"Hoitokulut voivat olla huimaavia" – Vakuutukset jättävät kymmeniä sairastuneita pulaan Thaimaassa joka vuosi

1:56img
Julkaistu 02.03.2018 06:24
Toimittajan kuva

Antti Tuuri

antti.tuuri@mtv.fi

@antti_tuuri

MTV Uutiset kertoi eilen suomalaismatkailijasta, jonka loma oli ensin muuttunut taisteluksi henkiinjäämisestä ja sen jälkeen pääsystä kotiin, koska vakuutusyhtiö oli tulkinnut hoitavan lääkärin diagnoosin omaksi edukseen. Konsuli Raimo Pahkasalo Suomen Bangkokin suurlähetystöstä paljastaa MTV Uutisten haastattelussa, että ikävä tilanne ei ole harvinainen.

Lue myös:

Kommentti Seppo Haaparanta ThaimaaKommentti: Iäkäs läheiseni matkusti Thaimaahan ja sairastui vakavasti – vakuutusyhtiön toiminta oli järkyttävä yllätys

– Vastaavia tilanteita tulee vastaan vuositasolla ehkä kymmenkunta kappaletta, eivätkä kaikki tapaukset edes tule meidän tietoomme, Pahkasalo sanoo.

– Yllättävissä tilanteissa vakuutus ei korvaakaan hoitoa tai korvaa sen vain tiettyyn päivään asti, konsuli jatkaa.

Kustannukset jopa kymmeniä tuhansia

Myös hoidon kustannukset Thaimaassa tulevat monille yllätyksenä.

– Varsinkin yksityiset sairaalat ovat Thaimaassa todella kalliita ja jos hoitoa annetaan teho-osastolla, summat ovat huimaavia. Maksettavaksi saattaa tulla jopa 20 000 tai 30 000 euron hoitokuluja, eikä sellaisia rahasummia välttämättä löydy.

Pahkasalon mukaan matkailija on uutisoidun kaltaisessa tilanteessa nopeasti pulassa.

– Kielitaidoton suomalainen on helposti heikoilla ulkomaisessa sairaalassa, jossa pitäisi saada lääkäri vakuutettua, että mahdollisesti tapahtuneen väärinymmärryksen vuoksi vakuutusyhtiö vetäytyy korvausvastuusta vedoten omiin ehtoihinsa, joita matkailija ei välttämättä edes ymmärrä.

Suurlähetystöstä apua

Apuun pyydettäessä suurlähetystö pyrkii parhaansa mukaan auttamaan matkailijaa.

– Emme voi vaikuttaa vakuutusehtoihin tai lääkärin diagnoosiin, mutta pyrimme saamaan riitelevät osapuolet yhteen kompromissin löytämiseksi. Lähetystö toimii tarvittaessa tiedonvälittäjänä hoitavien lääkäreiden ja vakuutusyhtiön keskustellessa keskenään.

Harhaluulo siitä, että Suomen valtio tai lähetystö maksaisi hoidon ja järjestäisi potilaan kotiin on Pahkasalon mukaan virheellinen.

Thaimaassa kuolee vuosittain kymmeniä suomalaisia

Suomalaiset tekevät Thaimaahan noin 150 000 matkaa vuosittain, joten myös kuolemantapauksia tapahtuu.

– Thaimaassa ja Kambodzassa kuolee yhteensä vuosittain noin 50-60 suomalaista. Jos tällaisessa tilanteessa hoitokulut ovat maksamatta, ja maksajaa ei löydy, pyrimme silloin selvittämään esimerkiksi, mitä ruumiille sairaalassa tapahtuu tai miten vainaja pääsisi haudan lepoon.

Matkaa kaavailevia Pahkasalo neuvoo kysymään vakuutusyhtiöltä, miten vakuutus kattaa tilanteen, jossa perussairaus puhkeaa esimerkiksi juuri Thaimaassa, jossa muun muassa ilmasto-olosuhteet ovat erilaiset.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa