5G:stä puhutaan mullistavana teknologiana, mutta miten uusi mobiilisukupolvi näkyy tavallisille kuluttajille? Asiantuntija kertoo, että muutokset tulevat olemaan rajuja, mutta ne vaativat aikaa.
VIDEO: Mikä ihmeen 5G? Katso yllä olevalta videolta, kun asiantuntija kertoo!
5G alkaa olla pian kaikkien huulilla. Viime kuun lopussa esimerkiksi Nokia sai Euroopan investointipankilta puolen miljardin euron lainan 5G-teknologian kehittämiseen ja Telia avasi jo verkon esikaupallisen version Helsingissä.
Lähtölaskenta mullistavaksikin kutsutulle teknologialle on tosiaan alkanut, mutta mitä 5G todellisuudessa tarkoittaa? Mikä uuden mobiilisukupolven myötä todellisuudessa muuttuu?
Oulun yliopiston akatemiaprofessori Matti Latva-aho, joka toimii yliopiston langattoman tietoliikenteen Centre for Wireless Communications -tutkimuskeskuksen kehittäjätiimissä, kertoo, että ensimmäisenä 5G mullistaa ihmisten ajattelumaailmaa, miksi ja mitä varten mobiiliteknologioita kehitetään.
– Ensimmäinen iso aalto matkapuhelinkehityksessä oli, kun 1G ja 2G tulivat. Ihmiset pystyivät puhumaan puhelimessa ja lähettelemään tekstiviestejä. Seuraava iso mullistus oli 3G:n ja 4G:n myötä, kun tuli mobiililaajakaista ja ihmiset pääsivät langattomasti nettiin, Latva-aho kertaa.
– 5G ja siitä eteenpäin tulevat teknologiat kytkevät kaikki asiat ja prosessit langattomasti verkkoon. Menemme kohti älykästä yhteiskuntaa, hän selittää.
– Kaikki edellä mainitut ovat olleet isoja yhteiskunnallisia murroksia, jos ajatellaan ihmisten käyttäytymistä ja mitä me arjessa teemme. Yhteydenpito tärkeisiin ihmisiin ja sidosryhmiin on muuttunut uskomattoman paljon. Väitän, että muutos tulee jatkossa olemaan vielä rajumpi kuin aiemmin. Isoista asioista on kyse.
Huomattavasti nopeammat yhteydet ja ruuhkat kuriin
5G-teknologian myötä 4G:stä tutut mobiiliyhteydet muuttuvat arvioiden mukaan monta kertaa nopeammiksi ja luotettavammiksi. Tiedonsiirtonopeuden kasvamisen takia esimerkiksi koko illan elokuva voisi latautua vain sekunneissa.
Toisekseen 5G:n myötä verkon viive eli se, kuinka nopeasti verkko vastaa käyttäjälle, muuttuu huomattavasti lyhyemmäksi kuin 4G:ssä. Lisäksi verkko tulee entistä kattavammaksi.
– Suomessa operaattorit ovat pitäneet huolen, että meillä on uskomattoman hyvät verkot saatavilla kaikkialla maassa, vaikka on pieni käyttäjäpopulaatio. Jos mennään kuitenkin vaikkapa Keski-Eurooppaan ja isoihin kaupunkeihin ruuhka-alueille, tilanne nopeuksien suhteen ei ole ollenkaan sama yksittäisille käyttäjille.
– 5G purkaa sitä painetta, eli miljoonakaupungeissa päästään samanlaisille palvelunopeuksille kuin Suomessa, Latva-aho selittää.
Parempi kattavuus näkyy kuitenkin myös Suomessa. 5G:n myötä esimerkiksi ruuhkaisissa tapahtumissa, kuten festivaaleilla ja urheilutapahtumissa, internetyhteydet toimivat paremmin ja varmemmin.
Kohti automatisoitua yhteiskuntaa
Vaikka nopeammat ja luotettavammat matkapuhelinverkkoyhteydet varmasti kuulostavat jo monien korvaan hyvältä, on 5G:lle ladattu paljon suurempia odotuksia siitä, millaisia palveluja ja sovelluksia se mahdollistaa.
LUE MYÖS: Uutta 5G-mobiiliverkkoa testaillaan kuumeisesti – kymmenkertaistaa tiedonsiirron nopeuden
Latva-ahon mukaan seuraavien sukupolvien matkapuhelinverkkojen uskotaan mahdollistavan todella pitkälle automatisoidun yhteiskunnan, joka muuttaa arkirutiineja helpommaksi niin yksilöillä, laitoksissa, tehtaissa kuin koko yhteiskunnassakin.
– Näihin päiviin asti matkapuhelinjärjestelmissä ihmiset käyttävät verkkoja, mutta jatkossa ne ovat asioita, prosesseja, meille näkymättömiä juttuja eli yhteiskunta alkaa pyörimään automaattisesti.
Uusien sukupolvien verkot mahdollistavat aivan uudenlaisten sovellusten ja palveluiden kehittämisen.
Mutta mikä sitten ihan konkreettisesti voisi muuttua?
