Koronaviruspandemian aikaansaamia rajoituksia hellitetään niin Suomessa kuin maailmallakin asteittain kohti ”uutta normaalia”. Matkailuun erikoistunut vastuulääkäri kuitenkin haluaa muistuttaa, ettei koronapandemia ole vielä ohi.
Turun Terveystalossa matkailu- ja rokoteklinikan vastuulääkärinä työskentelevä Niklas Lindblad ei ota kantaa siihen, aukaiseeko Suomi rajansa liian aikaisin.
Sen sijaan hän haluaa korostaa, että järjenkäyttö sekä riittävästä hygieniasta huolehtiminen ovat edelleen äärimmäisen tärkeäitä.
Fakta on kuitenkin se, että koronaviruksesta tiedetään edelleen varsin vähän, eikä sen torjumiseksi ole toistaiseksi onnistuttu kehittämään toimivaa rokotetta.
– Epidemia on edelleen olemassa ja pandemia on globaalisti tällä hetkellä huipussaan. Koronatautia ei saa unohtaa, vaikka tautitilanne näyttää tällä hetkellä Suomessa hyvältä.
– Koronavirus on edelleen potentiaalisesti vaarallinen tauti sen osuessa kohdalle. Tuntosarvien tulee olla koko ajan ylhäällä, kun liikkuu – oli se sitten Suomessa tai ulkomailla.
Lue myös: Koronan myötä Thaimaa vaihtui Taivalkoskeen ja Pariisi Porvooseen – Mutta miltä matkailu näyttää vuoden päästä?
Matkailu on pian mahdollista myös Etelä-Eurooppaan
Vajaa kolme viikkoa sitten Suomen hallitus tiedotti, että koronaviruksen myötä lisätty rajavalvonta loppuu Suomen ja Baltian maiden sekä Norjan, Tanskan ja Islannin välisessä lento- ja laivaliikenteessä.
Myös muut suositut Etelä-Euroopan maat, kuten Kreikka sekä Kypros, ovat suomalaisturisteille mahdollisia lomakohteita heinäkuun puolenvälin jälkeen.
Lindbladin mukaan lähtökohtaisesti on luotettava siihen, että maat, joihin suomalaisilla on lupa matkustaa, ovat turvallisia kohteita, ja että niiden tautitilanne on Suomen kaltainen.
– Jossain vaiheessa pitää palata siihen niin sanottuun uuteen normaaliin. Kunhan se tehdään hallitusti ja järkeä käyttäen ja myöskin hitaasti, rajat on mahdollista avata.
Lue myös: Lomamatkojen kysyntä kasvaa koronapelon hellittäessä – heinäkuun ensimmäiset lomat Kreikkaan on jo nyt loppuunmyyty
Jos olet lähdössä ulkomaille tai suunnittelet lomamatkaa Suomen rajojen ulkopuolelle, muista nämä ohjeet:
TUI-Finlandin viestintäjohtaja Laura Aaltosen mukaan ensimmäiset lähdöt Kreikkaan ovat loppuunmyytyjä.
Samoin risteilyt Riikaan näyttävät kiinnostavan suomalaisia – olihan ensimmäinen risteily tupaten täynnä ihmisiä.
Näyttäisi siis siltä, että ulkomaanmatkailu kiinnostaa suomalaisia koronapandemiasta huolimatta.
Tässä ohjeita, joiden avulla matkustaminen on turvallisempaa.
1. Voimassa oleva matkavakuutus
Oli koronaviruspandemia tai ei, ulkomaanmatkaa suunnitellessa on ensisijaisen tärkeää pitää huoli siitä, että matkavakuutus on voimassa reissun ajan.
– Yllättävän moni suomalainen edelleenkin uskaltaa matkustaa ilman matkavakuutusta, Lindblad harmittelee.
2. Riittävä hygienia
Lindbladin mukaan hygieniasta huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää. Ennen matkaan lähtöä kannattaa tutustua kohdemaan hygieniatasoon.
Nyrkkisääntönä kannattaa huolehtia huolellisesta käsienpesusta aina, kun on koskenut johonkin. Myös pintojen desinfioinnista kannattaa huolehtia niin kulkuneuvoissa kuin majoituksessakin.
– Suosittelen, että pitää mukanaan puhdistusliinoja, joilla voi kohteessa puhdistaa esimerkiksi hotellissa ovenkahvoja, kaukosäätimiä, vessasta ja keittiöstä löytyviä nuppeja ja ottimia.
Reissuun lähtiessä kannattaakin varautua hygieniatarvikelaukulla.
