5 väärää uskomusta onnellisuudesta – uskotko näihin?

Miten saavutetaan täydellinen onnellisuus?

Onnellisuuden tavoitteleminen on yksi historian kiistellyimmistä ja kiinnostusta herättäneimmistä elämän osa-alueista.

On erittäin kiistanalaista, minkälainen ihminen loppujen lopuksi on onnellinen. Filosofit ja suuret ajattelijat ovat kautta aikain pyrkineet määrittelemään onnellisuuden.

Listasimme muutamia vallalla olevia myyttejä onnellisuudesta. 

1. Se on geeneissä

Joidenkin mielestä onnellisuus on geeneissä, samalla tavalla kuin taipumus masennukseen voi olla geeneissä. Mielestämme tämä ei pidä paikkaansa. Onnellisuus on asennekysymys, ja sitä voi opetella muuttamalla hitaasti elämäntapojaan, ajatuksiaan ja mielipiteitään. 

2. Työ ja elämäntilanne tuovat onnellisuutta

Elämä ei koskaan ole täydellistä. Työ ja elämäntilanne ovat asioita, joiden ei pitäisi vaikuttaa ainakaan kovin merkittävästi onnellisuuteen. Onnellisuus ei riipu onnekkuudesta, vaan siitä, miten käsittelee epäonnea. 

3. Onnelliset ovat todellisuudessa tyhmiä

Ne, jotka tuovat mielellään esiin asioiden ja tilanteiden negatiiviset puolet, saattavat pitää itseään realisteina. Nämä realistit kuvittelevat ehkä, että onnelliset ja positiiviset ihmiset eivät ymmärrä asioiden ikäviä puolia kyllin hyvin, koska kykenevät olemaan onnellisia tilanteen kääntöpuolesta huolimatta. Onnellinen ihminen keskittyy aina asian positiivisiin puoliin. Tutkimusten mukaan onnellisuus lisää ihmisten ongelmanratkaisukykyä ja luovuutta merkittävästi.

4. Päämäärien saavuttaminen lisää onnellisuutta

Unelmatyöpaikan saavuttaminen tai kymmenen kilon painonpudotus lisäävät hetkellisesti onnen määrää. Pian tavoitteen saavuttamisen jälkeen olet kuitenkin taas onneton, koska tavoittelet jotain uutta päämäärää, jonka olisi tarkoitus tehdä sinut onnelliseksi. Filosofi Demokritoksen mukaan onnellinen on se, joka ei sure sitä mikä häneltä puuttuu, vaan on onnellinen siitä mitä hänellä on. 

5. Onnelliset ihmiset eivät ikinä ole negatiivisia

Kuvittelet ehkä, että se ystäväsi joka hymyilee aina tavatessanne, on väkisin todella onnellinen. Onnellisuus ei kuitenkaan tarkoita sitä, että et saisi koskaan olla pahalla tuulella. Aidosti onnellinen ihminen osaa käsitellä omia huonoja päiviään, ymmärtää pahan mielensä syyt eikä jää vellomaan pahassa olossa. Tunteiden jatkuva tukahduttaminen on sen sijaan osoitus siitä, että ei kykene käsittelemään omia tunteitaan, hyviä tai huonoja.

Lue myös:

    Uusimmat