Voiko farkkuja ostaa sovittamatta? Asiantuntija arvioi erikoisia nettijippoja: "Edesmennyt isoäitini käytti tuota kikkaa"

3:04img
Farkkukauppias Tarja Pyysing kertoo, kuinka farkkukaupoille kannattaa varautua, jotta unelmien farkkujen metsästys olisi menestys.
Julkaistu 02.05.2021 12:02
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Farkut istuvat, jos niiden vyötärön pystyy kiepauttamaan kaulan ympäri ja lahkeet ovat sopivan mittaiset, jos ne saa vedettyä suoriksi levittämällä käsiä sivuille. Voiko farkkujen sovittaminen oikeasti olla näin yksinkertaista? Selvitimme asiaa.

Vierailimme taannoin Helsingin farkkuvarastomyynti -myymälässä. Liikettä jo kolmannessa polvessa pyörittävä Tarja Pyysing ei suorilta käsin tyrmännyt hänelle esiteltyjä erikoisia farkkukikkoja.

– Ei ne ihan tuulesta temmattuja ole, hän toteaa.

Lue myös:  Naisten ja miesten farkuista paljastui merkittävä ero – oletko huomannut?

"Edesmennyt isoäitini käytti tuota kikkaa"

Monen mielestä farkkujen ostaminen on epämiellyttävää puuhaa. Mielikuvat sovituskopissa hikoilemisesta saavat monet etsimään ratkaisuja, joiden avulla farkkujen istuvuuden voisi selvittää oikeastaan millä muulla keinolla tahansa.

Yksi esimerkki on se, että farkun vyötärön kiepsauttaa kaulan ympärille.

– Edesmennyt isoäitini käytti tuota kikkaa, Pyysing kertoo.

Pyysingin mukaan jippoja voi käyttää suuntaa antavina, mutta ostopäätöstä ei niiden perusteella sovi tehdä.

– Me ollaan niin eri mittasuhteilla varustettuja eri ihmiset, Pyysing muistuttaa.

Sovittamatta hän ei uskaltaisi farkkuja ostaa, ei verkosta, eikä kaupasta. Eroja voi nimittäin olla jopa kahdessa täysin samanmallisessa ja merkkisessä farkussa. Aina on siis hyvä sovittaa, vaikka housumalli olisikin jo tuttu.

Lue myös: Nämä farkut ovat vuodesta toiseen ylivoimaisesti suosituimpia sukupuoleen katsomatta, vaikka sopivat vain harvalle

Farkkujen istuvuutta ei voi päätellä koon perusteella

Farkut myydään usein tuumakokoina. Myyntilapussa lukee yleensä kaksi numeroa W, niin kuin waist, eli vyötäröä merkitsevä koko ja L, niin kuin length, eli pituus.  On hyvä muistaa, että vaikka yksi koko istuisi, ei se välttämättä päde toisenlaisiin farkkuihin. Riippuu täysin farkun materiaalista, mikä on oikea kokosi. 

3:59img

Katso myös: Videolla Tarja Pyysing kertoo, kuinka farkkujen materiaali ja brändi vaikuttavat farkkujen kokoon ja istuvuuteen.

– Farkku on niin pitkäaikainen ystävä, että se kannattaa kerralla ja kunnolla kokeilla, Pyysing sanoo.

Lue lisää: Farkuissa on kokoeroja: Ota nämä seikat huomioon farkkukaupoilla!

Näin farkkusi kestävät aikaa

Farkkuja on hyvä kohdella, kuin omaa lasta. Puuvillasta pääsääntöisesti valmistetut farkut ovat kestävä valinta, jos niistä pitää mahdollisimman hyvää huolta. Laadukkaat farkkuhousut kestävätkin oikeanlaisella hoidolla helposti ainakin kaksi vuotta.

Farkkumyyjä Pyysing ei ole sitä koulukuntaa, joka välttelee viimeiseen asti farkkujen pesemistä. Hän kuitenkin muistuttaa, että farkut on hyvä pestä vain ja ainoastaan tarpeen vaatiessa. Turhaan niitä ei siis kannata heittää pyykin sekaan freesattaviksi.

– 30 asteessa, nurinpäin, ei linkousta. Se säästää sitä kangasta, Pyysing summaa.

Yllä olevalla videolla Pyysing kertoo, kuinka farkkukaupoille kannattaa varautua, jotta unelmien farkkujen metsästys olisi menestys.

Lue myös: Farkkumuoti 2021: Tällaista denimiä muotitietoinen pukee nyt ylleen – tietynlaiset farkut pois muodista

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Tuoreimmat aiheesta

Farkut