Lue myös: Onko pahanhajuinen käsidesi tehotonta? 10 faktaa desinfiointiaineista: Osasta esillä olleista käyttötavoista enemmän haittaa kuin hyötyä
Nämä tarvikkeet tulisi löytyä hygieniatarvikelaukusta:
|
3. Riittävä suojautuminen
Vaikka lomamatkan ajaksi olisikin varannut maan upeimman ja siistimmän hotellin, koskaan ei voi tietää, kantaako joku hotellissa koronavirusta.
Myös kaduilla ja etenkin kaikkein suosituimmissa kohteissa kannattaa varautua käyttämään esimerkiksi kasvomaskia.
– Totta kai, jos on epäilyttävä tilanne, hanskojen käyttäminenkin voi olla perusteltua.
Suojavarusteita kannattaa varata lomamatkalle useampikin hätätilanteita varten. On edelleen mahdollista, että esimerkiksi hotelli joudutaan eristämään tautitapausten vuoksi.
Kaikissa maissa ei olla varauduttu suojavarusteiden suhteen niin hyvin kuin Suomessa.
Lue myös: Finnair aloittaa suojamaskipakon kaikilla lennoillaan – voimassa elokuun loppuun
4. Riittävä turvaetäisyys muihin ihmisiin
Mikäli matkan aikana vierailee turistikohteissa, joissa on paljon ihmisiä, hygieniasta huolehtiminen ja muilta ihmisiltä suojautuminen korostuvat.
Myös turvavälistä huolehtiminen vähentää sairastumisen riskiä.
– Tauti leviää isoissa massoissa. Esimerkiksi toreilla ja diskoissa todennäköisyys saada tartunta on isompi. Jos olet hotellin uima-altaalla tai rannalla, turvavälejä vieruskaveriin kannattaa pitää, Lindblad muistuttaa.
0:49Näin koronavirus leviää aivastuksen jälkeen sisätiloissa, kuten kaupassa – katso havainnollistava video!
5. Perehdy kohdemaahan myös koronaviruksen näkökulmasta
Sen lisäksi, että maan tautitilanteeseen ja koronavirukseen liittyviin käytänteisiin kannattaa perehtyä etukäteen, on syytä varmistaa, vaaditaanko turistilta todistusta siitä, että tämä ei kanna koronavirusta.
– Ymmärtääkseni käytäntö on liittynyt enemmänkin työmatkailuun, eli todistus vaaditaan, kun on pakko mennä maahan, jossa tautitilanne ei ole niin hyvä tai maahan, jossa suhtaudutaan Suomesta tuleviin matkailijoihin varovaisemmin.
Lindblad muistuttaa, että mikäli kohdemaassa vaaditaan todistus, se kannattaa hankkia hyvissä ajoin.
– Jos ylihuomenna on lähdössä, niin testituloksen saaminen voi olla kiikun kaakun, Lindblad kertoo esimerkkinä.
Jos sairastut lomamatkallasi, toimi näin
Jos lomamatkan aikana sairastuu – oli kyseessä sitten koronavirusepäily tai vatsavaivat, monissa turistikohteissa hotellin henkilökunta tai matkanjärjestäjä tietää, mihin olla yhteydessä, mikäli sairaus tai vamma vaatii sairaalahoitoa.
– Jos epäilee koronainfektiota, kannattaa aluksi hoitaa asia hotellin respan kanssa puhelimitse. Tämän jälkeen henkilökunta ohjaa eteenpäin.
Lue myös: Kapakasta tuli viruslinko Yhdysvalloissa – kuva osoittaa selkeän syyn: "Avasitte ovenne liian aikaisin"
Jos kyseessä on sairastuminen, joka ei välttämättä vaadi sairaalahoitoa, apua voi saada suomalaiselta lääkäriltä etäyhteyksien avulla.
Etävastaanotossa on useita hyötyjä: Ensinnäkin suomalainen voi asioida omalla äidinkielellään ja toisekseen pienen vaivan vuoksi ei tarvitse ottaa riskiä, ja mennä altistamaan itseään muille sairauksille paikalliseen sairaalaan.
– Terveystalolla on chat-palvelu sekä puhelinapplikaatio, jonka kautta voi olla yhteyksissä lääkäriin joko tekstin tai videon muodossa.
– Jos lääkkeiden määrääminen katsotaan aiheelliseksi, Suomesta voidaan useisiin Euroopan maihin antaa lääkemääräys. Esimerkiksi antibioottihoitoa, voimakkaita kipulääkkeitä tai psyykelääkkeitä emme voi määrätä etäyhteyksien päästä, Lindblad sanoo.