Uuden sukupolven 5G-verkkojen kehitystyö etenee kovaa tahtia. 5G on aiempaa nopeampi, mutta ennen kaikkea monipuolisempi.
Ensimmäistä kertaa verkon suunnittelussa on huomioitu, minkälaisia tiedonsiirtotarpeita tulevaisuuden miljardeilla verkkoon kytkettävillä laitteilla ja antureilla on. 5G:ssä on siis ihmiskäyttäjien lisäksi kyse esineiden internetistä.
Ensimmäinen 5G-verkko aukeaa näillä näkymin Japanissa vuoden 2020 kesäolympialaisiin.
Nokian verkkoliiketoiminnan tutkimusjohtaja Lauri Oksanen toteaa MTV Digille, että verkkojen rakentamisessa tai päätelaitteiden tekemisestä vastaavia toimijoita on mukana 5G:n kehittämisessä Suomessakin. Oksanen patistelee myös muiden alojen toimijoita, jotka haluavat päästä hyötymään 5G:n tarjoamista mahdollisuuksista eturintamassa.
-Se keiden pitäisi nyt herätä ovat ne, jotka aikovat hyödyntää tätä tekniikkaa. Esimerkiksi joku sellainen, joka suunnittelee etäohjattavaa laitetta vaikkapa vesijohtojen valvontaan. 5G:n myötä tulee mahdollistumaan esimerkiksi se, että laitteeseen voi asentaa pariston, joka tarvitsee vaihtaa vasta kymmenen vuoden kuluttua, Oksanen kertoo.
Oksanen toteaa, että lähitulevaisuudessa voidaan mitata paljon enemmän asioita kuin ennen koska uuden sukupolven laitteet kuluttavat niin vähän virtaa ja ne tulevat olemaan niin halpoja.
-Näiden toimijoiden pitäisi nyt kehittää sitä sovellustansa, joka pystyy hyötymään uusista alueista.
Oksanen huomauttaa, että kehitystyössä ei tarvitse edes odotella varsinaista 5G:n käyttöönottoa, sillä osa tekniikasta on tulossa jo 4G-verkkoon.
-Ne tekniikat tulevat olemaan käytössä monissa maissa jo ensi vuonna. Eli tässä alkaa olla jo kiire niillä, jotka aikovat olla hyötymässä eturintamassa näistä uusista tiedonsiirtomahdollisuuksista. Tätä voidaan kutsua niin sanotuksi 4,5 G:ksi ja Nokia julkistikin äskettäin oman 4.5G Pro -ratkaisunsa, joka on yhtiön seuraava kehitysaskel matkalla 5G:hen.
Oksanen kertoo, että 5G-verkosta pitää sen monipuolisuuden takia kehittää erittäin joustava ja kattavasti ohjelmoitava, jotta se kykenee hoitamaan tiedonsiirron - oli kyse sitten lukuisten mittalaitteiden välittämästä datasta tai yksittäisen ihmisen katsomasta HD-tason videokuvasta.
Suomi ja Eurooppa tärkeitä alueita Nokialle
Oksanen toteaa, että tärkeä osa Nokian tuotekehityksestä on edelleen Suomessa ja yhtiö haluaisikin, että Suomi olisi etunenässä 5G-teknologian käyttöönotossa. Nokiallekin olisi hyötyä, että kotipesän lähistöllä olisi asiakkaita ja verkkoja, joissa voisi testata asioita ja ottaa niitä käyttöön.
-Kaiken kaikkiaan haluaisimme, että Euroopassa oltaisiin paremmin mukana tässä. 4G:n tapauksessa Korea, Japani ja USA menivät aika paljon edellä ja siitä oli paljon hyötyä heidän kansantalouksilleenkin. 5G:n osalta tämä on vielä tärkeämpää kuin 4G:n, koska 5G tuo laitteiden välisen tiedonsiirron. Tämä hyödyttää monia muita elämän alueita.
Oksasen mukaan 5G:n käyttöönoton ripeydessä on oleellisesti kyse operaattoreiden innokkuudesta investoida uuteen tekniikkaan, tekniikan kehitys ei niinkään ole pullonkaulana.
Ojensimme haastattelun yhteydessä Oksaselle 20 vuotta vanhan Nokia 2110 -kännykän. Tällaisia ajatuksia vanha puhelin herätti:
2:02