
Esimerkki 2: Sepelvaltimoiden pallolaajennus
- USA ad 150 000 e
- Thaimaa ad 25 000
- Espanja ad 20 000
(Vrt. Suomi, yksityissairaala ad 7000 e)
Hiltunen korostaa, että kyseessä ovat karkeat esimerkkihinnat, joita kyseisten maiden yksityissairaaloissa esiintyy. Ne voivat kuitenkin vaihdella paljonkin maan sisällä, riippuen esimerkiksi ketjusta ja sairaalan sijainnista.
Thaimaa nostaa hintoja, Venäjä vetää hatusta
Hätätapauksessa vakuutus auttaa, mutta entäpä jos sen hommaaminen on unohtunut? Karu totuus on, että silloin apuja ei ole oikein kenenkään velvollisuutta antaa.
– Ulkoministeriö voi antaa tukea ja teknistä apua, esimerkiksi tulkkauksessa ja paperitöissä, mutta hoidon järjestäminen ja maksut kaatuvat potilaalle itselleen tai omaisille. Kustannukset saattavat kohteesta ja sairauden vakavuudesta riippuen nousta nopeasti kymmeniin, jopa satoihin tuhansiin, sanoo Hiltunen.
Hän kuitenkin korostaa, että vain harvoin potilas jää heitteille. Usein tarjolla on julkista terveydenhoitoa, joka on kustannuksiltaan edullisempaa. Sairaaloiden taso voi kuitenkin vaihdella suuresti ja ne voivat olla hyvin kuormitettuja.
– Yhdysvalloista sen sijaan on karuja esimerkkejä siitä, kuinka potilas on heitetty ulos sairaalasta kesken hoidon, kun rahat ovat loppuneet.
2:01
Halvinta hoito on luonnollisesti EU-alueen maissa sekä Australiassa, sillä Suomella ja Australialla on olemassa sopimus tilapäisen oleskelun aikainen tapahtuvasta kiireellisestä hoidosta.
Kalleinta hoito on Yhdysvalloissa, mutta esimerkiksi turistien suosiman Thaimaan hinnat ovat Hiltusen mukaan kovassa nousussa. Myös esimerkiksi Turkki on kiristänyt hintojaan.
– Sitten taas esimerkiksi Venäjällä hinnat vedetään hatusta eli ne voivat olla mitä vain, Hiltunen sanoo.
Nämä viisi asiaa jokaisen matkalle lähtevän on syytä selvittää: 1. Varmista, että sinulla on voimassa matkavakuutus. Korvausehdot kannattaa lukea huolella sekä olla yhteydessä omaan lääkäriin ja vakuutusyhtiöön, jos jokin asia mietityttää. 2. Tee matkustusilmoitus. Näin saat ajantasaista tietoa kohteesta sekä neuvoja hätätilanteessa. Erilaisten katastrofien sattuessa Suomen viranomaiset myös tietävät, missä päin maailmaa suomalaisia liikkuu. 3. Kohdemaan palveluista kannattaa ottaa mahdollisimman paljon selvää ennakkoon, ja omat lääkkeet on järkevää tuoda mukanaan kotimaasta. 4. Hädän hetkellä ota mahdollisimman nopeasti yhteyttä vakutuusyhtiöösi. Näin tiedät, mitä vakuutus korvaa, sekä saat apuja oikeanlaisen hoidon saamiseen. Näin voit välttyä myös mahdollisilta turhilta toimenpiteiltä sekä kotimatkan viivästymiseltä. 5. Pidä huolta, että matkaseurueesi tietää tärkeimmät, terveydelliset tietosi sekä perustiedot kohdemaan terveydenhuollosta. Kun ihminen on huonossa kunnossa, hänellä ei ole välttämättä voimia pitää huolta parhaan mahdollisen hoidon saamisesta. Riskinä on, että potilas joutuu epäeettisesti toimivaan sairaalaan, jossa saatetaan tehdä myös turhia toimenpiteitä. |
1:56