55 vinkkiä hääpukeutumiseen!

Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock
Julkaistu 05.01.2010 23:05(Päivitetty 10.05.2010 16:56)

Lue miten löytyy täydellinen hääpuku ja miten puvusta huolehditaan. Minkälaiset ovat hyvät hääasusteet? Miten kaasot pukeutuvat?

Hääpuvun ostaminen

1. Varaa hääpuvun hankkimiseen riittävästi aikaa – etenkin jos haluat puvun, joka tehdään mittojesi mukaan. Käsityönä valmistettujen pukujen ompelemiseen voi hujahtaa useampi kuukausi. Valmispuvun kanssa pääset helpommalla. Pidä kuitenkin mielessä, että valmispukuihinkin joudutaan usein tekemään muutoksia.

2. Ennen hääpukuliikkeeseen astelemista kerää talteen kuvia sen tyylisistä puvuista, jollaisista olet haaveillut. Myymälän henkilökunnalla on silloin helpompi työ löytää mieleisesi puku.

3. Ota hääpukuostoksille mukaasi pari luotettavaa ystävää tai sukulaista. Heiltä saat rehellisiä mielipiteitä. Liika on kuitenkin liikaa: suuri ostosseurue lukuisine mielipiteineen todennäköisesti vain hankaloittaa päätöksentekoa.

4. Muista ottaa kamera mukaan sovituskoppiin. Tee myös muistiinpanoja jokaisesta sovittamastasi puvusta. Näin on helppo jälkikäteen verrata pukuja ja muistella, mitkä olivat niiden vahvuudet ja heikkoudet.

5. Nykyään kaupoissa toimitaan pitkälti itsepalveluperiaatteella. Hääpukuostoksilla huomiota ja palvelua sen sijaan saa totuttua enemmän, nauti siitä! Pommita pukuliikkeen henkilökuntaa kysymyksillä. He ovat häävaatteiden asiantuntijoita, ja sillä hetkellä olemassa juuri sinua varten. Luota heihin!

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

6. Älä tuijota pukujen kokolappuja. Hääpukujen kokoluokat ovat monesti muita vaatteita pienempiä. Älä siis hämmästy ja ahdistu, jos tarvitset normaalia kokoasi suuremman puvun.

7. Jos harkitset olkaimetonta pukua, muista varustautua oikeanlaisilla alusvaatteilla. Olkaimettomien rintaliivien kanssa näet, miltä puku todella näyttää ylläsi.

8. Älä anna trendien sanella, mitä päällesi laitat. Valitse puku, joka miellyttää sinua, on makusi mukainen ja istuu juuri sinun vartalonmuodoillesi.

9. Kokeile myös haaveilemastasi hääpuvusta poikkeavia malleja. Tyyli, josta et osannut kuvitellakaan pitäväsi, saattaa pukea sinua uskomattoman hyvin.

10. Pelkäätkö, että sinulle kertyy kiloja juuri häiden kynnyksellä? Valitse yläosaksesi nauhoilla kiristettävä korsetti. Ne ovat ensinnäkin upeita katseenvangitsijoita ja antavat paljon anteeksi. Lisäbonuksena ne antavat siluetillesi kauniit kurvit.

11. Kiinnitä huomiota pukusi kangasvalintoihin. Menetkö naimisiin kesällä? Valitse kevyt, hengittävä kangas, jossa sinulla on mukava olla helteillä. Talvella kangas saa olla paksumpaa.

12. Varmista myymälästä, että he suorittavat myös mahdolliset muutostyöt, joita puvulle on tehtävä.

Alusvaatteet, hunnut, hansikkaat

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

13. Panosta hääpuvun alle: hyvät rintaliivit varmistavat, että sinulla on mukava olla koko päivän. Ne myös vaikuttavat siihen, miten onnistut valokuvissa.

14. Alusvaatteiden väri kannattaa valita niin, että se vastaa mahdollisimman tarkasti oman ihosi sävyä.

15. Jos pidät sukkahousuja, muista varata muutama pari kaiken varalle. Hääpäivänä silmänpaot ovat pannassa!

16. Harkitse myös hieman paksumpia sukkiksia, sillä ohuen ohuet hajoavat herkästi. Haluatko olla ilman sukkahousuja? Siitä vain, morsiamelle käyvät myös paljaat sääret!

