Hyvät farkut kestävät käytössä vuosia, kun taas huonot farmarit ratkeavat haaroista jo muutamassa kuukaudessa. Laatuun satsaaminen siis kannattaa!
Näiden ohjeiden avulla tunnistat laadukkaat farkut, kun puet ne päällesi:
1. Oikea ympärysmitta
Useimmiten farkkujen koko ilmoitetaan tuumissa. Saat laskettua oman tuumakokosi, kun mittaat ensin vyötärönympäryksesi senteissä ja kerrot sitten tuloksen 0,3937:llä (tai käytät vaihtoehtoisesti netistä löytyviä mittayksikkömuuntajia).
Jos tuumakokosi on esimerkiksi 30,4, oikea farkkukokosi on todennäköisesti 30. Tulos kannattaa aina pyöristää alaspäin, sillä farkut löystyvät hieman käytössä. Koko saattaa hieman vaihdella eri farkkumerkkien välillä, joten farkkuja ei koskaan tule ostaa sovittamatta.
2. Kunnollinen istuvuus
Kun pohdit kokojen välillä, valitse tiukempi. Uusien farkkujen kuuluukin puristaa, mutta ne muovautuvat ajan myötä jalassa täydellisiksi. Korkeavyötäröiset farkut ovat olleet pitkään muodissa, mutta eri malleja on lukuisia. Jos korkea vyötärö ei tunnu mukavalta, pyydä myyjältä matalampaa mallia.
3. Pituutta voi säätää
Farkkujen lyhentäminen on helppo toimenpide, jonka osa farkkuliikkeistä tekee ilmaiseksi, kun ostat uudet farkut. Oikea pituus kannattaa etsiä ne kengät jalassa, joita käytät useimmin farkkujen kanssa.
Leveälahkeiset farkut saavat melkein viistää maata, kun taas tiukat pillifarkut näyttävät usein paremmalta, kun lahje loppuu nilkan tietymille. Voit halutessasi myös leikata lahkeet saksilla, jolloin saat muodikkaan viimeistelettömän lookin.
4. Malleja moneen lähtöön
Oikealla farkkumallilla ja -värillä voi häivyttää suurta takamusta tai saada aikaan vaikutelman todellisuutta pidemmistä jaloista. Sopiva malli löytyy kokeilemalla, mutta mallin valintaan on olemassa myös muutamia nyrkkisääntöjä.
Pidemmän vaikutelman saa aikaan erityisesti lahkeesta levenevillä pitkillä flare-farkuilla. Flare- ja bootcut-mallit ovat myös omiaan hoikentamaan reisiä. Hoikkia jalkoja voi puolestaan korostaa vaaleilla pillifarkuilla. Paksut pohkeet piiloutuvat tummaan, suoraan malliin, jossa lahje jatkuu suorana alas pohkeen leveimmästä kohdasta.
Älä kuitenkaan pelkää kokeilla erimallisia ja -värisiä farkkuja. Parhaat farkut ovat ne, joista pidät itse eniten.
5. Liiku ennen ostopäätöstä
Peilaa farkkujen istuvuutta joka suunnasta ennen kuin kiikutat farkut kassalle. Kokeile myös housujen liikkuvuutta laskeutumalla kyykkyyn ja nousemalla ylös sekä istumalla sovitushuoneen penkille. Jos farkut tuntuvat erityisen puristavilta tai paljastavat puoli takamusta, ei malli tai koko ole välttämättä oikea.
6. Älä luovu hyvistä
Kun löydät farkut, jotka istuvat täydellisesti, ja joissa viihdyt päivästä toiseen, ei ole mikään pakko käyttää muita malleja. Mikset jopa ostaisi toisen parin samoja farkkuja, jotta voit vaihdella niitä arjessa? Yllättävää kyllä sama malli voi tuntua erilaiselta eri väreissä, joten sovittaminen kannattaa myös silloin, kun malli on ennestään tuttu.
Bonus: Pidä huolta!
Vanhan säännön mukaan farkkuja ei saisi pestä lainkaan, jotta ne pysyvät kuosissa ja pitävät värinsä. Käytännössä pesemättömyys voi olla mahdotonta, mutta farkkuja ei kannattaisi pestä ainakaan ensimmäiseen kolmeen kuukauteen ostohetkestä. Tuossa ajassa farkut ehtivät muovautua muotojesi mukaan.
Fanaattisimmat farkkujen ystävät eivät koskaan heitä aarteitaan pesukoneeseen, vaan kylpevät farmareissaan, jolloin ne samalla puhdistuvat. Jos kuitenkin suosit pesukonetta, pese farkut miedossa lämpötilassa ilman huuhteluainetta ja linkousta. Pesuainekaan ei ole farkkupesussa pakollinen, mutta voit halutessasi käyttää hienopesuainetta. Rumpukuivaus on farkkujen tuho, sillä se kuluttaa ja voi kutistaa niitä.
Lähteet: jc.fi, RealSimple.com