Tiettävästi maailman vanhin gorilla, Fatou, on juhlinut tällä viikolla 65-vuotissyntymäpäiväänsä Berliinin eläintarhassa. Erikoisella tavalla eläintarhaan päätynyt eläin sai juhlan kunniaksi herkkua, jota sille tarjotaan vain yhtenä päivänä vuodessa.
Läntinen tasankogorilla Fatou juhlisti merkkipäiväänsä tiistaina, 13. päivä tätä kuuta.
– Hyvää syntymäpäivää, rakas Fatou, eläintarha toivotti Instagramissa.
Syntymäpäiväateria on erikoisherkku
Eläintarhan mukaan päivänsankarin täytekakun pohja oli tehty riisistä ja sen koristeluun oli käytetty rahkaa, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.
Syntymäpäiväaterian kerrotaan olevan aina jotain hyvin erityistä Fatoulle: herkkusuu saa näin monta erilaista hedelmää yhdellä aterialla vain kerran vuodessa.
– Aivan kuten ihmiset, gorillatkaan eivät saa syödä liikaa makeita herkkuja. Hedelmät sisältävät paljon fruktoosia, ja siksi gorillan ruokalistalla on arkena lähes yksinomaan kasviksia, eläintarhasta selvitetään.
”Fatou on erittäin reipas vanha rouva”
Fatou on eläintarhan henkilökunnan mukaan edelleen hyvässä kunnossa.
– Poikkeuksellisen vanhaan ikään nähden Fatou on erittäin reipas vanha rouva, jolla on terve ruokahalu. Olemme onnellisia joka päivä siitä, että hän on kanssamme, ja toivomme, että voimme viettää vielä monta syntymäpäivää hänen kanssaan.
Fatou päätyi Berliiniin epätavallisten sattumusten kautta
Fatoun 61-vuotissyntymäpäivätiedotteen mukaan gorilla saapui Berliiniin vuonna 1959 epätavallisissa oloissa.
Juopunut merimies maksoi ravintolalaskunsa nuorella gorillalla tavernassa Marseille’ssa, Ranskassa. Tämän jälkeen eläintä kuljetettiin Euroopan halki ennen kuin saksalainen eläintarha osti sen. Sen arvioitiin olevan saapuessaan vain kaksivuotias.
Fatou nimettiin Guinnessin ennätysten kirjassa vuonna 2019 vanhimmaksi vankeudessa eläväksi gorillaksi, kun vuonna 1956 syntynyt Trudy oli kuollut Arkansasissa Yhdysvalloissa.
Fatou on nyt eläintarhan julkkis
Berliinin eläintarhan mukaan Fatou on yksi sen harvoista luonnossa syntyneistä eläimistä ja lisäksi yksi sen tunnetuimmista asukkaista – suunnilleen yhtä kuuluisia kuin sodasta selviytyneet virtahevot Knautschke ja Bulette olivat aikanaan.
– Hän on elävä legenda ja osa Berliinin eläintarhan historiaa, eläintarha toteaa tiedotteessaan.
Läntistä tasankogorillaa uhkaa sukupuutto
Läntiset tasankogorillat elävät luonnossa Länsi- ja Keski-Afrikassa, kuten Kamerunissa, Kongossa ja Angolassa.
WWF:n mukaan laji on erittäin uhanalainen. Sen pahimpia uhkia ovat salametsästys ja elinympäristöjen tuhoutuminen ilmastokriisin myötä.
Wikipedian mukaan läntisiä tasankogorilloja on tällä hetkellä elossa arviolta alle 100 000 kappaletta.
Vankeudessa gorillat elävät yleensä 50-vuotiaiksi.