17. Kuinka usein saat tilaisuuden käyttää huntua? Nimenomaan! Klassikkoja ovat hartiapituinen ja lattiaan saakka yltävät hunnut. Nykyaikaisemman lookin luot koruilla somistetuilla hiuskammoilla tai klipseillä.

18. Tunnearvoa ja yksilöllisyyttä saat retrohunnusta, jonka kulkee suvussa tai jota läheinen ystäväsi on käyttänyt ennen sinua. Vanhaa huntua ei kannata lähteä värjäämään, sen ei tarvitse sointua täydellisesti pukuusi.

19. Eleganssia hääpäivän tyyliin saat hansikkailla. Mutta miten saat vihkisormuksen paikoilleen ilman, että joudut taistelemaan hansikkaan riisumisen kanssa? Hääeksperttien vinkki on, että vasemman käden hansikkaan nimettömän sauman voi harsia irti, jolloin sormuksen saa sujautettua sormeen ilman ongelmia.

Kaasojen pukeutuminen

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

20. Tärkeimmät asiat ensin: kaasona oleminen on työlästä. Muistathan kiittää kaasoa/kaasoja kaikesta vaivannäöstä. Ihana lahjaidea kaasoille on koru. Sitä voidaan käyttää juhlapäivänä, ja jälkikäteen se on ihana muisto.

21. Kun mietit kaasosi pukeutumistyyliä, pidä mielessä, että erilaiset vartalotyypit tarvitsevat erilaiset asut. Ethän halua elämäsi tärkeimpiin ihmisiin kuuluvan kaason vaivaantuvat asussa, joka ei häntä imartele.

22. Pidä kaasojen tyyli yksinkertaisena. Silloin oma pukusi erottuu hääseurueesta varmasti edukseen.

23. Ovatko kaasosi kovin erikokoisia mutta haluaisit heidät samanlaisiin asuihin? Puvusta kaasot erillisiin ylä- ja alaosiin puvun sijaan.

24. Viileällä säällä upea asuste niin kaasoille kuin morsiamellekin on shaali.

25. Häiden väriteema kannattaa pitää yksinkertaisena. Muutama riittää. Kaasojen pukujen väriä miettiessä kannattaa pitää mielessä esimerkiksi kirkon ja juhlapaikan värisävyt. Kaupassa kaasojen yllä upea liila saattaa juhlapaikalla riidellä maton punaisten sävyjen kanssa.

26. Kaasojen kenkiä ei sovi unohtaa. Jos ei ole mahdollista valita puvun kanssa sävy sävyyn sopivia kenkiä, kannattaa ottaa yhtä sävyä tummemmat jalkineet. Nudet tai metallinhohtoisetkin kengät voivat sopia hienosti pukuun.

Puvusta huolehtiminen

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

27. Älä ripusta kallisarvoista pukuasi mille tahansa henkarille. Topatulla ripustimella pukusi pysyy hyvässä kunnossa. Laita puku myös tiiviiseen pukupussiin.

28. Kun pukeudut hääpukuusi, varmistu, ettei puvun läheisyydessä ole mitään mikä voisi läikkyä tai muuten vain tahrata sen. Juotavat kannattaa nauttia ennen kuin pukeudut!

29. Mikäli puvulle tippuu jotain, voit peittää tahrat valkoisella liidulla. Liidunpätkä mahtuu hyvin pieneenkin juhlalaukkuun.

30. Puvun hoito-ohjeet ovat olemassa syystä – älä tee puvulle mitään, ennen kuin olet lukenut ohjeet.

31. Jos silität pukusi, aloita ylhäältä ja etene kohti helmaa. Harkitse myös puvun höyryttämistä silittämisen sijaan.

32. Onko puvussasi pieni ryppy? Suihkauta puvulle kevyesti vettä ja kuivaa hiustenkuivaajalla. Nopeaa ja helppoa!

33. Hunnun silittäminen onnistuu parhaiten kylpyhuoneessa suihkuverhon tangon päällä. Käy pitkässä kuumassa suihkussa ja laita huntu heti suihkun jälkeen höyryävän kuumaan kylppäriin. Ryppyjen pitäisi silitä kuin itsestään.