Itseohjautuvat autot mahdollistuvat
Viimeisten vuosien aikana esimerkiksi älykäs ja automatisoitu liikenne on puhuttanut paljon. Latva-ahon mukaan itseohjautuvat autot voisivat tulla jo yllättävän nopeastikin.
Nämäkin automatisoidut laitteet tarvitsevat toimiakseen luotettavan verkkoyhteyden – internetyhteydellä ei ole varaa hidastua tai katketa.
– Jos saamme näistä automatisoiduista autoista tarpeeksi luotettavia, niin koneethan toimivat keskimäärin paljon luotettavammin kuin ihmiset, Latva-aho muistuttaa.
Puhelimennäytöt kaupungin lasipinnoille
Latva-aho itse kertoo olevansa kyllästynyt puhelimen hinkkaamiseen, ja hän uskookin, että sovellukset voivat muuttua älykkäämmiksi ja alkaa ymmärtää käyttäjäprofiilin ja koneoppimisen avulla itsestään, mitä ihmiset haluavat hakea, missä he liikkuvat ja mitä sovelluksia käyttää milloinkin.
Käyttäjäkokemuksen muutoksen myötä tulevaisuudessa laitekeskeisyydestä voitaisiin päästä älykkäässä kaupungissa eroon.
– Ei ole järkevää, että jokainen investoi satoja euroja parin vuoden välein uuteen älypuhelimeen. Älykkyys voi olla osana meidän rakennettua infrastruktuuria. Meillä on ympärillämme esimerkiksi todella paljon lasipintoja, jotka voisivat tunnistaa henkilön pinnan lähellä ja antaa siitä informaatioita, joita ne kuvittelevat ihmisen tarvitsevan.
Myös esimerkiksi silmälaseista voisi kehittää näyttöjä, joita käytettäisiin puhelinten sijaan.
Leikkauksia yhteyden avulla jopa toisesta maasta
Uusien verkkoteknologioiden myötä esimerkiksi sairaaloissa voitaisiin siirtyä entistä enemmän toimimaan etänä. Jo nyt kirurgit käyttävät leikkausrobotteja samassa tilassa potilaan kanssa.
Luotettavien matkapuhelinverkkojen myötä etäisyyttä voitaisiin kuitenkin kasvattaa, ja robotteja ohjata jopa toisesta maasta.
Avainasemassa ovat tällöinkin tietoliikenneverkkojen luotettavuus ja nopeus. Verkkoyhteys voitaisiin luoda myös valokuituratkaisun avulla, mutta langaton verkko voisi sopia paremmin, sillä leikkaussalissa tilanteet voivat muuttua sekunneissakin – silloin ei ole aikaa repiä piuhoja seinästä.
Latva-ahon mukaan visioissa siintää jo täysin langaton sairaala, ja sen eteen ollaan tehty jo töitä.
5G-teknologian muutokset tulevat kuitenkin olemaan erityisen merkittäviä syrjäseuduilla ja haja-asetusalueilla, joilla ei ole terveydenhuoltoa lähellä. Teknologiaan voitaisiin käyttää esimerkiksi henkilökohtaiseen terveyden monitorointiin.
– Se pelastaa ihmishenkiä isossa määrin. Potentiaalia on siihen, että asiat mullistuvat todella rajusti.
"5G ei tule täyttämään odotuksia"
Latva-aho kuitenkin muistuttaa, että maailma ei mullistu yhdessä yössä, kun 5G-teknologia otetaan käyttöön laajemmin.
– 5G:lle on ladattu valtavasti odotuksia, paineita ja lupauksia. Me tutkijat olemme vahvasti sitä mieltä, että 5G ei tule niitä täyttämään. Siinä menee enemmän aikaa, ja markkinamiehet rupeavat ehkä kymmenen vuoden kuluttua puhumaan 6G:stä, asiantuntija sanoo.
Sama on nähty myös aiempienkin uuden sukupolven verkkoteknologioiden kanssa. Esimerkiksi 3G:n kohdalla mobiililaajakaistat alkoivat yleistyä vasta 4–5 vuotta sitten, vaikka teknologia tuli saataville vuonna 2000. Välissä ehti tulla jopa 4G.
6G ja 7G vasta mullistavia teknologioita?
Latva-aho uskoo, että 6G tai 7G voivat lopulta olla vasta niitä teknologioita, joiden aikana muutokset tapahtuvat ja yhteiskunnassa voidaan alkaa siirtyä kohti laajempaa automatisointia.
6G:n myötä esimerkiksi tekoäly ja koneoppiminen voivat siirtyä "kaukaa Googlen servereiltä" matkapuhelintukiasemiin ja käyttäjälaitteisiin.
Oulun yliopistossa ollaankin aloitettu jo tutkimaan 6G-teknologiaa yhtenä ensimmäisistä tahoista maailmassa. Tutkimus- ja kehitystyöhön yliopisto on saanut tänä vuonna 8 vuoden rahoituksen.
– Valtavia muutoksia on tulossa pikkuhiljaa, mitään ei tapahdu äkkijyrkkään. Operaattorit ovat investoineet valtavia summia näihin verkkoihin, ei niitä vanhoja heitetä roskakoriin. Vanhan teknologian päälle kehittyy uutta pikkuhiljaa, Latva-aho muistuttaa.