34. Hunnun ryhdikkyyttä voi säädellä kevyellä kerroksella hiuslakkaa. Näin se pysyy paremmin pois kasvoilta.

35. Huomioi hääkimppusi kukat: joistain kukista irtoaa siitepölyä, joka saattaa liata hääpukusi. Varmista floristiltasi, että kukkasi ovat siistiä sorttia.

36. Vie pukusi häiden jälkeen pesulaan. Pukuun kannattaa ottaa peruspuhdistuksen lisäksi käsittely, joka estää värjäytymistä ja haurastumista.

Hiuksista kenkiin ja kaikkea siltä väliltä

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

37. Kätesi ovat yllättävän suuressa roolissa hääpäivänä: valokuvia napsitaan niin sormuksista kuin maljankohotuksista. Panosta siis kunnon manikyyriin, et tule katumaan sitä.

38. Klassinen manikyyri päihittää hääpäivänä värikkäät muotikynnet. Klassikot, kuten ranskalainen manikyyri, eivät vanhene.

39. Mikäli aiot pitää kampauksessasi korua, kukkasia tai tiaraa, tuo ne mukaan koekampaukseen.

40. Vie muutamia kuvia erilaisista hääkampauksista koekampaukseen. Myös kuvat hääpuvusta ja kaasojen puvuista antavat inspiraatiota kampaajallesi.

41. Älä pese hiuksiasi ennen kampaajalla käyntiä, ellei kampaajasi pyydä sitä. Hiustesi luonnolliset öljyt auttavat parhaan lopputuloksen tekemisessä.

42. Jos aiot olla ilman huntua vihkimisen jälkeen, muista kertoa suunnitelmasi kampaajalle. Hän voi silloin tehdä lookin, joka pukee sekä hunnun kera, että ilman.

43. Laita nappipaita päällesi kampaajalle. Ethän halua joutua pujottelemaan tiukan kauluksen läpi upean kampauksesi kanssa?

44. Suunnitteletko käyväsi solariumissa ennen häitä? Muista varmistaa, että meikkisi käyvät myös tummempaan ihoosi.

45. Älä ota hääpäivänäsi meikkiä, joka on huomattavasti rajumpi tai tummempi kuin yleensä. Haluathan näyttää omalta itseltäsi. Simppeli tyyli näyttää hyvältä kuvissa myös vuosien jälkeen.

46. Varusta kaasosi pienellä peilillä ja tärkeimmillä meikkituotteilla: huulipunalla, puuterilla ja ripsivärillä. Näin saat nopeasti tehtyä pienet korjaukset päivän mittaan.

47. Kiiltääkö otsasi helposti? Pakkaa mukaan muutamia arkkeja puuteripaperia. Niillä saat tilanteen korjattua nopeasti ja helposti.

48. Et todennäköisesti selviä häistäsi kuivin silmin. Muista siis vedenkestävä maskara!

49. Muista aurinkorasva, jos häät ovat ulkona auringon paisteessa.

50. Jos haluat hääkuvasi mustavalkoisena, valitse hieman tummempi meikki. Vaaleat meikit eivät näy yhtä hyvin.

51. Korut kannattaa valita niin, että ne täydentävät pukuasi. Elegantit korvakorut sopivat yhteen olkaimettoman puvun kanssa, kun taas v-aukkoiseen pukuun sopii kaulakoru. Halterneck-puvun kanssa kannattaa harkita hiuskoruja.

52. Helmi- ja platinakorut käyvät parhaiten puhtaan valkoisen puvun kanssa. Norsunluunvärinen puku rakastaa kultakoruja.

53. Ovatko kenkäsi liian kireät? Nahka on materiaali, joka venyy. Käyskentele kotonasi uusilla kengilläsi, kunnes ne ovat mukavat jaloissa. Näin vältyt rakkuloilta hääpäivänäsi. Samalla voit totutella myös siihen korkoon, jonka olet valinnut.

54. Harkitse kahden kenkäparin taktiikkaa: yhdet vihkiäisiin ja valokuviin, toiset iltaa ja tanssimista varten.

55. Uusien kenkien liukkaita pohjia kannattaa kuluttaa esimerkiksi asfaltilla.

(MTV3 Helmi)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle